Ihmiskunta on minuutin päässä keskiyöstä

Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan saattaa olla tarpeen siirtää Tuomiopäivän kelloa eteenpäin vain minuutti keskiyöhön. Maailma tarvitsee uuden globaalin turvallisuusarkkitehtuurin.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan viittaa uuden globaalin turvallisuusarkkitehtuurin tarpeeseen. [GETTY]

AMMAN – Bulletin of the Atomic Scientists –lehti, jonka perustivat Albert Einstein ja Manhattan Projectin tutkijat, jotka kehittävät Hiroshimassa ja Nagasakissa käytettyjä atomiaseita, on asettanut tuomiopäivän kellon joka vuosi vuodesta 1947 lähtien. Kello käyttää “kuvaa apokalypsista (keskiyö) ja nykyaikaista ydinräjähdyksen ilmaisua (lähtölaskenta nollaan)” osoittamaan ihmiskunnan haavoittuvuutta ihmisen aiheuttamille katastrofeille. Tammikuussa 2022 Bulletinin tiede- ja turvallisuuslautakunta asetti kellon kolmantena peräkkäisenä vuonna 100 sekuntiin keskiyöhön, mikä merkitsee lähimpänä ihmiskuntaa sukupuuttoon viimeisten 75 vuoden aikana.

Vain kuukausi tuon synkän ennusteen jälkeen Venäjä käynnisti laajan “erityissotaoperaation” Ukrainaa vastaan. Vielä pahempaa on, että Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi pian sen jälkeen Venäjän ydinvoimat korkeaan valmiustilaan ja uhkasi käyttää tätä arsenaalia, jos länsi yrittää puuttua sotilaallisesti Ukrainaan.

Kun otetaan huomioon tällainen sykähdyttävä retoriikka, konfliktien ja maailmanlaajuisten turvallisuusriskien hallinnan kollektiivisten mekanismien ilmeinen eroosio ja se tosiasia, että yhdeksällä maalla on yhteensä 13 100 ydinasetta, saattaa nyt olla tarpeen asettaa Tuomiopäivän kello uudelleen uudelleen. Tällä kertaa sen pitäisi siirtyä eteenpäin vain minuutilla keskiyöhön.

“Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan saattaa olla tarpeen siirtää Tuomiopäivän kelloa eteenpäin vain minuuttiin keskiyöhön. Maailma tarvitsee uuden globaalin turvallisuusarkkitehtuurin rajoittaakseen ydinaseita, yliääniohjuksia, tappajapatogeenejä ja keinotekoisen sotilaallisen kyvyn lisäämistä. älykkyys.”

Kreikkalainen historioitsija ja filosofi Thukydides varoitti, kuinka inhimillisten arvojen kauhistuttava romahdus sodan paineessa voi saada ihmiset korottamaan “koston viattomuuden edelle ja voittoa oikeuden edelle”. Nämä ovat haitallisia arvoja, ja silti voimat ympäri maailmaa edistävät niitä yhä enemmän. Venäjän Ukrainan hyökkäyksen jälkeen jopa suhteellisen pasifistiset maat ovat alkaneet aseistautua uudelleen.

Sen sijaan, että maailma vetäytyisi jyrkänteeltä, se näyttää kiirehtivän sitä kohti. Vuosia kestäneiden geopoliittisten erimielisyyksien, sisällissotien ja inhimillisten katastrofien jälkeen näytämme saavuttaneen pisteen, jossa johtajat voivat heilutella ydinuhkaa mitä kavalimmin.

COVID-19-pandemian aiheuttaman mittaamattoman kärsimyksen keskellä maailman suurvallat keskittyivät enemmän sotilaallisiin kykyihinsä kuin ihmisten hyvinvointiin. Esimerkiksi Venäjä uhkasi käyttää äskettäin testattuja hypersonic-ohjuksia, jotka voivat kulkea yli 15 kertaa äänen nopeudella, määrittää itsenäisesti lentoradansa ja kuljettaa ydinkuormia tutkan havaitsematta.

Tällaisten aseiden käyttö laukaisi epäilemättä välittömän koston, joka tuhoaisi suuren osan planeettasta muutamassa tunnissa. Säteily, ankara ydintalvi ja ekosysteemin romahtaminen kuolee pian kaikki elossa oleva. Yleisemmin sanottuna lukemattomat leimahduspisteet ja konfliktit ympäri maailmaa ovat työntäneet maat kohti ydinvoiman käännekohtaa, mikä laukaisi “aseiden leviämisen epidemian” rakentavan vuoropuhelun sijaan.

Tämän synkän suuntauksen kääntämiseksi tarvitsemme uuden maailmanlaajuisen turvallisuusarkkitehtuurin, joka rajoittaa ydinaseita, yliääniohjuksia, tappajapatogeenejä ja tekoälyllä toimivien automatisoitujen aseiden kasvavaa sotilaallista kapasiteettia. Yksinkertaisesti sanottuna maailman on rakennettava uusi “maailmanjärjestys”, joka suojelee ihmiskuntaa.

Olipa kysymys ilmastonmuutoksesta tai ydinaseista, tarvitsemme maailmanlaajuisen hallintoverkon, joka pystyy käsittelemään eksistentiaalisia ongelmia, joita kansallisvaltiot eivät yksin pysty ratkaisemaan. Tällaisen järjestelyn olennainen osa on oltava ydinaseiden, biologisten, kemiallisten ja autonomisten tappavien aseiden poistaminen. Uusia konfliktien ehkäisy- ja ratkaisumekanismeja, erityisesti johtavien poliittisten, taloudellisten ja sotilaallisten voimien välisten kiistojen ratkaisemiseksi, tarvitaan molemminpuolisen taatun selviytymisen puolustamiseksi molemminpuolisen taatun tuhon sijaan.

Tammikuussa 2022 Kiina, Ranska, Venäjä, Iso-Britannia ja Yhdysvallat toistivat Yhdysvaltain silloisen presidentin Ronald Reaganin ja Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatšovin vuonna 1985 antaman lausunnon, jonka mukaan “ydinsotaa ei voida voittaa eikä sitä saa koskaan käydä”. Johtajat tietävät, että mikään maa ei säästy tällaisen sodan aiheuttamilta uhreilta. Vetoamme siksi kansainväliseen yhteisöön helpottamaan neuvotteluja välittömästä tulitauosta Ukrainassa ja ryhtymään toimiin kestävän rauhanarkkitehtuurin rakentamiseksi.

Kun Doomsday Clockin osoittimet lähestyvät puoltayötä, maailman edessä oleva valinta on selvä. Kuten Einstein ja filosofi Bertrand Russell huomauttivat, on kriittisempaa kuin koskaan, että jokainen “muistaa ihmisyytesi ja unohtaa loput”.

HRH Prince El Hassan bin Talal on Nuclear Threat Initiativen hallituksen emeritusjäsen. Sundeep Waslekar on Strategic Foresight Groupin puheenjohtaja.

Tämä artikkeli ilmestyi alun perin Project Syndicate.

Onko sinulla kysyttävää tai kommentteja? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen: edition-english@alaraby.co.uk.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta The New Arabin, sen toimituksen tai henkilökunnan mielipiteitä.

.

Leave a Comment