Tämä juutalainen toimittaja löysi “kohottavan” ihmiskunnan Moldovan ja Ukrainan rajalta

Maaliskuun alussa, kun venäläiset hyökkäsivät Ukrainaan, Gil Hoffman, Jerusalem Postin pääpoliittinen kirjeenvaihtaja ja analyytikko, raportoi Moldovan ja Ukrainan rajalla ja näki “joitakin näkymiä, joita luulin koskaan näkeväni, mutta kuitenkin jäin jotenkin ylhäällä”, hän sanoi. .

“Se ei ollut vain juutalaisia. Moldovalaiset tulivat autoilla ja pakettiautoilla ja sanoivat (ukrainalaispakolaiset): “Minä ajan sinut kaikkialle Eurooppaan”, muistelee Hoffman, joka vieraili alueella osana kansainvälisen kristittyjen ja juutalaisten stipendin rahoittamaa matkaa. järjestö, jonka tavoitteena on rakentaa yhteistyötä näiden kahden uskonnon välillä ja tukea Israelia. “Juutalaiset järjestöt olivat aivan uskomattomia, kuinka he työskentelivät lakkaamatta pelastaakseen ihmisiä.”

Useimmille tarkkailijoille ympäri maailmaa sota ei kuitenkaan ole tarjonnut emotionaalista sysäystä. Esimerkiksi sen aaltoiluvaikutukset ovat saavuttaneet Israelin pääministeri Naftali Bennettin yrittäessä sovitella osapuolten välillä; Venäjän mahdollinen estäminen uuden Iranin ydinsopimuksen toteuttamiselle; ja ukrainalaisten pakolaisten tulva Israeliin mm.

Hoffman keskustelee joistakin näistä kysymyksistä puheessaan “Rauha, politiikka, Putin ja pandemia” 6. huhtikuuta klo 8 pääpuhujana Jewish National Fund-USA:n Midwest Breakfast for Israelissa, joka pidetään virtuaalisesti ja on Ilmainen osallistuminen Zoomin kautta.

VAROITUS


“Kaikissa noissa neljässä haasteessa Israel on löytänyt tapoja ottaa uraauurtavia askelia”, sanoi Hoffman, joka kasvoi Chicagossa ja asuu Jerusalemissa, jossa hän on työskennellyt Postissa 25 vuotta.

Moldovassa asukkaat avasivat kotinsa pakolaisille, antoivat heille ilmaista ruokaa ravintoloissa ja antoivat heidän työskennellä missä tahansa, jopa ilman virallisia asiakirjoja, Hoffman sanoi. Ortodoksiset rabbit vierailivat rajalla perjantai-iltana ja olivat “jatkuvasti puhelimissaan auttaakseen ihmisiä”.

“Kishinevin (Moldovan pääkaupungin) ortodoksiseen synagogaan saapui jatkuvasti enemmän ja enemmän linja-autoja pakolaisia, ja heille annettiin lämmin kosher-ateria”, Hoffman sanoi.

Ukrainan chabad-rabbit olivat työskennelleet saadakseen paikalliset yhteisönsä pois maasta ja lähtivät sitten mukaansa Toora-kääröjä, joiden kanssa he tanssivat sapattina, Hoffman sanoi.

He olivat ”ihmisiä, jotka menettivät koko yhteisönsä, ihmisiä, jotka olivat työskennelleet vuosikymmeniä rakentaakseen sitä, mitä heillä oli, ja sitten menettivät sen heti sodan alkaessa… ja siellä he olivat sapattina Kishinevissa, ja he tanssivat toivossa ja uskossa, ja se oli todella järkyttävän kaunista, Hoffman sanoi.

Hoffmanin ollessa Moldovassa Bennett, joka on tarkkaavainen juutalainen, lensi sapattina Moskovaan tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Hän teki niin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn käskystä ja yhteistyössä Yhdysvaltojen, Ranskan ja Saksan kanssa Jewish Telegraphic Agencyn ja muiden raporttien mukaan.

Sen lisäksi, että Bennett yritti välittää Zelenskin ja Putinin välillä, hän teki matkan myös siksi, että hän oli huolissaan Ukrainan ja Venäjän suurista juutalaisyhteisöistä ja halusi säilyttää hyvät suhteet Venäjään Israelin Irania ja Hizbollahia vastaan ​​Syyriassa, jossa Venäjällä harjoittaman kampanjan vuoksi. sillä on edelleen merkittävä asema The New York Timesin mukaan.

“On hyvin outoa, että Israel on Sveitsi (perinteisesti neutraali maa) maailman konfliktin aikana sen sijaan, että se olisi hyvin toisella puolella ja taistelija”, Hoffman sanoi. “Voimme nauttia siitä hetken, koska meillä on ollut niin hyvät suhteet molempiin osapuoliin, ja meidän on oltava varovaisia ​​molempien osapuolten kanssa, koska meillä on Putin aivan Syyrian rajallamme.
– Minulla ei ole aavistustakaan, onnistuuko se, mutta Bennettillä oli mahdollisuus yrittää, ja kiitän häntä siitä. Hän on tarkkaavainen juutalainen ja lensi sinne sapattina pelastaakseen ihmishenkiä.”

(Uutisjärjestöt raportoivat, että Bennett sai luvan rikkoa sapatti tästä syystä.)

Israel ja Venäjä kiinnittävät huomiota myös meneillään oleviin pyrkimyksiin elvyttää Iranin kanssa vuonna 2015 tehty ydinsopimus, joka rajoittaisi sen ydinohjelmaa vastineeksi Iranin vastaisten taloudellisten pakotteiden poistamisesta. Maaliskuussa 2015 Israelin silloinen pääministeri Benjamin Netanyahu otti epätavallisen askeleen todistaakseen kongressille, koska hän vastusti niin paljon ehdotettua sopimusta, joka astui voimaan heinäkuussa. Silloinen presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat pois sopimuksesta vuonna 2018.

Iranin ja länsimaiden kerrotaan olevan nyt lähellä sopimuksen palauttamista, mutta Venäjän ulkoministeri on vaatinut, että maan vastaiset pakotteet eivät puutu sen kauppaan Iranin kanssa, kertoo Times.

“Venäjä yrittää pitää sopimusta kiinni”, koska he ja kiinalaiset olivat ainoita, jotka eivät kunnioittaneet sitä, “jos nyt maailma on avoin liiketoiminnalle Iranin kanssa, [Russia] ei saa sitä etua”, Hoffman sanoi. “Se on jotain, mikä hyödyttää Israelia, jos venäläiset viivyttelevät Iranin sopimusta.”

Jos Iran ja länsimaat elvyttävät alkuperäisen sopimuksen, osa Iranin ydinohjelman rajoituksista voidaan poistaa vuonna 2025.
“Se on pelottavaa”, Hoffman sanoi. “Viimeiset 10 vuotta ovat osoittaneet, että Israel voi olla ennakkoluuloton kaikenlaisten ideoiden suhteen lykätä Iranin kykyä hankkia ydinvoimaa (mukaan lukien iranilaisen ydintutkijan salamurha), ja sen on jatkossakin käytettävä monenlaisia ​​menetelmiä.”

Sota vaikuttaa myös Israeliin, koska yli 2 miljoonasta Ukrainasta pakenevasta pakolaisesta 20 000 on saapunut Israeliin. Israelin sisäministeri Ayelet Shaked ilmoitti tiistaina, että maa sallii 25 000 pakolaisen jäädä maahan, vaikka he eivät täytä paluulakia, jonka mukaan kaikki ihmiset, joilla on vähintään yksi juutalainen isovanhempi, voivat muuttaa Israeliin.

“Se on järkevä kompromissi”, Hoffman sanoi. “Puhumme ihmisistä, jotka eivät ole millään tavalla juutalaisia, eivät edes juutalaisista isovanhemmista, ja [the country] yrittää todella keskittyä niihin, jotka sopivat Israelin palautuslakiin. … Jos sinulla on mahdollisuus 100 000 ukrainalaiseen ja venäläiseen, jotka sopivat tähän kategoriaan, me teemme osamme.”

Midwest Breakfastissa Hoffman aikoo myös keskustella siitä, mitä “Israel on tehnyt, mikä yllätti maailman ja voisi olla mallina maailmalle”.

Se oli esimerkiksi ensimmäinen maa, joka rokotti suurimman osan kansalaisistaan.

“Olemme aina pari kuukautta edellä, ja juuri nyt poistamme rajoituksia jälleen, ja luvut ovat paljon laskussa – luojan kiitos – ja mielestäni se on merkki siitä, että se tapahtuu pian myös Amerikassa”, Hoffman sanoi. “Te aiot viettää pääsiäistä taas perheidenne kanssa, ja sitä on odotettava.”


“Rauhaa, politiikkaa, Putin ja pandemia”

WHO: Jerusalem Postin Gil Hoffmann on vieraileva puhuja Jewish National Fund-USA:n Midwest Breakfast for Israelissa

KUN: klo 8 keskiviikkona 6. huhtikuuta

MISSÄ: Netissä Zoomin kautta

KUINKA PALJON: Vapaa

LISÄTIETOJA: Rekisteröidy osoitteessa jnf.org/BFImidwest tai ota yhteyttä Kim R. Levyyn, toiminnanjohtaja, Midwest osoitteessa [email protected] tai 847-656-8880, alanumero 763.

Leave a Comment