Kun pastori palvelee leipää Ukrainan vanhuksille, hän rukoilee säilyttääkseen ihmisyytensä – Baptist News Global

Ukrainalaisena teologina ja pastorina Fjodor Raychynets palvelee leipää pommisuojassa vangituille vanhuksille, hänen rukouksensa on säilyttää hänen ihmisyytensä.

“Minun on muistutettava itseäni päivittäin, että olemme ihmisiä ja olemme – emme vain pysy – mutta on erittäin tärkeää helvetin keskellä, ettemme menetä ihmisyyttämme. Mutta säilyttää se, näyttää se ja osoittaa se. Koska sitä ihmiset tarvitsevat tällä hetkellä eniten”, Raychynets kertoi Miroslav Volfille, kroatialaiselle teologille, joka opettaa Yale Divinity Schoolissa.

Fjodor Raychynets

Kaksi miestä – Raychynets on Volfin entinen oppilas, kun hän opetti evankelikaalisessa teologisessa seminaarissa Osijekissa, Kroatiassa – puhuivat “For the Life of the Word” -podcastissa, joka on Yalen uskon ja kulttuurin keskuksen tuote. Raychynets on teologian osaston johtaja Ukrainan evankelisessa teologisessa seminaarissa, joka sijaitsee Kiovan laitamilla.

Heidän 40 minuutin haastattelunsa tarjoaa harvinaisen kurkistuksen siihen, mitä Raychynets kutsui Ukrainan vapauden puolustajaksi Venäjän Vladimir Putinin lähettämää sodanhyökkäystä vastaan.

Raychynets, joka koki Balkanin sodan, sanoo oppineensa silloin, että sodassa on etulinja, mutta myös takavartija. “Ja näissä takavartijoissa on niin paljon tekemistä. Niin monia asioita, joista on hyötyä. Niinpä päätimme, että sodan alkaessa rakennamme pienen vapaaehtoisryhmän ja palvelemme vain sodasta eniten kärsineitä. Ja nämä ovat vanhuksia.

“Me ruokimme niitä, koska ne ovat tukikohdissa”, hän selitti. ”Heillä ei ole aavistustakaan siitä, mitä maailman ulkopuolella tapahtuu. Ja he ovat vain siellä. Estetty. He pelkäävät kuoliaaksi. Niin monet heistä eivät voineet koskaan haaveilla kokevansa sodan uudelleen elämänsä aikana. He ovat siellä nälkäisinä, ilman sähköä, ilman vettä. Joten päätimme tehdä, että päätimme vain tarjota näille ihmisille.”

Tähän mennessä suurin osa nuoremmista äideistä, joilla on lapsia, on evakuoitu länsi-Ukrainaan, hän sanoi, ja toivottavasti he ovat matkalla pakolaisina Puolaan, Unkariin ja Kroatiaan.

Fjodor Raychynets tarjosi hedelmiä ja leipää vanhalle naiselle Urkainen.

Takavartijan työ, hän sanoi, on “tarvittavien asioiden tarjoaminen. Lääkkeet, hygieniatuotteet, vaatteet, kengät. Emme toimita aseita tai muuta vastaavaa, mutta sen lisäksi on monia tarpeita avuksi. … Takavartijalla on etulinjalle paljon merkitystä. Ja jos on näitä ihmisiä, vapaaehtoisia, jotka auttavat kaikessa tarpeellisessa, niin etulinjassa olevat ihmiset tuntevat tukensa. Ja he haluavat suojella meitä. He haluavat taistella näiden ihmisten puolesta ja suojella meitä.”

Raychynets ja hänen takavartijakollegansa, erityisesti muut papistot, ovat myös vuorovaikutuksessa armeijan kanssa, kun he kulkevat tarkastuspisteiden läpi ja menevät alueille, joihin muut eivät pääse. Ja tehdessään niin he ovat löytäneet tarpeita kohdata Ukrainan kansaa puolustavien voimien joukossa.

Viime torstaina Raychynets ja kaksi muuta pappia palvelivat ehtoollista ryhmälle sotilaita, tapahtuma dokumentoitiin valokuvilla hänen Facebook-sivullaan. Volf kysyi häneltä: ”Mitä sillä hetkellä tapahtuu? Mitä tämä ehtoollinen edustaa ja symboloi? – – Mitä Kristuksen ruumis, joka on annettu maailman elämän edestä, merkitsee sillä hetkellä?

Raychynets vastasi: “Se oli ylivoimaista kokemus minulle, koska Balkanilla aloin uskoa siihen, mitä me kutsuimme avoimeksi ehtoolliseksi, jolloin kaikki ovat tervetulleita ja kun Herran ehtoollisessa on jotain pöyristyttävää, miten se tapahtuu. Koska aina on ihmisiä, joiden ei pitäisi olla paikalla teologisen näkökulmamme tai teologisten vakaumustemme ja niin edelleen ja niin edelleen perusteella.

“Ja kun menimme sinne, ja aina kun olen sellaisessa tilanteessa ja minun tulee palvella ehtoollista, kysyn aina ihmisiltä – keitä tahansa, mikä kirkko tahansa he ovat tai ehkä he eivät ole ollenkaan kirkkoihmisiä. — Minä tulen heidän luokseen leivän kanssa ja sanon: ‘Tämä on Kristuksen ruumis, joka murretaan teidän puolestanne.’ Heidän pitäisi vain sanoa “Aamen”. Ja luulen, että aina kun he sanovat “Aamen”, he ovat samaa mieltä. Tuo Kristuksen ruumis rikottiin myös heidän puolestaan.”

Fjodor Raychynets ja muut papit palvelevat ehtoollista Ukrainan armeijan jäsenille.

Kun hän palveli ehtoollista Ukrainan armeijan jäsenille, yhdellä sotilaista ei näyttänyt olevan uskonnollista taustaa, ja hän kysyi, mitä tämä kaikki tarkoitti.

“Sanoimme heille vain: ‘Näin me teemme sen. Me vain tulemme luoksesi ja sanomme: “Tämä on Kristuksen veri, joka on vuodatettu teidän puolestanne.” Ja kun hän sanoi “Aamen”, se oli liikuttava kokemus. Ja uskon, että olemme vain väline tällaisessa tilanteessa. Ja siellä on paljon suurempi, näkymätön Jumalan armon läsnäolo, joka voi tehdä jotain, mitä me emme voi tehdä.”

Raychynet tietää jotain rikkinäisestä. Ei vain tästä hetkestä, vaan myös hänen vaimonsa kuolemasta viime vuonna COVID-19:n vuoksi. Ja nyt seminaari, jossa hän opettaa, on pommitettu palasiksi ja venäläisten miehittämä. Hän ei tiedä oman asuntonsa tai kirkkonsa kohtaloa.

“Emme voi mennä sinne. Se on nyt Venäjän joukkojen hallinnassa. Mutta videomateriaali, jonka saamme päivittäin tuosta kaupungista, näyttää paljon pahemmalta kuin Srebrenica. Se on siis ehto. Nyt etulinja kulkee paikan läpi. Kerran Kiovan kaunein osa, joka on Kiovasta luoteeseen.”

Ukrainan päivystystyöntekijät ja vapaaehtoiset kantavat haavoittunutta raskaana olevaa naista synnytyssairaalasta, joka vaurioitui pommituksissa Ukrainan Mariupolissa 9.3.2022. Nainen ja hänen vauvansa kuolivat Venäjän pommitettua synnytyssairaalaa, jossa hänen oli määrä synnyttää. (AP Photo/Evgeniy Maloletka,

Volf huomautti, että Raychynetin nimi tarkoittaa “paratiisin tekijä”, mutta nyt hän löytää itsensä helvetistä.

Volf kommentoi myös, että Raychynetin nykyinen palvelu muille muistuttaa häntä 1. Johanneksen kirjan sanoista: “Rakkaus voittaa kaiken pelon.”

Mihin Raychynets vastasi: ”Kyllä, uskallan pukea Johnin lausunnon eri sanoin, mikä on minulle tärkeämpää: Rakkaus ei voi voittaa pelkoa, vaan se korjaa pelon. Se haastaa pelkosi.”

Ja pelon torjuminen vaatii taistelua jonkinlaisen inhimillisyyden tunteen säilyttämiseksi, ukrainalainen sanoi.

”Näen, kuinka itse olen helposti hukkuva negatiivisten tunteiden kanssa. Varsinkin kun kuulemme uutisia vastasyntyneistä lapsista, jotka kärsivät, äitiyskodeissa oleville äideille, jotka ovat joutuneet ohjusten osumiin. Kun näen päivittäin kirjaimellisesti avuttomia ihmisiämme, jotka joutuvat kärsimään jonkun vallan pakkomielle, halusta, hallitsemattomasta halusta murskata jonkun tahto. Ja jossain vaiheessa pelkään itseni puolesta.”

Tämän edessä hänen täytyy rukoilla, “että en tämän helvetin keskellä menettäisi tuota ihmisyyttä”.

Huolimatta kauhuista, joita hän näkee omakohtaisesti, hän yrittää rohkaista Facebook-viesteissään, “koska en halua raivoa, negatiivista tunnetta ja vihaani hallitsevan tilannetta. Koska luulen, että sitä vihollisemme haluaa. Ja sitä emme voi antaa tapahtua.”

Volf kehuu Raychynetiä vahvan uskon ihmisenä, mutta hän vastustaa.

Lapsen piirros Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, jonka Fjodor Raychynets on lähettänyt Facebook-sivulleen.

”En usko olevani vahvan uskon ihminen. Olen kamppaillut uskoni kanssa matkan varrella teologina, pastorina. Koska minulle oli aina tärkeää teologiassa, meidän vakaumuksessamme olla vilpitön. No siinä määrin kuin se on mahdollista. Mutta on haastavaa ylläpitää uskoa tilanteessa, jossa on tunne, että et voi hallita mitään, mitä tapahtuu. Et voi muuttaa mitään. Et voi vaikuttaa tilanteeseen, että se muuttuisi haluamallasi tavalla.

“Mutta toisaalta tiedän olevani ristiriitainen, mutta sitä teologia minulle on, hyvin ristiriitaista. … Tässä tilanteessa, kun et hallitse mitään, kun makaat sängyssäsi etkä tiedä, säilyykö yöpymispaikkasi aamuun asti, ja kun aamulla olet väsynyt ja et Et halua tehdä mitään, haluat vain istua jossain turvallisessa paikassa etkä edes ajattele lähteä ulos. Mutta sitten muistat nämä ihmiset ja muistat heidän tarpeensa, ja sitten saat puheluita, mitä he tarvitsevat. Ja sinä vain luotat Herraan, minä menen. Ja jos kuolen, niin ainakin kuolen oikean asian puolesta. Yritin auttaa jotakuta.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

“Tilanne täällä on kauhea”, Ukrainan baptistijohtaja sanoo eurooppalaisille liittolaisille

Putinin pommittaessa lapsia, Venäjän ortodoksinen patriarkka nimeää Ukrainan synnin juuren: Gay Pride -kulkueet

Mercer-tutkijat selittävät Putinin valtapelin valtavan vaaran Ukrainassa

Leave a Comment