Harvardin nykypäivän Darwin varoittaa ihmiskunnan laskurinteestä

BOSTON, 27. lokakuuta (Reuters) – Harvardin yliopiston tiedemies, joka on vaatinut puolet planeetoista luonnonsuojelualueeksi, sanoo, että ihmiskunnan historian kaltevuus tulee aina olemaan alaspäin, ellei olemassa olevien lajien pelastamiseksi tehdä maailmanlaajuista yhteistyötä.

Edward O. Wilson, 92-vuotias luonnontieteilijä, jota ylistettiin 2000-luvun Darwiniksi, sanoi, että ihmiskunta ei ole liian polarisoitunut pelastaakseen planeetan, vaikka jotkut maailman suurimmista saastuttajista vetävät jalkojaan hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä ja ilmaston lämpenemisen pysäyttämisessä. .

Hän näkee katastrofaalisen ilmastonmuutoksen ehkäisemisen – Skotlannissa sunnuntaina alkavien YK:n ilmastoneuvottelujen tavoitteena – ja biologisen monimuotoisuuden tai maailman kasvi- ja eläinlajien monimuotoisuuden pelastamisen kahtena aloitteena, joiden on tapahduttava yhdessä.

Rekisteröidy nyt saadaksesi ILMAISEKSI rajoittamattoman pääsyn Reuters.com-sivustolle

“Tämä on yhteisöllisin yritys selkeällä määriteltävällä tavoitteella, joka ihmiskunnalla on koskaan ollut, ja meidän on saatava sellaista yhteistyötä ja eettistä harmoniaa ja suunnittelua, jotta se toimisi”, Wilson kertoi Reutersille haastattelussa Bostonin ulkopuolella lokakuussa. 21.

“Muuten ihmiskunnan historian kaltevuus on aina alaspäin.”

Nykyään lajit kuolevat sukupuuttoon nopeudella, jota ei ole nähty 10 miljoonaan vuoteen, ja noin miljoona on tällä hetkellä partaalla. Häviön rajoittamiseksi Yhdistyneet Kansakunnat on kehottanut maita sitoutumaan säilyttämään 30 prosenttia maastaan ​​ja vesistään – lähes kaksinkertainen määrä tällä hetkellä jollain tavalla suojellulla alueella – vuoteen 2030 mennessä.

Niin sanottu “30 x 30” -tavoite on osittain saanut inspiraationsa Wilsonin Half-Earth Projectista. Se esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016, ja siinä vaaditaan suojelemaan puolet planeetan maasta ja merestä, jotta siellä on tarpeeksi monipuolisia ja hyvin yhteydessä olevia ekosysteemejä, jotta lajien sukupuutto voidaan kääntää päinvastaiseksi.

“Kysymys on siitä, että ihmisluonto ei ole muuttunut tarpeeksi. Vahvimmat sosiaaliset taipumuksemme pyrkivät epäsuotuisasti useimpien muiden lajien elämään”, Wilson sanoi.

Ihmiskunta jatkaa ongelmien ratkaisemista polttamalla muinaisten organismien jättämiä materiaaleja – hiiltä ja öljyä, Wilson sanoi ja tuomitsi jatkuvan fossiilisten polttoaineiden etsinnän ja polton, mikä voimistaa biologisen monimuotoisuuden tuhoa.

20 rikkaan maan ryhmä on edelleen jakautunut hiilen asteittaisesta lopettamisesta ja sitoutumisesta rajoittamaan ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. G20-maiden osuus maailman päästöistä on 80 prosenttia, mutta myös suuret saastuttajat, kuten Kiina ja Intia, ovat toistaiseksi kaivaneet kantaansa. Lue lisää

MUUKAISIKES ALKOI NUORINA

Brittiläisen luonnontieteilijä Sir David Attenboroughin rinnalla Wilsonia pidetään maailman johtavana luonnonhistorian ja luonnonsuojelun auktoriteettina.

Hän on myös maailman suurin auktoriteetti muurahaisissa, joista hän on löytänyt yli 400 lajia. Hän on kirjoittanut kaksi Pulitzer-palkinnon saanutta kirjaa ja popularisoinut termiä “biologinen monimuotoisuus”, mikä on johtanut liikkeelle, jonka tarkoituksena on suojella kaikkia planeetan lajeja samalla kun suojellaan ihmiskunnan luonnonvaroja koskevaa hallintaa. Hän on työskennellyt Harvardissa 70 vuotta ja työskentelee edelleen entomologian kuraattorina.

Hänen liikeradansa entomologina – hyönteisiä tutkivana – asetettiin 10-vuotiaana, kun hän vietti tuntikausia Rock Creek Parkin metsissä Washington DC:ssä.

“Minulla oli jo vakava kirjasto bugi- ja perhoskokoelmastani”, Wilson kertoi haastattelun aikana.

Hänen uransa kohokohta tuli vuosia myöhemmin, kun hän kiipesi yli 13 000 jalkaa (3 962 metriä) Sarawagedin vuoriston keskustaan ​​Papua-Uudessa-Guineassa.

Hän sanoi olevansa velkaa osan seikkailuhengestään isoisoisälleen William “Black Bill” Wilsonille, joka ohjasi höyrylaivaa Yhdysvaltain sisällissodan aikana. Unionin joukot vangitsivat hänet ja vangitsivat hänet yrittäessään siirtää aseita ja muita tarvikkeita konfederaatioon.

Wilson on luonnollinen tarinankertoja, ja hänen helppo kirjoitustyylinsä näkyy kokonaisuudessaan “The Ants” -kirjassa, joka on vuonna 1990 julkaistu kirja, jonka hän kirjoitti Bert Holldoblerin kanssa. Monografia on yli 700 sivua ja painaa yli 3,2 kg.

Hän sanoi, että yksi hänen suurimmista saavutuksistaan ​​oli selvittää, kuinka muurahaiset viestivät vaarasta ja ruokapoluista esimerkiksi lähettämällä kemikaaleja.

Wilson elää nyt eläkeyhteisössä Yhdysvaltojen koillisosan Bostonin kaupungin esikaupunkialueella. Hän jatkaa kirjoittamista ja työskentelee ekosysteemejä käsittelevän kirjan parissa.

Huolimatta hänen rakkaudestaan ​​ja kiehtovuudestaan ​​muurahaisia ​​kohtaan, hän vastustaa kaikkia ehdotuksia, joiden mukaan ihmisten tulisi mallintaa itseään heidän tai minkä tahansa muun lajin piirteiden mukaan parantaakseen.

“Aion sanoa jotain rohkeaa”, Wilson sanoi. “Useimpien muiden lajien etiikan ja käyttäytymisen seuraaminen johtaisi meidät entistä enemmän sotaan (resurssien) käytöstä…”

Silti hän on optimistinen, että ihmiskunta varaa enemmän tilaa kuin hänellä on menneisyydessä pelastaakseen muun maapallon biologian.

“Se on yksi ihmiskunnan ylpeimmistä saavutuksista”, Wilson sanoi. “Jos emme tee sitä ja suuri osa maailman biologisesta monimuotoisuudesta saa hävitettyä, kaikkien tulevien sukupolvien aikana tuota huolimattomuutta pidetään yhtenä ihmiskunnan suurimmista epäonnistumisista.”

Rekisteröidy nyt saadaksesi ILMAISEKSI rajoittamattoman pääsyn Reuters.com-sivustolle

Raportointi Tim McLaughlin; Lisäraportointi: Kanupriya Kapoor Singaporessa, editoi William Maclean

Standardimme: Thomson Reutersin luottamusperiaatteet.

.

Leave a Comment