Valikoiva ihmisyys Kanadan pakolaispolitiikassa

Kanadan avosylinvastainen vastaus äskettäiseen Ukrainan pakolaiskriisiin on oikeutetusti kanadalaisten ylpeyden aihe. Kaikentaustaiset pakolaiset kohtaavat käsittämättömiä haasteita ilman omaa syytään vaarallisista meren ylityksistä pysyviin henkisiin traumoihin. Maat, jotka tunnustavat nämä haasteet ja osoittavat huomionsa ja resursseinsa pakolaisten sijoittamiseen, vaikuttavat myönteisesti. Kanadan ja Quebecin kiireinen politiikka ukrainalaisiin pakolaisiin ei kuitenkaan heijasta heidän tyypillistä pakolaispolitiikkaansa, mikä herättää epäilyksiä siitä, ovatko nämä hallitukset aidosti motivoituneita humanitaarisista periaatteista poliittisen ja rodullisen ennakkoluulon sijaan.

Maahanmuuttoministeri Sean Fraser ilmoitti 3. maaliskuuta, että Kanada sallii rajoittamattoman määrän ukrainalaisia ​​hakea nopeutettua enintään kahden vuoden viisumioleskelua, luopumista kiintiöistä, tavanomaisista hakemusmaksuista ja korkeista estevaatimuksista, kuten kieli- tai työmarkkinavaikutusten arvioinnista. . Viisumiprosessi, joka kestää yleensä vuoden, nopeutuu ukrainalaisille muutamassa viikossa. Maakuntatasolla Quebecin maahanmuuttoministeri Jean Boulet ilmoitti 5 miljoonan dollarin apurahoista 14 yhteisöorganisaatiolle saapuvien ukrainalaisten pakolaisten tukemiseen ja fransisointiin. Quebecillä ei myöskään ole rajoituksia Ukrainan pakolaisten lukumäärälle, jotka se ottaa vastaan ​​Kanadan ohjelman kautta.

Erityisesti opiskelijoille ja nuorille aikuisille nopeutetut väliaikaiset viisumit ovat suhteellisen nopeita käsitellä ja ovat tehokas lyhyen aikavälin poliittinen vastaus maailmanlaajuisiin pakolaiskriiseihin. Politiikka antaa epävarmuuteen joutuneille pakolaisille aikaa turvallisesti opiskella tai työskennellä ennen kuin he tekevät vaikeita pitkän aikavälin päätöksiä tulevaisuudestaan. Tämä harkittu politiikka on kuitenkin erittäin epätyypillistä Kanadalle, valtiolle, joka usein välttelee tällaisia ​​avoimia väliaikaisia ​​viisumiohjelmia sillä perusteella, että ihmiset jäävät viipymättä niiden voimassaolon päätyttyä.

Kanada on hyväksynyt 7 885 afgaanipakolaista seitsemän kuukauden aikana, toisin kuin yli 6 000 Ukrainan hakemusta viimeisen 10 viikon aikana – monet hyväksyttiin jopa ennen kuin huolet Venäjän aggressiosta toteutuivat täysin. Sitä vastoin sotaa Kanadaan pakenevien syyrialaisten pakolaisten muuttomahdollisuudet ovat hiljaa vähentyneet vuoden 2016 maahantulon jälkeen. Heidän polkunsa Kanadaan on pääosin rajoittunut yksityisiin sponsorointitapauksiin, jotka ovat sekä harvinaisia ​​että niihin liittyy korkeita taloudellisia esteitä.

Kun Fraser ja pääministeri Justin Trudeau totesivat, että Afrikasta tai Lähi-idästä tuleville pakolaisille ei tarjota samoja väliaikaisia ​​viisumimahdollisuuksia, he väittivät, että asiaan ei liittynyt ennakkoluuloja ja totesivat, että jokainen tilanne on ainutlaatuinen. Perusteluna on se, että Ukrainan länsirajat ovat tällä hetkellä auki ja yli miljoona ukrainalaista pakolaista on jo siirtynyt onnistuneesti naapurimaihin, joista on helpompi hakea Kanadaan. Samaan aikaan esimerkiksi Afganistanissa pakolaiset kohtaavat useita esteitä päästäkseen naapurimaahan Pakistaniin, mukaan lukien vaaditut lahjukset, poliisin aggressio tarkastuspisteillä ja Talebanin asettamat raskaat matkustusrajoitukset.

Kanadan hallituksen perustelut eivät kuitenkaan ole tekosyy luopua pyrkimyksistä varmistaa oikeudenmukaisuus. Ainutlaatuiset tilanteet, kuten Syyriassa ja Afganistanissa, vaativat erityisen kattavat kriteerit ja neuvottelut. On olemassa useita hyvämaineisia kansainvälisiä ja paikallisia pakolaisjärjestöjä, kuten Aman Lara, jotka ovat valmiita koordinoimaan Kanadan hallituksen kanssa tarjotakseen saman toivon nuorille ei-ukrainalaisille pakolaisille.

Kanadan epäoikeudenmukainen pakolaispolitiikka heijastelee enemmän kuin laiskuutta hallituksen puolesta – se kantaa rasistisen ja valitettavasti yleisen retoriikan painoa valtavirtamediassa: että ukrainalaiset pakolaiset, joista suurin osa on valkoisia kristittyjä eurooppalaisia, sopivat paremmin Kanadan yhteiskuntaan. Varsinkin verrattuna länsimaiseen Lähi-idän mediakatsaukseen ukrainalaiset pakolaiset on kuvattu sivistyneempinä ja siten läntisen maailman tarjoaman tuen arvoisempina.

Tämä kertomus on moraalisesti tuomittava. Kanadassa asuu eräitä maailman ylpeimmin monikulttuurisimmista kaupungeista, eikä nykyaikaista “kanadalaista” enää määritä yksittäinen etnisyys, uskonto tai kulttuurikäytäntö. Etenkin Quebecin on oltava tietoinen rodullisista ennakkoluuloistaan, koska se sijoittaa miljoonia ukrainalaisten pakolaisten syrjäytymiseen samalla, kun se istuu ei-valkoisten hakemusten ruuhkassa – tilanne paheni, kun ajatellaan, että se leikkaa maahanmuuttoa maakuntaan 20 prosentilla. Vuonna 2019. Pääministeri Legault perusteli leikkauksen vetoamalla uusien tulokkaiden integroimisen vaikeuksiin yhteiskuntaan ja työmarkkinoille – tämä ei nyt ole vakuuttavin selitys Quebecin ukrainalaisia ​​kohtaan harjoittaman maahanmuuttopolitiikan vuoksi.

Voidakseen todella tarjota yhtäläiset mahdollisuudet, hallituksen on tunnustettava politiikkansa rasistiset vaikutukset tässä nykyisessä sosiaalisessa ilmapiirissä sen sijaan, että se hylkää kritiikin logistisilla ja byrokraattisilla tekosyillä, joita pakolaiset kuulevat liian usein. Kuten sen ukrainalaisia ​​pakolaisia ​​koskeva politiikka osoittaa, Kanadan stressaavat ja invasiiviset menettelyt, jotka pakotettiin pakolaisille muilta aktiivisilta konfliktialueilta, nimittäin Syyriasta ja Afganistanista, olivat tarpeettomia. Liittovaltion ja maakuntien hallitukset ovat osoittaneet kykynsä auttaa pakolaisia ​​saamaan toimivallan takaisin elämänsä aikana, ja on aika laajentaa näitä mahdollisuuksia oikeudenmukaisesti.

Leave a Comment