“Tämä on minun inhimillisyyteni”: Abortin kannattajat kokoontuvat rajoittavaa lakiesitystä vastaan ​​| Politiikka

Ian Max Stevenson Idahon valtiomies

BOISE – Noin 300 ihmistä kokoontui lauantaina Idahon osavaltion Capitolille protestoimaan aborttilakia vastaan, joka saattaisi kieltää menettelyn noin kuuden viikon kuluttua ja tekisi Idahosta yhden maan rajoittavimmista osavaltioista, joilla on pääsy aborttiin.

Mielenosoittajat kokoontuivat Capitolille ennen kuin marssivat Bannock Streetin postitoimistoon lähettämään kirjeitä, joissa pyydettiin kuvernööriä. Brad Little vetosi lakiin. Lainsäätäjät lähettivät lakiesityksen kuvernöörin pöydälle maanantaina sen jälkeen, kun parlamentti hyväksyi lain äänin 51-14.

Sen. Melissa Wintrow, D-Boise, puhui lauantain mielenosoituksessa ja sanoi vastustavansa lakiesitystä “edustaakseen suurinta osaa idahoalaisista, jotka uskovat, että raskaana olevat naiset ja ihmiset ansaitsevat saada täyden valikoiman terveydenhuoltoa”.

“Se on enemmän kuin mustetta paperille. Se on enemmän kuin rivien läpi sanoja”, hän sanoi. “Nämä ovat minun oikeuteni. Tämä on minun inhimillisyyteni ja arvoni, jonka yrität pyyhkiä pois.”

Oikeus aborttiin Yhdysvalloissa suojataan vuoden 1973 korkeimman oikeuden päätöksellä Roe v. Wade, joka säilyttää oikeuden kunnes sikiö on elinkelpoinen kohdun ulkopuolella tai noin 23 raskausviikolla.

Ihmiset lukevat myös…

Mutta Idahon lakiehdotus, jota pidetään laajalti kopiona samankaltaisesta, vaikkakin rajoittavammasta Texasin laista, joka hyväksyttiin viime toukokuussa, kieltäisi toimenpiteen sen jälkeen, kun sikiön sydämen toiminta on havaittavissa, mikä tapahtuu yleensä noin kuuden viikon iässä ja ennen kuin jotkut naiset tietää olevansa raskaana. Lakiehdotuksessa on epätavallinen siviilikäyttöinen täytäntöönpanomekanismi, jonka ansiosta sikiön isä, isovanhempi, sisarus, täti tai setä voi haastaa abortin tarjoajan oikeuteen vähintään 20 000 dollarin ja oikeudenkäyntikulujen vuoksi neljän vuoden kuluessa abortista.

Välttämällä valtion täytäntöönpanoa lakiehdotuksella pyritään kiertämään perustuslaillisiin perusteisiin perustuvat oikeudelliset haasteet. Lähestymistapa on toistaiseksi toiminut Texasissa, jossa Texasin korkein oikeus ja Yhdysvaltain korkein oikeus ovat kieltäytyneet puuttumasta asiaan vedoten siihen, että yksityinen täytäntöönpanomekanismi vaikeuttaa riitauttamista tuomioistuimessa, koska sen vastustajat eivät voi haastaa osavaltion virkamiehiä tuomioistuimessa. .

Kuukausi Texasin lain voimaantulon jälkeen osavaltion tilastojen mukaan rekisteröityjen palveluntarjoajien tekemien aborttien määrä laski 60 prosenttia.

Toisin kuin Texasin lakiehdotuksessa, vain perheenjäsenet voivat haastaa oikeuteen Idahon lain nojalla, ja mahdollisia oikeustoimia voitiin nostaa vain palveluntarjoajia vastaan. Texasin laki sallii myös oikeustoimiin ryhtymisen ihmisiä vastaan, jotka auttavat naista saamaan abortin.

“Mielestäni on tärkeää, että ihmiset tietävät, että tämä on koordinoitua yritystä yrittää viedä aborttioikeudet mahdollisimman nopeasti ja äärimmäisenä”, Mistie DelliCarpini-Tolman, Planned Parenthood Alliance Advocatesin Idahon osavaltion johtaja, sanoi Statesmanille.

Laki tulee voimaan 30 päivää sen jälkeen, kun kuvernööri on allekirjoittanut sen, ja se kohtaa todennäköisesti oikeudellisia haasteita.Nicky Topete of Boise lähettää kirjeen keskustan postitoimistoon Idahon kuvernöörille Brad Littlelle osana senaatin lakiesitystä 1309 koskevaa protestia, joka pidettiin 19. maaliskuuta 2022. Ehdotettu laki kieltäisi abortin kuuden viikon hedelmöityksestä. Lisääntymisvapautta tukevien järjestöjen Freeing Idahon järjestämän mielenosoituksen osallistujat vaativat kuvernööri Littlen veto-oikeutta lakiehdotukseen.


Sarah A. Miller, Idahon valtiomies


Aborttioikeusryhmien liittoutuma järjesti lauantain mielenosoituksen Capitolissa, mukaan lukien Planned Parenthood, Freeing Idaho, Legal Voice, Idaho Coalition Against Sexual and Domestic Violence ja Add the Words, Idaho.

Mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa luki “Ban Off Our Bodies” ja “Olen nainen, en kohtu”. Mielenosoittajat lähettivät “laskuja” republikaanien kuvernöörille, joissa todettiin kustannukset, joita idahoalaiset saattavat joutua maksamaan saadakseen abortin osavaltion ulkopuolella, jos lakiehdotuksesta tulee laki. Naapurivaltioissa, kuten Oregonissa ja Washingtonissa, on suhteellisen ei-rajoittava aborttilaki.

“En halua ihmisten kuolevan johonkin, johon heillä on oikeus”, Levi Dorosh sanoi Statesmanille heidän marssiessaan postiin viitaten suureen joukkoon ihmisiä, jotka usein harjoittavat ja saavat vaarallisia abortteja toimenpiteen aikana. laitonta tai rajoitettua.

Toisin kuin Texasin laissa, Idahon laki sallii joitain poikkeuksia raiskauksen tai insestin tapauksessa, mutta vain, jos naiset ovat tehneet ilmoituksen poliisille ja voivat näyttää sen palveluntarjoajalle. Maanantaina yksi lakiehdotuksen tukijoista sanoi, että raiskaajan perheenjäsenet voivat lain mukaan silti haastaa palveluntarjoajan oikeuteen.

Viime vuonna Little allekirjoitti toisen aborttilain, joka kieltäisi abortit, kun sydämen toiminta havaitaan. Mutta tämä lakiesitys sisältää “laukaisusäännöksen”, mikä tarkoittaa, että se ei tule voimaan ennen kuin liittovaltion muutoksenhakutuomioistuin hyväksyy samanlaisen lainsäädännön kaikkialla maassa.

Mielenosoituksen järjestäjät sanoivat lauantaina, että lakiesityksen vastustajat olivat lähettäneet tuhansia viestejä ja soittaneet yli 2 000 puhelua lainsäätäjille sekä satoja puheluita päivässä kuvernöörin kansliaan sen jälkeen, kun lakiesitys lähti lainsäätäjästä.

Dorosh sanoi toivovansa lauantain mielenosoituksen estävän Pikkua allekirjoittamasta lakia.

“Toivon, että kaikki nämä ihmiset estävät häntä tekemästä sitä”, he sanoivat.

.

Leave a Comment