Ranskan vaalikampanja jättää huomiotta “ihmiskunnan suurimman haasteen”

Se on ranskalaisten keskeinen huolenaihe ja suurin haaste planeetallemme – ja kuitenkin ilmastonmuutosaihe on kadonnut Ranskan presidentinvaalikampanjasta Ukrainan sodan, tiedotusvälineiden puutteen ja ehdokkaiden oman haluttomuuden vuoksi. pohtia aihetta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kääntänyt kilpailun Élysée-palatsista päälaelleen ja pakottanut presidentinvaalien toiveet kiusallisiin käänteisiin vain viikkoja ennen 10. huhtikuuta järjestettävää äänestystä, mikä tarkoittaa, että aiheet, jotka jo kärsivät alivalotuksesta, ovat jääneet sivuun.

Yksi merkittävä uhri on ranskalaisten sairaaloiden ahdinko, jonka Covid-19-pandemia on ajanut äärirajoille; toinen on uhkaava ilmastokatastrofi, joka pitkällä aikavälillä aiheuttaa vielä suurempaa tuhoa.

Viimeisimmässä raportissaan, joka julkaistiin 28. helmikuuta, Yhdistyneiden Kansakuntien ilmastotieteellinen paneeli varoitti, että ilmastonmuutos häiritsee jo miljardeja ihmishenkiä ja hallitusten epäonnistuminen hillitä planeetan lämmittävien hiilidioksidipäästöjä nousi “rikolliseen johtajuudesta luopumiseen”. IPCC:n vakavat varoitukset eivät suinkaan vaikuttaneet Ranskan kampanjaan, vaan ne jäivät suurelta osin huomaamatta.

Seuraavalla viikolla ilmastoon liittyvät kysymykset muodostivat vain 1,5 % Ranskan tiedotusvälineiden vaaleihin omistetusta ajasta, edunvalvontaryhmän laskelman mukaan. Vuosisadan sopimus (The Case of the Century), joka tunnetusti – ja menestyksekkäästi – haastoi Ranskan valtion oikeuteen ilmaston laiminlyönnistä viime vuonna.

Ranskan presidentinvaalit © Ranska 24

“Kun tietää, kuinka paljon on vaakalaudalla, on hullua nähdä niin ehdokkaiden kuin median ilmastokieltoa”, sanoi Cécile Duflot, entinen vihreiden puolueen johtaja ja nykyinen Oxfam Francen, yhden hyväntekeväisyysjärjestön johtaja. teetä Vuosisadan sopimus.

”Monet ehdokkaat välttävät puhumista ilmastonmuutoksesta, koska se on monimutkainen aihe. Mutta toimittajat keskustelevat mieluummin myös muista asioista”, Duflot kertoi FRANCE 24:lle. “Ilmastosta ja ympäristöstä ei koskaan keskustella poliittisissa ohjelmissa; ja kun he saavat maininnan, niitä käsitellään sivuasiana aivan esityksen lopussa. Sellaista oli jo ennen Ukrainan sotaa.”

“Ei ilmastoa, ei mandaattia”

Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ympäristökysymykset olivat jo syrjäytyneet puheilla äärioikeiston suosimista aiheista, erityisesti maahanmuutosta ja rikollisuudesta. Suuntaus oli ilmeisin 24 tunnin uutiskanavilla, joista joitain on syytetty Eric Zemmourin, entisen asiantuntijan, kaltaisten painostamisesta, joka on saanut kaksi tuomiota vihapuheesta ja valittaa kolmannesta.

>> Lue lisää: Äärioikeistoa ajavat ranskalaiset uutisverkostot muokkaavat vaalikeskusteluja

Duflotin mukaan uutiskanavat pyrkivät ohittamaan ilmastoon liittyvät asiat sillä perusteella, että ne “edistävät ahdistusta” ja “eivät kiinnosta ranskalaisia”. Äänestäjätutkimukset osoittavat kuitenkin päinvastaista.

Kyselyt ovat säännöllisesti havainneet, että ilmastonmuutos on yksi äänestäjien suurimmista huolenaiheista, ostovoiman ja viime aikoina Ukrainan sodan jälkeen. Helmikuun alussa tehdyn Ipsos-kyselyn mukaan 94 prosenttia vastaajista piti ilmastonmuutosta “kriittisenä” asiana ja 47% sanoi, että sen pitäisi olla seuraavan presidentin “prioriteetti”.

Vuoden alusta lähtien aktivistit, tiedemiehet ja ympäristötoimittajat ovat julkaisseet lukuisia artikkeleita, joissa vaaditaan ilmastohätätilanteen nostamista asialistalle.

Valtion yleisradioyhtiön julkaisemassa helmikuun julkaisussa Ranskan tiedotYli 1 400 ilmastoasiantuntijaa ilmaisi huolestuneisuutensa demokraattisen keskustelun puutteesta käynnissä olevista tai vielä tulevista suurista mullistuksista, vaikuttavatko ne ilmastoon, valtameriin, biologiseen monimuotoisuuteen tai saastumiseen. Päiviä myöhemmin, Vuosisadan sopimus julkaisi uuden toimintakehotuksen ranskalaiselle päivälle Maailmaiskulauseen “Ei ilmastoa, ei mandaattia” alla.

Nykyiset mullistukset – pandemiasta Ukrainan sotaan – eivät suinkaan sivuuttaisi ympäristökysymyksiä, vaan korostavat tarvetta puuttua ilmastohätätilanteeseen, sanoi Oxfamin Duflot.

“Jälkeenpäin katsottuna voimme nähdä, kuinka nykyajan kriisit liittyvät ongelmiin jatkuvasta riippuvuudestamme fossiilisista polttoaineista, tärkeiden teollisuudenalojen ulkoistamiseen, elintarvikeomavaraisuuteen ja energiariippumattomuuteen”, hän sanoi. “Keskustelemalla ilmaston lämpenemisestä ja ympäristöstä voimme tarjota vastauksia kaikkiin näihin ongelmiin.”

Road Trip: Ilmastonmuutos vaikuttaa Ranskan Atlantin rannikolle

MATKA
MATKA © RANSKA 24

Lauantaina kymmenet tuhannet mielenosoittajat kantoivat juuri tätä viestiä, kun he kokoontuivat kaupungeissa ympäri Ranskaa iskulauseen alla “Rauha, ilmasto, sama taistelu” (Rauha ja ilmasto, yksi ja sama taistelu).

“Vladimir Putinin rikollinen hallinto rahoitetaan suurelta osin riippuvuutemme kautta fossiilisista polttoaineista”, sanoi kansalaisjärjestön Lorette Philippot. Maan ystävät Ranska, yksi yli 500 mielenosoituksia järjestävästä yhdistyksestä. Hän lisäsi: “Fossiilisten polttoaineiden kulutuksen lopettaminen on ratkaisevan tärkeää sekä ilmaston että vakaamman planeetan kannalta.”

Vuosisadan keskustelu

Pettymys ympäristöasioiden näkyvyyden puutteesta nousi näkyvästi esiin marseissa, joiden järjestäjät räjäyttivät kampanjan, joka “jättää vähällä huomioimatta suurimman ihmiskunnan koskaan kohtaaman uhan”.

Korostaen valtamedian epäonnistumista puuttua asiaan, Vuosisadan sopimus päätti järjestää oman keskustelunsa sunnuntaina grillaamalla viisi 12 presidenttiehdokkaasta heidän ympäristöehdotuksistaan ​​kolmen tunnin ohjelmassa, joka esitettiin suoratoistoalustalla Twitch.

Toivoen voivansa majoittaa presidentti Emmanuel Macronin, joka on kieltäytynyt kilpailemasta haastajiensa kanssa ennen 10. huhtikuuta järjestettävää äänestystä.Vuosisadan keskustelu” (vuosisadan keskustelu) päätti grillata jokaista ehdokasta vuorotellen 30 minuuttia perinteisen keskustelun sijaan – vaikka nykyinen presidentti kieltäytyi silti osallistumasta.

He päättivät myös olla kutsumatta äärioikeistolaisia ​​ehdokkaita, kuten Zemmouria ja Marine Le Peniä, joiden tärkein panos ympäristökeskusteluun on ollut tuulivoimaloiden vastustaminen “Ranskan maaseudun tuhoamiseksi”.

Viisi jäljellä olevaa osallistujaa kattoi edelleen laajan kirjon, joka ulottui konservatiivista ehdokasta Valérie Pécressestä trotskilaiseen ehdokas Philippe Poutouhun. Edellinen mainosti suunnitelmiaan investoida voimakkaasti sähköautoihin pitäen enemmän kannustimia “rangaistavaan ekologiaan”, kun taas jälkimmäinen lupasi “lunastaa” suuret maatalousyritykset ja asettaa “pienviljelijät” maan hallintaansa.

Sillä välin kommunistisen puolueen ehdokas Fabien Roussel kysyttiin hänen tapastaan ​​kehua naudan pihvejä kampanjapolulla – johon hän vastasi: “Meidän täytyy syödä vähemmän (lihaa), mutta laadukkaampaa, joka on valmistettu Ranskassa terveysohjeiden mukaisesti. ja ympäristöä kunnioittaen.”

>> Anna heidän syödä pihviä: Ranskan kommunistit toipuvat reseptillä “onnellisia päiviä” varten

Vihreiden ehdokas Yannick Jadot varoitti, että siirtyminen vihreään talouteen ei olisi “kivuton”, sanoi olevansa valmis lykkäämään suunnitelmiaan ydinvoiman korvaamisesta uusiutuvilla energialähteillä “imeyttääkseen Ukrainan sodan seuraukset”. Riippumatta siitä, kestääkö se “20 vuotta tai 25”, tärkeintä on saada se tehtyä, hän sanoi.

Kuten sosialistiehdokas Anne Hidalgo, Jadot sanoi ottavansa käyttöön “ekocidin” rangaistakseen vakavia ympäristön saastumistapauksia. Molemmat ehdokkaat lupasivat myös lisätä kannustimia edistää luomuviljelyä, auttaa nuoria työntekijöitä muuttamaan maaseudulle ja elvyttämään alueellisia rautatieverkostoja – kaikki tämä herätti kysymyksen, miksi he eivät alun perin päässeet sopimukseen yhteisestä alustasta.

Heidän päähaastajansa vasemmalla, Jean-Luc Mélenchon, oli yllätyspoissa, koska hän peruutti osallistumisensa viime hetkellä. Mutta merkkinä, että Vuosisadan keskustelu oli onnistunut kiinnittämään huomiota, järjestäjät sanoivat myöhemmin, että he antavat vasemmistolaiselle tulipalolle toisen istunnon keskiviikkona – ja toisen mahdollisuuden jättää kampanjassa vähän tilaa ilmastolle.

.

Leave a Comment