Clack: Ihmisyyttä inspiroiva Zelenskyy kysyy: ‘Voitko kuvitella?’

Ei riitä, että näemme Ukrainan tuhon ja teurastuksen kodin mukavuudesta televisioruudun ja sanomalehtikuvien kautta. Ei riitä, että tunnemme myötätuntoa Vladimir Putinin uhreja kohtaan.

Sympatiaa syntyy lyhyinä hetkinä, jolloin säälimme muita ja toivovat asioiden olevan paremmin. Sydämiä kosketetaan, ei liikuteta. Näemme ihmisten loukkaantuvan ja kuinka he reagoivat siihen kipuun, mutta emme usein käytä aikaa kuvitella, miltä se kipu tuntuu, koska se kuuluu jollekin toiselle.

Se ei ole sympatiaa, jota Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyy etsii; se on empatiaa. Se on mielikuvituksemme käyttöä ymmärtääksemme Ukrainan pommitukset ja kärsimykset ikään kuin se tapahtuisi meille. Mielikuvituksen aktivoima empatia saa ihmiset toimimaan ikään kuin he itse tai joku heidän tuntemansa ja rakastamansa olisi vaarassa.

Joten puhuessaan Kanadan parlamentille viime viikolla Zelenskyy sanoi: “Kuvittele, että Kanadan tiloja on pommitettu samalla tavalla kuin rakennuksiamme ja muistopaikkojamme pommitetaan. Useita perheitä on kuollut. Jokainen yö on kauhea yö.”

Koko puheensa ajan hän käytti refriiniä “Voitko kuvitella?”

Anna Smetana toipui Venäjän hyökkäyksen haavoista Ukrainan Mykolaivissa torstaina. Ukrainan kansa tarvitsee empatiaamme.

TYLER HICKS/NYT

Seuraavana päivänä puhuessaan Yhdysvaltain kongressille Zelenskyy vetosi muistiin, mielikuvituksen virittäjään.

“Hyvät naiset ja herrat, ystävät, amerikkalaiset, suuressa historiassanne”, hän sanoi, “teillä on sivuja, joiden avulla voitte ymmärtää ukrainalaisia, ymmärtää meitä nyt, kun tarvitsemme teitä, juuri nyt. Muista Pearl Harbor, kauhea aamu 7. joulukuuta 1941, kun taivaasi oli musta sinua hyökkäävien lentokoneiden takia. Muista vain se. Muista syyskuun 11. päivä, kauhea päivä vuonna 2001, jolloin paha yritti muuttaa kaupunkisi, itsenäiset alueesi, taistelukentiksi. Kun viattomien ihmisten kimppuun hyökättiin, hyökättiin ilmasta, aivan kuten kukaan muu ei odottanut sitä, et voinut estää sitä. Maamme kokee saman joka päivä. Juuri nyt, tällä hetkellä, joka ilta kolmen viikon ajan.”

Zelenskyy pyysi jälleen lentokieltoaluetta ja vetosi Martin Luther King Jr:ään, kun tämä sanoi: “Minulla on unelma.” Nämä sanat tuntevat jokainen teistä tänään. Voin sanoa, että minulla on tarvetta. Minun täytyy suojella taivastamme. Tarvitsen päätöstäsi, apuasi, mikä tarkoittaa täsmälleen samaa. Sama tunne, kun kuulet sanat “Minulla on unelma”.

Zelenskyy ymmärtää, että useimmat ihmiset haluavat tehdä hyvää ja oikein toisilleen, lievittääkseen kärsimystä ja auttaakseen toisiaan. Tuo kaipuu voidaan haudata, mykistää, peitellä ja unohtaa, kunnes se herättää avunhuuto, empatiapyyntö, vaatimus, että katsomme pidemmälle kuin itsemme tai meidän kaltaistenmme.

John Grishamin romaanissa “A Time to Kill” musta Mississippiläinen isä tappaa kaksi miestä, jotka raiskasivat hänen 10-vuotiaan tyttärensä. Elokuvaversiossa hänen puolustusasianajajansa, jota näyttelee Matthew McConaughey, pitää päätöspuheenvuoron, jossa hän pyytää täysin valkoista tuomaristoa sulkemaan silmänsä, kun hän kuvailee kauhistuttavilla yksityiskohdilla lapseen kohdistuneita julmuksia. Hän päättää: “Näetkö hänet? Haluan sinun kuvaavan tuota pientä tyttöä.”

Hän pysähtyy 21 sekunniksi.

“Kuvittele nyt, että hän on valkoinen.”

Empatiaa ei pidä varata vain niille, jotka näyttävät, ajattelevat ja palvovat kuten me. Voimaamme kuvitella vieraiden, kenen tahansa meistä “erilaisen” kärsimystä, ei pitäisi rajoittaa kyvyttömyytemme nähdä näiden erojen pidemmälle.

Venäjän Ukrainaan miehityksen alkuaikoina useat länsimaiset toimittajat hämmentyivät ilmaistamalla hämmästyksensä, että tämä tapahtui jossain, joka oli “suhteellisen sivistynyt” eikä “ei kehittyvä kolmannen maailman maa”.

BBC:n reportterin haastattelussa ukrainalainen poliitikko puhui nähneensä sinisilmäisten ja vaaleatukkaisten eurooppalaisten tapetun.

Kesti hyökkäyksen Ukrainaan, jotta nämä ihmiset tiesivät, että valkoiset voivat joutua sodan uhriksi? Tämä oli sama rasismi, joka vaikeutti mustien pakolaisten pääsyä Ukrainasta.

Mutta jos tutuimpien ihmisten kärsimyksen kuvitteleminen laajentaa kykyämme kuvitella niiden elämää, joille olemme vähiten tuttuja, se laajentaa toimintaan siirrettyjen ihmisten määrää.

Yksi syy Zelenskyyn inspiroimiseen on se, että hän uskoo tarpeeksi ihmisyyteemme vedotakseen siihen. Hän yrittää pysyä hengissä vielä yhden päivän pelastaakseen maansa, hän haaveilee, hän kuvittelee toivoen, että maailma liittyy hänen kanssaan rauhanpyrkimyksiin.

cary.clack@express-news.net

Leave a Comment