YK: Myanmarin sotilaalliset julmuudet voivat olla rikoksia ihmisyyttä vastaan

myanmar

Pääkomissaari vaatii vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden saattamista vastuuseen

Mielenosoittajat katsovat videon, jossa näkyy maanpaossa oleva oppositiopoliitikko tohtori Sasa Yangonissa 13. maaliskuuta järjestetyn sotilasvallankaappausvastaisen mielenosoituksen aikana. (Kuva: AFP)

Myanmarin sotilasjuntta on syyllistynyt järjestelmällisiin ja laajalle levinneisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja -loukkauksiin, joista osa voi olla sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, YK:n oikeuspäällikkö sanoi raportissaan.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet sanoi, että turvallisuusjoukot ovat osoittaneet räikeää välinpitämättömyyttä ihmishenkiä kohtaan pommittamalla asuttuja alueita ilmaiskuilla ja raskailla aseilla ja kohdistaen tarkoituksella siviilejä.

Meneillään olevan YK:n ihmisoikeusneuvoston 49. sääntömääräisen istunnon ensimmäisessä raportissa kuvattiin monia uhreja, joita on ammuttu päähän, poltettu kuoliaaksi, mielivaltaisesti pidätetty, kidutettu tai käytetty ihmiskilpinä.


Kiitos. Olet nyt tilannut päivittäisen uutiskirjeen

Bachelet on kehottanut kansainvälistä yhteisöä tekemään kaikkensa kriisin ratkaisemiseksi ja saattamaan kansainvälisen ihmisoikeuslain törkeisiin loukkauksiin syyllistyneet vastuuseen.

“Myanmarin kansan kärsimien kansainvälisen oikeuden loukkausten kauhistuttava laajuus ja laajuus edellyttävät lujaa, yhtenäistä ja päättäväistä kansainvälistä vastausta”, hän sanoi lausunnossaan 15. maaliskuuta.

Huolimatta maailman johtajien toistuvista kehotuksista lopettaa väkivalta, juntta on jatkanut kauhun valtaansa useilla alueilla eri puolilla maata, mukaan lukien etnisillä alueilla, joilla kirkkoja pommitettiin, siviilikoteja tuhottiin, siviilejä tapettiin ja mielivaltaisia ​​pidätyksiä on tehty.

“Tarvitaan kiireesti kansainvälisen yhteisön mielekkäitä toimia, jotta yhä useammat ihmiset eivät joutuisi riistämään oikeuksiaan, elämäänsä ja toimeentuloaan.”

Junta kamppailee vahvistaakseen valtaa Kaakkois-Aasian valtiossa, jossa se on kohdannut kasvavaa vastarintaa vastasyntyneiltä kansanpuolustusvoimista, erityisesti Sagaingin, Magwayn sekä Kayahin ja Chinin osavaltioissa.

YK:n raportin mukaan juntan joukot olivat tehneet joukkomurhia Sagaingin alueella, ja osa uhreista löydettiin kädet ja jalat sidottuna.

Kayahin osavaltiossa sotilaat polttivat raportin mukaan jopa 40 miehen, naisen ja lapsen ruumiit, kyläläiset löysivät jäänteet useista kuorma-autoista, ja ruumiit löydettiin paikoista, jotka viittasivat heidän yrittäneen paeta ja poltettua elävältä.

Se paljastaa vankeja joutuneen kidutuksen ja muunlaisen pahoinpitelyn kohteeksi kuulustelujen aikana, mukaan lukien katoaminen ilman ruokaa tai vettä, eristysselitys, sähköisku, tunnistamattomien huumeiden ruiskutus ja seksuaalinen väkivalta, mukaan lukien raiskaukset.

Raportin mukaan turvallisuusjoukot ovat tappaneet ainakin 1 600 ihmistä ja yli 12 500 ihmistä on pidätetty Myanmarin vallankaappauksen jälkeen 13 kuukautta sitten.

Sen mukaan ainakin 440 000 ihmistä on joutunut siirtymään kotiseudultaan ja 14 miljoonaa tarvitsee kiireellistä humanitaarista apua, jonka toimittamisen armeija on suurelta osin estänyt uusilla ja olemassa olevilla avun alueilla.

“Kansainvälisen yhteisön mielekkäitä toimia tarvitaan kiireesti, jotta yhä useammat ihmiset eivät joutuisi riistämään oikeuksiaan, elämäänsä ja toimeentuloaan”, Bachelet sanoi.

uusimmat uutiset

.

Leave a Comment