Ihmiskunta ei ole loukussa tappavassa pelissä Maan kanssa – ulospääsyä on olemassa | David Wengrow

ATKun Cop26-ilmastokokous alkaa, tiedemiehet ja aktivistit ovat laajasti yhtä mieltä siitä, että vallitseva kulttuurijärjestelmämme on asettanut meidät ja planeettamme katastrofin tielle. He ovat yhtä mieltä siitä, että on aika muuttaa kurssia. Silti tällä kriittisellä hetkellä huomaamme olevamme halvaantuneet, ja uudet horisontit sulkevat mytologisiin historiankäsityksiin perustuvan väärien ihmisten mahdollisuuksien esitteen.

Meidän tarvitsee vain tarkastella käsitystä, joka tukee käsitystämme ihmisen kehityksestä. Tässä tarinassa lajimme syntyivät tasa-arvoisista metsästäjien ja metsästäjien joukoista, jotka olivat yhtä ympäristönsä kanssa, mutta putosivat jotenkin armosta eriarvoisuuden tilaan. Tässä “ikääntymisen” sadussa me ihmiset aloitimme viattomuudesta ja kehittyimme sitten teknologisen löytömatkan kautta – metsänhakijoista maanviljelijöihin ja fossiilisiin polttoaineisiin – mikä mahdollisti “edistymisemme”, mutta näki meidän luopuvan alkuperäisistä vapauksistamme. . Meistä tuli “sivistynyt”, mutta jouduimme lukittumaan köydenvetoon luonnon kanssa, joka nyt uhkaa planeettaa.

Meille kerrotaan, että luovuus oli aina poikkeus ihmisyhteisöissä, ei normi. Se tapahtui oletettavasti poikkeuksellisissa purkauksissa – maatalouden, kaupunkien ja teollisen vallankumouksen aikana – joita jokaista seurasi pitkät, hedelmättömät vuodet, jolloin pysyimme oman luomuksemme vangeina.

Voisimme elää tasa-arvoisten yhteiskunnissa, tämä tarina kertoo, kun olimme vähän, elämämme ja tarpeemme olivat yksinkertaisia. Tässä näkemyksessä pieni tarkoittaa tasa-arvoista, tasapainossa keskenään ja luonnon kanssa. Big tarkoittaa kompleksia, johon liittyy hierarkiaa, hyödyntämistä ja maapallon luonnonvarojen kilpailukykyistä hyödyntämistä. Nyt kun väestön määrä lähestyy kahdeksaa miljardia, meidän on tehtävä ilmeiset synkät johtopäätökset. Ei ole mitään järkeä taistella väistämätöntä vastaan. Mitä toivoa meillä todella on edistyä juurtuneen uusliberalismin ja kasvavan tai kuolevan taloutemme paineiden välillä?

Mutta kuten käy ilmi, mikään tässä tutussa ihmiskunnan historian käsitteessä ei pidä paikkaansa.

Selvyyden vuoksi, myytti itsessään ei ole ongelma tässä. Kuten kaikilla yhteiskunnilla on tieteensä, kaikilla yhteiskunnilla on myyttinsä. Ongelmat alkavat, kun erehdymme erehtymään myytteihin fysikaalisiin tai yhteiskuntatieteisiin. Itse asiassa historian suuremmat myyttiset rakenteet, joita olemme käyttäneet useiden viime vuosisatojen ajan, eivät yksinkertaisesti toimi enää: niitä on mahdotonta sovittaa yhteen ihmisten menneisyyttä koskevien uusien todisteiden tulvan kanssa, joka on nyt silmiemme edessä. Ja luokat ja merkitykset, joita he kannustavat, ovat karmeita, kaupassa kuluneita ja poliittisesti tuhoisia.

Viime vuosikymmeninä tieteelliset keinomme ymmärtää menneisyyttä, sekä lajimme että planeettamme, ovat edenneet huimaa vauhtia. Vuonna 2021 tutkijat eivät ehkä kohtaa vieraita sivilisaatioita kaukaisissa tähtijärjestelmissä, mutta kohtaamme jalkojemme alla radikaalisti erilaisia ​​yhteiskuntamuotoja: unohdettuja tapoja olla ihminen ja elää yhdessä suuria määriä. Polkuja ei käyty.

Löydämme todisteita puutarhakaupungeista, joissa ei ole keskuksia ja joita hallitaan todella demokraattisesti; yhteiskuntia, jotka sopeutuivat vuodenaikojen mukaan ja vaihtavat vapaasti toimeentulomuotojen ja organisaatioiden – tasa-arvoisten ja hierarkkisten – välillä; näemme menneisyytemme peilissä valtakuntien kokoisia liittoutumia ja konfederaatioita, joita pitää yhdessä yhteistyö ja yksimielisyys, ei voima.

Ihmiset eivät ehkä ole aloittaneet historiaansa viattomuudessa, mutta he näyttävät käyttäneen suurimman osan siitä harjoittaen itsetietoista vastenmielisyyttä auktoriteettia kohtaan. Tiedämme nyt, että maailman ensimmäiset kaupunkilaiset eivät aina jättäneet ankaraa jalanjälkeä ympäristöön tai toisiinsa; tiedämme myös, että mikään historiallinen laki ei pakota meitä sitomaan maapallon tulevaisuutta vaalipolitiikkamme katkokseen tai pakottamaan meidät pitämään vieraanvaraisuuden kriisiä muuttoliikkeen kriisinä. Kansalaiskokousten vaatiminen käsittelemään ilmastokriisin vakavia kysymyksiä ei ole vastoin yhteiskunnallista kehitystämme. se pyytää meitä ottamaan takaisin poliittisen luovuuden kipinän, joka antoi elämän maailman ensimmäisille kaupungeille, toivoen, että voimme löytää tulevaisuuden meidän kaikkien yhteiselle planeetalle.

On aika muuttaa ihmiskunnan historian kulkua menneisyydestä alkaen. Nyt näytämme olevan menossa siihen, mitä muinaiset kreikkalaiset kutsuivat kairos, mahdollisuuksien ikkuna, kun koko kykymme muuttua joutuu koetukselle. Jos epäonnistumme, se ei johdu historiasta tai evoluutiosta. Toiset – ne, joita kutsumme alkuperäiskansoiksi, ensimmäisiksi kansakunniksi – ovat jo kaukana meitä edellä, koska vastoin menneisyyden siirtomaavallan, kansanmurhan ja pandemioiden todennäköisyyttä he kulkivat eri polkuja tulevaisuuteen ylläpitäen maanhoitoon perustuvia maanhoitojärjestelmiä. , ei omistamista tai irrottamista, demokratian muotoja, joissa osallistuminen tarkoittaa oman egon tarkistamista, ei hehkuttamista.

Nykyään meillä ei ole tekosyitä inertialle. Kyllä, meitä kummittelevat lähimenneisyytemme haamut, utopistiset unelmat, jotka on rakennettu vääristyneille ihmishistorian kuville, jotka synnyttivät hirviöitä ja painajaisia. Mutta muuttaa maailmaa, repiä reikä sosiaalisen todellisuuden kudoksiin ja aloittaa alusta, tekee meistä sapienseja. Niin pitkälle kuin tieteellinen näyttömme johdattaa meidät omaan menneisyyteemme, pidämme tätä totta. Esi-isämme eivät olleet evoluutioteorian tai filosofisten spekulaatioiden ikäviä tikkuhahmoja. Koko historiamme taustaa vasten me osoittautumme leikkisäksi, kekseliääksi lajiksi, joka vasta äskettäin juuttui tappavaan louhinta- ja laajentumispeliin – “olet joko kasvussa tai kuolet” – ja unohti kuinka muuttaa sääntöjä.

Edesmennyt ystäväni David Graeber kirjoitti: “Maailman perimmäinen, piilotettu totuus on, että se on jotain, mitä teemme ja voimme yhtä helposti tehdä toisin.” Tämän prosessin edes aloittamiseksi, ja kuinka suuriakin esteet ovat, meidän on sallittava itsemme unelmoida uudelleen, aloittaen tällä kertaa vapauksista, jotka tekivät meistä ihmisiä.

Ei ilkeitä vapauksia, joita muinaiset orjanhaltijat ovat opettaneet (lailliset vapaudet, jotka loihditaan toisen vankeudesta ja kärsimyksestä; vapaudet, jotka tekevät meistä voittajia ja häviäjiä, selviytyjiä ja uhreja). Mutta sen sijaan huolenpidon ja keskinäisen avun tukemat vapaudet, jotka ovat pitkään tuttuja niille globaalissa etelässä, jotka välttelivät itsellemme asettamamme pahimmat ansoja ja joiden kohtalo on nyt sidottu omaan: vapaus muuttaa pois, paeta ympäristöään. , tietäen, että sinut toivotetaan tervetulleeksi määränpäähän; olla tottelematta mielivaltaisia ​​käskyjä, tietäen, että sinua ei hylätä, vaan sinua kuullaan ja siitä keskustellaan. Näiden pohjalta voimme ottaa vapauden kuvitella ja muuttaa yhteiskuntamme ja suhteemme planeettamme uuteen muotoon.

David Wengrow on vertailevan arkeologian professori University College Londonissa. Hän on kirjoittanut yhdessä David Graeberin kanssa Kaiken Aamunkoitto

Cop26 ja vihreämpi tulevaisuus George Monbiotin kanssa

Liity George Monbiotin ja vieraiden kanssa tutkimaan, voimmeko yhdistää sosiaalisen ja ilmasto-oikeudenmukaisuuden torjuaksemme teollisuuden hiilidioksidipäästöjä ja työllisyyskriisiä?

Torstaina 4. marraskuuta klo 20 GMT | 21:00 CET | 13:00 PDT | klo 16 EDT. Varaa liput tästä.

Leave a Comment