Amnesty International toteaa Israelin syylliseksi rikoksiin ihmisyyttä vastaan

Kuusi viikkoa sen jälkeen, kun Palestiinan miehitystä koskevassa vertailuraportissa syytettiin Israelia apartheid-hallinnon perustamisesta, hyökkäykset, pidätykset, rakennusten purkaminen ja palestiinalaisten murhat ovat jatkuneet Israelin Knessetin äänestäessä lain hyväksymisestä, joka kieltää palestiinalaisille kansalaisuuden myöntämisen. miehitetty Länsiranta tai Gaza naimisissa Israelin kansalaisten kanssa. Vaikka yli puolet Israelin parlamentin jäsenistä pidättäytyi äänestämästä, äänestys jatkuu vuodesta 2003 lähtien voimassa olleen kansalaisuuden epäämisoikeuden.

Helmikuussa julkaistussa Amnesty Internationalin raportissa Israel on todettu “apartheid-valtioksi” ja syyllistyneen “rikoksiin ihmisyyttä vastaan” riistämällä palestiinalaisilta heidän kansainvälisen oikeuden mukaiset oikeudet. Se on nähtävä haasteena niille hallituksille, jotka Amnestyn mukaan ovat jatkaneet “suojaamista [Israel] vastuuvelvollisuudesta… ja tuemme apartheid-järjestelmää”.

Raportissa hahmotellaan, kuinka palestiinalaiset ihmisoikeusjärjestöt ovat “yli kahden vuosikymmenen ajan” korostaneet Israelin apartheid-järjestelmän täytäntöönpanoa palestiinalaisia ​​kohtaan, mutta Israelin liittolaiset “ovat kieltäytyneet ryhtymästä mihinkään merkitykselliseen toimintaan Israelia vastaan”.

Kattava ja yksityiskohtainen analyysi Israelin apartheid palestiinalaisia ​​vastaan: julma hallintajärjestelmä ja rikollisuus ihmisyyttä vastaan ​​syytti Israelia vuodesta 1948 lähtien siitä, että se harjoitti “nimenomaista politiikkaa juutalaisten demografisen hegemonian luomiseksi ja ylläpitämiseksi sekä maan hallinnan maksimoimiseksi juutalaisten israelilaisten hyödyksi. minimoimalla palestiinalaisten lukumäärän ja rajoittamalla heidän oikeuksiaan ja estämällä heidän mahdollisuuksiaan haastaa tämä riistäminen.”

Palestiinan Irlannin-suurlähettiläs tohtori Jilan Wahba Abdalmajid huomautti Amnestyn raporttia tervehtivässä lausunnossa, että se on viimeisin pitkästä ihmisoikeusjärjestöjen joukosta, jotka ovat kutsuneet Palestiinan epäoikeudenmukaista miehitystä apartheid-järjestelmäksi, mukaan lukien Human Rights Watch. YK:n erityisraportoija John Dugard, B’Tselem, Yesh Din ja täysi YK-asiantuntijoiden paneeli.

“Palestiinalaiset jatkavat laillisen oikeutensa käyttämistä vastustaa ja vastustaa kaikenlaista miehitystä, kolonisaatiota, epäinhimillisyyttä, rasismia ja apartheidia, kunnes he saavuttavat oikeuden ja ymmärtävät oikeutensa itsemääräämiseen, paluuseen, vapauteen ja itsenäisyyteen”, totesi. suurlähettiläs.

Sinn Féinin ulkoasioiden tiedottaja John Brady piti myös Amnestyn havaintoja tervetulleena ja sanoi, että “sitä paljastuu, on apartheid-valtion tuhoisa syytös, jonka tarkoituksena on sortaa ja hallita palestiinalaisia”.

Wicklow TD kehotti Fianna Fáilin johtamaa Dublinin hallitusta ja sen ulkoministeri Fine Gaelin Simon Coveneyta “lisäämään tukensa tämän raportin päätelmille ja suosituksille ja käyttämään rooliaan YK:n turvallisuusneuvostossa haastamaan kansainvälistä inertiaa, joka vallitsee Israelin haastamisessa sen ihmisoikeustilanteelle.”

Myös Irlannin ammattiliittojen kongressi (ICTU) sanoi: “Kongressi suhtautuu myönteisesti Amnesty Internationalin raporttiin, jossa tuomitaan Israelin apartheid ja vaaditaan kansainvälisiä toimia Palestiinan kansan sorron lopettamiseksi. [It] lisää kasvavaan joukkoon ihmisoikeusjärjestöjä, jotka nostavat samankaltaisia ​​syytteitä Israelia vastaan, ja vahvistaa täysin Israelin apartheidin pitkään jatkuneen kritiikin ja tukemme – kuten Etelä-Afrikan – Boycottille, Divestment and Sanctionsille (BDS)”.

Amnesty väittää, että “tässä raportissa kuvattu lakien, politiikkojen ja käytäntöjen kokonaisuus osoittaa, että Israel on perustanut ja ylläpitänyt palestiinalaisväestön sorto- ja herruuttamisjärjestelmän juutalaisten israelilaisten hyväksi – apartheid-järjestelmän. – kaikkialla, missä se on hallinnut palestiinalaisten elämää vuodesta 1948 lähtien. Raportissa todetaan, että Israelin valtio pitää ja kohtelee palestiinalaisia ​​alempiarvoisena ei-juutalaisena ryhmänä.

Vuonna 1950 Israel myönsi jokaiselle juutalaiselle oikeuden muuttaa Israeliin paluulain nojalla, jota seurasi oikeus automaattisesti Israelin kansalaisuuteen vuoden 1952 nationalistisen lain mukaisesti.

• Palestiinan Irlannin-suurlähettiläs tohtori Jilan Wahba Abdalmajid

Se, että nämä lait loivat puitteet “palestiinalaisten sorron ja herruuden järjestelmälle”, tunnustetaan uudessa raportissa, joka menee pidemmälle ja sanoo, että “vuoden 2018 kansallisvaltiolaki, joka vahvisti periaatteen, että “Israelin valtio on kansallisvaltio juutalainen kansa” ja että itsemääräämisoikeus on yksinomaan “juutalaisella kansalla”. Tämä korostaa Israelin lainsäätäjien aikomusta vakiinnuttaa juutalaisille “etuoikeutettu oikeudellinen asema”.

Samanaikaisesti Israelin johtavien poliitikkojen sekä korkeiden siviili- ja sotilasvirkamiesten lausunnot vahvistavat Israelin aikeet. Lainattiin vuonna 2019 Israelin silloisen pääministerin Benjamin Netanyahun mukaan: ”Israel ei ole kaikkien kansalaistensa valtio… [ but rather] juutalaisten ja vain heidän kansallisvaltio.”

Yitzhak Rabin, kun pääministeri vuosien 1992 ja 1995 välillä sanoi, että arabien punainen viiva on 20 % väestöstä; sitä ei saa ohittaa.” Hän lisäsi “Haluan säilyttää Israelin valtion juutalaisen luonteen”.

Vuonna 2003 varapääministeri ja kolme vuotta ennen kuin hänestä tuli pääministeri Rabin totesi, että “demografinen kysymys” “sanelisi ratkaisun, joka meidän on hyväksyttävä” ja että “yksipuolisen ratkaisun parametrien kaava on: maksimoida juutalaiset; Palestiinalaisten määrän minimoimiseksi.”

Heidän yleistavoitteensa, ylläpitää Amnestya, on ollut minimoida palestiinalaisten pääsy maalle ja hallinta “kaikilla Israelin tehokkaan valvonnan alaisilla alueilla” valloittamalla palestiinalaisten koteja ja omaisuutta ja rajoittamalla heidät asumaan erillisalueissa.

“He ovat ottaneet haltuun suurimman osan palestiinalaisten maasta ja luonnonvaroista … ottaneet käyttöön lakeja, politiikkoja ja käytäntöjä, jotka systemaattisesti ja julmasti syrjivät palestiinalaisia ​​jättäen heidät maantieteellisesti ja poliittisesti pirstoutuneiksi, jatkuvaan pelon ja turvattomuuden tilaan ja usein köyhyyteen”.

Apartheidin kansainvälisten oikeudellisten määritelmien vastaisesti ei ole epäilystäkään siitä, että Israelin poliittisen, sotilaallisen, taloudellisen, kulttuurisen ja sosiaalisen elämän taustalla oleva oikeusjärjestelmä on apartheid-valtio.

Amnesty käyttää kolmea pääasiallista kansainvälistä sopimusta, jotka kieltävät ja “nimenomaan kriminalisoivat” apartheidin testatakseen Israelia apartheid-valtiona.

Kansainvälinen yleissopimus kaikenlaisen rotusyrjinnän poistamisesta (ICERD); Kansainvälinen yleissopimus apartheid-rikosten tukahduttamisesta ja siitä rankaisemisesta, jota kutsutaan apartheid-yleissopimukseksi, ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) Rooman perussääntö, jota kutsutaan yksinkertaisesti “Rooman perussääntöksi”.

Vuoden 1965 ICERD:n ratifioi 182 maata, ja sen 3 artiklassa määrätään, että “sopimusvaltiot tuomitsevat erityisesti rotuerottelun ja apartheidin ja sitoutuvat estämään ja poistamaan kaikki tämäntyyppiset käytännöt lainkäyttövaltaansa kuuluvilla alueillaan”. Israel ratifioi ICERD:n vuonna 1979 jättäen itsensä avoimeksi syytöksille, että se rikkoi yleissopimuksen 3 artiklaa.

Apartheid-yleissopimuksen 11 artiklan mukaan tietyt “epäinhimilliset” teot, jotka on tehty “rotuerottelun ja -syrjinnän politiikan ja käytäntöjen” yhteydessä, ovat kansainvälisen rotuerotteluoikeuden mukaisia ​​rikoksia.

“Epäinhimilliset” luetellut teot sisältävät “roturyhmän oikeuden elämään ja vapauteen kieltämisen; roturyhmän jäsenten murha; ja tämän raportin julkaisemisen jälkeisellä viikolla salaisen israelilaisen Yamam-yksikön jäsenet ampuivat alas kolme nuorta palestiinalaista miestä Nablusissa. Murhiin reagoineen ja Electronic Intifada Amnesty Internationalin raportin mukaan se “ei ole tietoinen tapauksista, joissa Israelin armeijan sotilas tai muiden turvallisuusjoukkojen jäsen olisi tuomittu tahallisesta palestiinalaisen kuoleman aiheuttamisesta [West Bank and Gaza Strip] vuodesta 1987.”

Ihmisoikeusryhmä B’Tselem on dokumentoinut, että 2 000–2017 Israelin joukot ovat tappaneet 4 868 palestiinalaista miehitetyillä palestiinalaisalueilla, 1 793 lapsessa.

Mainitaan myös rodullisen ryhmän jäsenten pidättäminen ja laiton vangitseminen sekä liikkumisvapauden ja rauhanomaisen kokoontumisoikeuden epääminen.

Missään muualla tätä politiikkaa ei korosteta enempää kuin Länsirannalla.

Vuoden 1967 sodan jälkeen Israel laajensi hallintaansa palestiinalaisyhteiskunnassa miehittämällä Länsirannan ja Itä-Jerusalemin sekä Gazan alueen sotilaallisesti. Israel on yksipuolisesti ja vastoin kansainvälistä oikeutta liittänyt Itä-Jerusalemin, kun taas Israelin armeija on hallinnut sekä Gazaa että Länsirantaa julistaen ne “suljetuiksi sotilasalueiksi” ja hallitsemalla niitä sotatilalain mukaisesti.

Armeija otti Länsirannan väestörekisterin hallintaansa ja määräsi politiikkaa, rajoituksia ja toimenpiteitä alueen väestörakenteen hallitsemiseksi. Kolmen kuukauden aikana rekisteröitiin 954 898 palestiinalaista. Lisäksi 270 000 asukasta, jotka olivat poissa eri syistä, etenkin koska he joutuivat siirtymään sodan vuoksi, eivät rekisteröityneet, ja heiltä evätään nyt oikeus palata koteihinsa ja asua pakolaisina.

Lisäksi noin 350 000 palestiinalaista joutui siirtymään Syyriaan ja Siinain niemimaalle kuuluvilta Golanin kukkuloilta, jotka kuuluvat Egyptiin, ja heitä pidetään nykyään pakolaisina. Heistä 117 000 oli jo rekisteröity Yhdistyneiden Kansakuntien avustus- ja työjärjestön (UNRWA) pakolaisiksi, koska heidät ajettiin pois kodeistaan ​​ja mailta vuoden 1948 jälkeen.

John Brady

• Sinn Féinin ulkoasioiden tiedottaja John Brady

Syyskuussa 1967, vain kuukausia Länsirannan miehityksen jälkeen, Israel aloitti siirtokuntien rakentamisen, siirsi niihin juutalaisia ​​kansalaisia ​​ja sovelsi heihin siviililakia. Tällä hetkellä Länsirannalla asuu 441 600 juutalaista siirtokuntaa 132 siirtokunnassa Itä-Jerusalemia lukuun ottamatta, ja heidän läsnäolonsa on kansainvälisen oikeuden mukaan laitonta. Israelin hallitus on perustanut ne virallisesti, kun taas 1990-luvulta lähtien on perustettu 140 “luvatonta etuvartiota”, ja niitä pidetään laittomina, jopa Israelin lain mukaan, mutta ne ovat edelleen paikallaan.

Sitä vastoin Israel on vuodesta 1948 lähtien purkanut kymmeniä tuhansia palestiinalaisia ​​koteja ja muita kiinteistöjä kaikilla sen “tehokkaan hallinnan” alueilla. Tämä sisältää yli 500 palestiinalaiskylää” nykyisessä Israelissa vuosien 1947–1948 konfliktin jälkimainingeissa.

Tätä taustaa vasten Amnesty on päätellyt, että “heidän raportissaan kuvattu lakien, politiikkojen ja käytäntöjen kokonaisuus osoittaa, että Israel on perustanut ja ylläpitänyt Palestiinan väestön sorto- ja herruuttamisjärjestelmän juutalaisten israelilaisten hyväksi – järjestelmän. apartheid – [and] pitää ja kohtelee palestiinalaisia ​​alempiarvoisena ei-juutalaisena roturyhmänä.”

Se kehottaa nyt näitä valtioita, kuten Yhdysvaltoja, Euroopan unionia ja sen jäsenvaltioita sekä Britanniaa lopettamaan tämän apartheid-hallinnon tukemisen ja keskeyttämään aseiden ja muiden “sotilaallisten ja turvallisten” laitteiden myynnin ja toimituksen Israelille.

Tukeessaan näitä puheluita Sinn Féinin John Brady sanoi, että Irlannin tasavallan “rooli YK:n turvallisuudessa on saatava merkitsemään jotain, ministerin on alettava haastaa kansainvälinen inertia, joka vallitsee Israelin haastamisessa sen ihmisoikeustilanteessa.

Meidän on myös käytettävä ”vaikutustamme EU:ssa puhuaksemme Israelin apartheidista. On yksinkertaisesti mahdotonta hyväksyä sitä, että kansainvälinen elin, joka ylistää ihmisoikeuksia, tyytyy jättämään huomioimatta yhden pahimmista ihmisyyttä vastaan ​​tehdyistä rikoksista, joita nykyään tapahtuu maailmassa.

Leave a Comment