“Ihmiskunnan karjuva karnevaali” – Hew Locke: Procession-katsaus | taide ja suunnittelu

TVäkijoukkoa tulee jatkuvasti, Tate Britainissa sijaitsevan Duveen-gallerian koko pituudelta. Monet jalan, jotkut hevosen selässä, jotkut kannettuina, yksi pyörätuolissa. Miehet ja naiset ja lapset, pienet rumpalit, ihmiset dogon-naamioissa ja mantiljoissa, muut, joilla on raivokas eläimenpäät tai jotka näyttävät Mustan laguunin olennolta. Siellä on demoneja ja kalloja, kartiomaisia ​​katumuslakkoja, fantastisia asuja, tähdillä peitettyjä ja muita kukilla koristeltuja kasvoja, lapsi vanhan miehen kasvoilla, toisia, jotka näyttävät olevan taudin runtelemia tai sodan haavoittuneita. Raskaana olevat naiset, naiset kubistisissa pahvihameissa, kortista leikatut, taitetut ja fasetoidut herkät kasvot, tanssijina levitetyt kädet, hahmoja kukkailla hiuksissaan ja naisia ​​mustassa ja pehmustetuissa hameissa, jotka olisivat saaneet astua ulos Velazquezin maalaus. Ohitamme jyrkät puvut pukeutuneita tyyppejä ja muita, jotka ovat saattaneet astua ulos pallosta, mutta hämärtyneet kahlaamalla tulvan läpi. Se on hullu matka, silti Tate Britainin selkärangan pituinen.

Procession, Hew Locken vuoden 2022 Tate Britain Commission, on toisinaan yhtä iloinen kuin täynnä suruja. Ylivoimaisesti saavutetuin, kunnianhimoisin ja kiehtovin 62-vuotiaan taiteilijan näkemäni työ, joka sisältää noin 150 hahmoa, joista jokainen on yksilöity ja yllään käsin ommeltu ja muotoiltu puku. Kulkue karjuu koko gallerian. Monen muun ohella se osoittaa, mitä Locken kunnianhimoinen taiteilija voi saavuttaa, kun hänellä on riittävästi resursseja työskennellä täysillä.

Tämä on kaikkea muuta kuin hienoa pukua, vaikka karnevaali itsessään nauttii ajan ja paikan leikkeistä. Paalukävelijöitä ja hupullisten katuvien veljiä, vaippa-, viitta-, armeijan naamiointi-, pääsiäisneitsyt- ja katafalkeilla ja kellukkeilla tuetut pyhät ikään kuin suurella viikolla; pukeutuneita, pukeutuneita, tatterdemalion-joukkoa ja juhla- tai hautajaismarssia. Banderollit ja medaljongit, dubloonit ja helmet, vaatteet ja bannerit koristeltu yrityksen osaketodistuksilla ja velkakirjoilla ja kuvilla viljelmien omistajien raunioille ja rappeutuneille taloille – Kulkue on tietoisesti, mielivaltaisen liioitteleva, mutta niin orkestroitu kuin näytelmä.

Taiteilija uusien teoksiensa joukossa. Valokuva: Guy Bell/REX/Shutterstock

Edinburghissa syntynyt, Guyanassa kasvanut ja Lontoon ja Cornwallin välissä asuva Locke muistaa Taten tiedotustilaisuuden ennen vuoden 2015 Artists and Empire -näyttelyä, joka vähätteli sitä tosiasiaa, että Henry Tate ansaitsi rahansa ei pelkästään sokerikaupan, vaan orjuuden perinnön kautta. . Gallerian kokoelman perustana ollut Taten kokoelma koottiin, galleria teki selväksi, orjakaupan lakkautumisen jälkeen. Näyttelyssä mukana ollut Locke oli syvästi epämiellyttävä gallerian oman menneisyyden uudelleenkirjoituksesta. Se oli mukava alkuperätarina.

Kulkue purkaa osan tästä ongelmallisesta historiasta sekä vie Karibian karnevaalit, tarinan siirtomaavallan jälkeisestä kaupasta, imperiumista ja nykyisestä ympäristökatastrofista. Mennyt ja nykyisyys törmäävät ja sekoittuvat, aiheuttaen kaikuja ja sivuja. Sekoitus Junkanoon ja Guyanalaisen Mashramani-karnevaaleja, protestia ja juhlia, uhmaa ja hyvitystä, The Procession on loputtoman kiehtova ja ylivoimainen.

Sen monimutkaisuudesta tuli mieleen sekä Mark Wallingerin vuoden 2007 State Britain, joka on asennettu samoihin tiloihin, että bahamalaisen taiteilija Tavares Strachanin 2020 In Plain Sight Lontoon Marian Goodman Galleryssa, joka, kuten The Procession, vie Karibian karnevaalit (ja erityisesti Bahaman ja Jamaikan Junkanoo) tärkeänä vertailukohtana. Teoksessa on runsaasti muita viittauksia – John Singleton Copleyn vuoden 1783 maalauksesta Major Peirsonin kuolema (kuvan osat peittävät yhden hahmon pukua) James Ensorin vuoden 1888 Kristuksen tuloon Brysselin kaupunkiin hulluine väkijoukkoineen.

Siitä lähtien, kun afrikkalaiset uskonnot tukahdutettiin Karibian alueella 19 luvulla karnevaali on ollut eräänlainen varoventtiili, ylösalaisin käännetty maailma, vapautus ja identiteetin vahvistaminen, mukaan lukien sellaiset hahmot kuin äiti Sally, keskiyön ryöstö ja merimies Mas, joiden nimet, roolit ja alkuperä juontavat juurensa kansanperinne ja uskonto. Ei viehättävä eikä käänteentekevä, The Procession kulkee menneisyydestä tulevaisuuteen, vanhoista haavoista uusiin kauhuihin ja kaikkeen siltä väliltä.

Leave a Comment