Ekologinen talosi: ihmiskunnan synkkä loppu? Tai valoisa alku? | Kolumnistit

”Et koskaan anna vakavan kriisin mennä hukkaan… se on mahdollisuus tehdä asioita…” -Rahm Emmanuel

Ukrainan sota voi helposti kasvaa maailmanlaajuiseksi ydinkonfliktiksi, joka päättää ihmiskokeen. Suuret sodat alkavat yleensä pieninä sodina, jotka kasvavat arvaamattomilla tavoilla – onnettomuuksien, virheiden, väärintulkittujen käskyjen kautta. Tai sodat voivat kasvaa, kun harhaanjohtavat odotukset varhaisesta voitosta murtuvat ja taistelut eskaloituvat, leviävät rajojen yli ja houkuttelevat uusia taistelijoita, mikä vauhdittaa vastavuoroisia eskalaatioita.

Meidän on kohdattava tämä mahdollisuus, ennen kuin voimme keksiä uuden maailman, jossa ei ole ydinuhat. Ja sitten meidän on tunnustettava, että jos onnistumme lopettamaan kolmannen maailmansodan, teemme sen juuri ajoissa tehdäksemme viimeisen, epätoivoisen yrityksenmme pitää maapallon lämpötilan nousu kriittisen 1,5 ºC:n kynnyksen alapuolella.

Ja sinne toivo palaa, toivo, että voimme muuttaa Ukrainan sodan aiheuttaman maailmanlaajuisen kriisin mahdollisuudeksi pelastaa itsemme. Toivomme, että kun (ei-ydin)pöly laskeutuu Ukrainaan, opimme viimeinkin traagisen konfliktin läksyt.

Ihmiset lukevat myös…

Jos haluamme selviytyä, opimme, että sota ei ole enää varteenotettava tapa ratkaista riitoja; fossiiliset polttoaineet eivät ole enää käyttökelpoinen energialähde; ja että fossiiliset polttoaineet ja sota marssivat rinnakkain kohti molemminpuolisesti varmaa tuhoamme.

Ilahduttavaa on, että maailmanlaajuinen nuorten ilmastoliike on jo oppinut nämä oppitunnit. He näkevät, että paikallisen aurinko- ja tuulienergian tuotannon hajautettu luonne – kuka lopulta omistaa auringon ja tuulen? — vähentää huomattavasti sysäystä konflikteihin tietyille alueille keskittyneistä energiavaroista. Jos Irlanti käyttää offshore-tuulivoimaa ja kotimaista biokaasua, miksi se tarvitsee venäläisiä fossiilisia polttoaineita?

Viikko sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan, Greta Thunbergin inspiroima Fridays for the Future vaati maailmanlaajuisia mielenosoituksia sotaa vastaan ​​ja totesi: “Tämä on ihmiskunnalle silmiä avaava hetki nähdä, että maailma on liekeissä uusista ja vanhoista sodista, joiden aiheuttivat sotaa. fossiiliset polttoaineet.”

Yli 100 000 enimmäkseen nuorta marssi Hampurissa Saksassa ja tuhannet mielenosoittivat ainakin 60 muussa kaupungissa ympäri maailmaa. Sierra Leonen Fridays for the Future -julkaisun twiitissä luki: “Ei enää sotia resursseista, joita emme enää tarvitse!”

Mutta vaikka nuorten ilmastoprotesteista on tullut tuttu osa poliittista maisemaa, uutta on se, että heidän viestinsä saattaa vihdoin tarttua vallankäytävissä. Kesällä 2021 Euroopan komissio hyväksyi suunnitelman, jota on kehuttu European Green New Dealiksi ja jonka tarkoituksena on vähentää merkittävästi EU:n energia-alan hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2030 mennessä. Strategiaan kuuluu energiatehokkuuden merkittävä parantaminen ja Euroopan merituulienergian täyden potentiaalin kehittäminen mm. muita toimenpiteitä.

Kuulostaa hyvältä. Aloitetaan joskus pian.

Sitten syttyi sota, ja fossiilisten polttoaineiden nuija, jota Venäjä pitää hallussaan Euroopassa, erityisesti Saksassa – samalla kun se käytti sen tuloja sotakoneistonsa ja korruptoituneen oligarkian rahoittamiseen – tuli ensisijaiseksi esteeksi Euroopan kyvylle vastata. Erityisesti uudesta Nord Stream 2 -kaasuputkesta, joka oli juuri valmistunut ja joka oli valmis syventämään Saksan riippuvuutta Venäjän kaasusta, muodostui jumituskohta. Peruuko Saksa sopimuksen?

Saksa tietysti teki niin, koska uusi, välitön hätätila, sota, syntyi käynnissä olevan hätätilan – ilmastonmuutoksen – yhteydessä, ja oli ryhdyttävä radikaaleihin toimiin. Sillä välin EU on päättänyt tehostaa siirtymistään vihreään energiaan, mikä voisi olla nopeutetun maailmanlaajuisen vihreän muutoksen ennakkoedustaja. Takaiskuja tulee tietysti. Eurooppa tarvitsee vielä tänä talvena venäläistä kaasua, mutta paljon vähemmän kuin nyt ja vielä vähemmän sen jälkeen.

Ja yhtäkkiä on realistinen toivo, että uusiutuvat energialähteet voisivat pian hallita maailman energia-alaa – juuri nyt ekologisessa talossamme.

Philip S. Wenz kirjoittaa ympäristöstä ja siihen liittyvistä aiheista. Vieraile hänen blogissaan osoitteessa firebirdjournal.com.

.

Leave a Comment