Bill pyrkii säilyttämään afroamerikkalaisten haudat, “joiden ihmisyys evättiin” – New Hampshire Bulletin

Jotkut New Hampshiren historiasta on suurelta osin jätetty huomiotta tai unohdettu. Näin on käynyt New Hampshiressa ennen orjuuden lakkauttamista eläneiden afroamerikkalaisten historiallisten hautojen kohdalla.

Vain viimeisen kahden vuosikymmenen aikana tutkijat ja jälkeläisyhteisöt ovat löytäneet näitä hautoja eri puolilta osavaltiota – osa niistä on yksityisomistuksessa, joka on merkitty säännöllisillä peltokivillä ja osa vakiintuneiden hautausmaiden laitamilta. Hautoja on löydetty muun muassa Portsmouthista, Deerfieldistä, Milfordista, Amherstistä, Hancockista, Hannoverista ja Concordista. Nyt uudella lakiehdotuksella pyritään säilyttämään nämä hautapaikat ja varmistamaan, että jälkeläisyhteisöt johtavat tätä prosessia.

Näihin pyrkimyksiin osallistuneet, kuten JerriAnne Boggis, New Hampshiren Black Heritage Trailin johtaja, sanovat, että tähän historiaan tutustumisella on voimakkaita vaikutuksia nykypäivään. “Luulen, että tämä on vain osa sitä suurempaa työtä, jota teemme tietoisuuden lisäämiseksi näistä tarinoista. Historian tekeminen näkyväksi, saavutettavaksi, arvokkaaksi toivoen paitsi muuttavan vuoropuhelua myös saavamme ihmiset ajattelemaan eri tavalla nykyhetkestämme, kuinka olemme päässeet tähän”, hän sanoi.

Senaatin lakiesitys 258 on saanut molempien puolueiden kannatuksen lainsäätäjien keskuudessa ja hyväksyttiin senaatissa yksimielisesti helmikuussa – istunnossa, jossa kamppailu siitä, miten maan monimutkaista historiaa tulisi opettaa, jatkuu.

Boggis sanoi, että näiden hautapaikkojen säilyttäminen on tapa säilyttää historiaa antamalla fyysinen paikka kunnioittaa niitä, joilta evättiin heidän ihmisyytensä elämänsä aikana.

New Hampshiressa asui joitain historiallisesti merkittäviä orjuutettuja ihmisiä, kuten Ona Tuomari, jonka presidentti George Washingtonin perhe orjuutti, mutta pakeni kotiinsa New Hampshireen. Tuomarin hautauspaikka on yksityisellä kiinteistöllä Greenfieldissä, ja se löydettiin hiljattain uudelleen huonossa kunnossa. Boggis sanoi, että tällä hetkellä moottorikelkkailijat pääsevät paikalle ja aiheuttavat vahinkoa hautakivelle. Lakiesitys mahdollistaisi sen hautausmaan suojelemisen, jonne tuomarin lisäksi on haudattu muitakin.

Lakiehdotuksessa säädetään hautapaikkojen säilyttämisen ja dokumentoinnin lisäksi hautauspaikalta poistettujen hautausmateriaalien palauttamisesta.

Sen. David Watters, lain pääsponsori, sanoi, että tämä osa lakiehdotuksesta on mallinnettu Native American Graves Protection and Repatriation Act -lain mukaan.

“Meidän on mietittävä, kuinka näitä sivustoja suojellaan ja kunnioitetaan”, Watters sanoi. “Nämä ovat yksilöitä, joilta ihmisyys kiellettiin elämässä, ja siksi meidän tulee kuolemassa kunnioittaa heidän jäänteitään ja paikkojaan. Uskon, että se on osa maamme eräänlaista paranemisprosessia orjuuden suhteen.”

Watters, joka työskenteli vuosia englannin professorina UNH:ssa, vietti viisi vuosikymmentä tutkiessaan hautauspaikkoja ja hautauspaikkoja varhaisessa Uuden-Englannin kulttuurissa osana akateemista uraansa. Hän oli myös mukana käynnistämässä afroamerikkalaista tutkimusohjelmaa UNH:ssa.

Työnsä kautta hän on löytänyt uudelleen joitakin näistä sivustoista – jotka ovat hajallaan kaikkialla osavaltiossa. Hän sanoi, että joihinkin sivustoihin on vain törmännyt tai ne on löydetty uudelleen suusta suuhun. Kun hän esimerkiksi teki töitä tuomarin hautapaikalla, ohikulkija kertoi hänelle toisesta hautauspaikasta neljän kadun päässä. Muita on löydetty selailemalla historiallisia asiakirjoja 1800-luvulta, ennen kuin paikat oli unohdettu.

Jatkuvan tutkimuksen myötä Watters sanoi, että lisää sivustoja syntyy todennäköisesti.

Boggis sanoi, että nämä säilyttämispyrkimykset tarjoavat rikkaamman historian – sellaisen, joka hyödyttää kaikkia New Hampshiren asukkaita eikä vain jälkeläisyhteisöä.

“Emme vain arvosta ihmisiä, jotka jäivät ulkopuolelle, vaan arvostamme meitä kaikkia”, hän sanoi.

Leave a Comment