Ihmiskunnan Dawn työnsi 30 000 vuotta taaksepäin

Omo Kibish -muodostelma Lounais-Etiopiassa, Itä-Afrikan rift-laaksossa. Alue on korkean vulkaanisen aktiivisuuden alue, ja se on rikas varhaisten ihmisten jäänteiden ja esineiden, kuten kivityökalujen, lähde. Luotto: Celine Vidal

Varhaisimmat ihmisjäännökset Itä-Afrikasta ovat peräisin yli 230 000 vuoden takaa.

Itä-Afrikan vanhimpien fossiilien ikä tunnustetaan laajalti edustavan lajiamme, Homo sapiens, on ollut pitkään epävarmaa. Nyt Etiopiassa tapahtuneen massiivisen tulivuorenpurkauksen päivämäärä paljastaa, että ne ovat paljon vanhempia kuin aiemmin uskottiin.

Jäännökset, jotka tunnetaan nimellä Omo I, löydettiin Etiopiasta 1960-luvun lopulla, ja tiedemiehet ovat yrittäneet päivämäärää tarkasti siitä lähtien käyttämällä vulkaanisen tuhkakerroksen kemiallisia sormenjälkiä, jotka löytyivät niiden sedimenttien ylä- ja alapuolelta, joista fossiilit löydettiin. .

Cambridgen yliopiston johtama kansainvälinen tutkijaryhmä on arvioinut uudelleen Omo I -jäänteiden iän – ja Homo sapiens lajina. Aiemmat yritykset päivämäärää fossiileja ehdottivat, että ne olivat alle 200 000 vuotta vanhoja, mutta uusi tutkimus osoittaa, että niiden on oltava vanhempia kuin valtava tulivuorenpurkaus, joka tapahtui 230 000 vuotta sitten. Tulokset kerrotaan lehdessä Luonto.

Omo Kibish -muodostelman kartta

Punaisella merkitty Omo Kibishin muodostuman likimääräinen sijainti. Kiitos: NASA

Omo I -jäännökset löydettiin Omo Kibish -muodostelmasta Lounais-Etiopiassa Itä-Afrikan rift-laaksosta. Alue on korkean vulkaanisen aktiivisuuden alue, ja se on rikas varhaisten ihmisten jäänteiden ja esineiden, kuten kivityökalujen, lähde. Tiedemiehet tunnistivat Omo I:n varhaisimmaksi todisteeksi lajistamme, kun vulkaanisen tuhkakerrosten ylä- ja alapuolella olevat kerrokset, joissa arkeologisia ja fossiilisia materiaaleja löydetään, ajoittuvat. Homo sapiens.

“Näillä menetelmillä yleisesti hyväksytty Omo-fossiilien ikä on alle 200 000 vuotta, mutta tämän päivämäärän suhteen on ollut paljon epävarmuutta”, sanoi tohtori Céline Vidal Cambridgen maantieteen laitokselta, paperin johtava kirjoittaja. “Fossiilit löydettiin peräkkäin paksun vulkaanisen tuhkakerroksen alta, jota kukaan ei ollut onnistunut ajantasaiseksi radiometrisillä tekniikoilla, koska tuhka on liian hienojakoista.”

Omo Kibishin tutkijat

Omo Kibishin geologisen muodostuman tutkijat Lounais-Etiopiassa. Luotto: Al Deino

Osana nelivuotista professori Clive Oppenheimerin johtamaa projektia, Vidal ja hänen kollegansa ovat yrittäneet ajantasaistaa kaikki suuret tulivuorenpurkaukset Etiopian halkeamassa syntyhetkestä. Homo sapiensajanjakso, joka tunnetaan myöhäisenä keskipleistoseenina.

Tutkijat keräsivät hohkakivinäytteitä tulivuoren esiintymistä ja jauhavat ne alle millimetrin kokoisiksi. “Jokaisella purkauksella on oma sormenjälkensä – oma evoluutiotarinansa pinnan alla, jonka määrää magman kulkema reitti”, Vidal sanoi. “Kun olet murskaanut kiven, vapautat sen sisältämät mineraalit, ja sitten voit päivämäärää ne ja tunnistaa vulkaanisen lasin kemiallisen merkin, joka pitää mineraalit koossa.”

Tutkijat suorittivat uuden geokemiallisen analyysin yhdistääkseen Kamoya Hominin -alueen (KHS) paksun vulkaanisen tuhkakerroksen sormenjäljen yli 400 kilometrin päässä sijaitsevan Shala-tulivuoren purkaukseen. Tiimi ajoitti sitten tulivuoren hohkakivenäytteitä 230 000 vuoden takaiselle ajalle. Koska Omo I -fossiilit löydettiin tätä nimenomaista tuhkakerrosta syvemmältä, niiden on oltava yli 230 000 vuotta vanhoja.

Omo Kibish -muodostelma Etiopia

Omo Kibish -muodostelma Lounais-Etiopiassa. Luotto: Celine Vidal

“Ensin huomasin, että siellä oli geokemiallinen vastaavuus, mutta meillä ei ollut Shalan purkauksen ikää”, sanoi Vidal. Näytteet lähetettiin tohtori Dan Barfodille ja professori Darren Markille Glasgow’n Scottish Universities Environmental Research Centeriin (SUERC), jotta he voisivat mitata kivien iän.

”Kun sain tulokset ja huomasin, että vanhin Homo sapiens alueelta oli vanhempi kuin aiemmin oletettiin, olin todella innoissani”, Vidal sanoi.

“Omo Kibish -muodostelma on laaja sedimenttiesiintymä, jota on tuskin koskaan käsitelty ja tutkittu aiemmin”, sanoi kenttätutkimuksen toinen kirjoittaja ja johtaja, professori Asfawossen Asrat Addis Abeban yliopistosta Etiopiasta, joka on tällä hetkellä BIUSTissa vuonna Etiopia, Botswana. ”Tarkastuimme tarkemmin Omo Kibish -muodostelman stratigrafiaan, erityisesti tuhkakerroksiin, antoi meille mahdollisuuden ajaa vanhimpien ikää. Homo sapiens alueella vähintään 230 000 vuoteen.”

“Toisin kuin muut keski-pleistoseenin fossiilit, joiden uskotaan kuuluvan alkuvaiheeseen Homo sapiens syntyperää, Omo I:llä on yksiselitteisiä nykyihmisen ominaisuuksia, kuten korkea ja pallomainen kalloholvi ja leuka”, sanoi toinen kirjoittaja tohtori Aurélien Mounier Musée de l’Hommesta Pariisista. “Uusi päivämäärä arvioi, de factotekee siitä vanhimman kiistattoman Homo sapiens Afrikassa.”

Omo-Kibish-kallo

Omo-Kibish-kallon jäljennös, Museon mustien sivilisaatioiden museo Dakarissa (Senegal). Luotto: GuillaumeG

Tutkijat sanovat, että vaikka tämä tutkimus osoittaa uuden vähimmäisiän Homo sapiens Itä-Afrikassa on mahdollista, että uudet löydöt ja uudet tutkimukset voivat pidentää lajimme ikää entisestään ajassa taaksepäin.

“Voimme ajoittaa ihmiskunnan vain olemassa olevien fossiilien perusteella, joten on mahdotonta sanoa, että tämä on lajimme lopullinen ikä”, Vidal sanoi. ”Ihmisen evoluution tutkimus on aina liikkeessä: rajat ja aikajanat muuttuvat ymmärryksemme parantuessa. Mutta nämä fossiilit osoittavat, kuinka sitkeitä ihmiset ovat: selvisimme, menestyimme ja muutimme alueella, joka oli niin altis luonnonkatastrofeille.

“Ei ole luultavasti sattumaa, että varhaisimmat esi-isämme asuivat näin geologisesti aktiivisessa riftlaaksossa – se keräsi sateita järvistä, tarjosi makeaa vettä ja houkutteli eläimiä ja toimi luonnollisena vaelluskäytävänä, joka ulottuu tuhansia kilometrejä”, sanoi Oppenheimer. “Tulivuoret tarjosivat upeita materiaaleja kivityökalujen valmistukseen, ja aika ajoin meidän piti kehittää kognitiivisia taitojamme, kun suuret purkaukset muuttivat maisemaa.”

”Oikeuslääketieteellinen lähestymistapamme tarjoaa uuden alaikärajan Homo sapiens Itä-Afrikassa, mutta haasteena on edelleen tarjota yläraja, enimmäisikä niiden syntymiselle, jonka uskotaan laajalti tapahtuneen tällä alueella”, sanoi toinen kirjoittaja, professori Christine Lane, Cambridge Tephra -laboratorion johtaja. suuri osa työstä tehtiin. “On mahdollista, että uudet löydöt ja uudet tutkimukset voivat pidentää lajimme ikää entisestään ajassa taaksepäin.”

“On monia muita tuhkakerroksia, joita yritämme korreloida Etiopian halkeaman purkausten ja muiden sedimenttimuodostelmien tuhkakerrostumien kanssa”, Vidal sanoi. “Toivomme ajan myötä paremmin rajoittaa alueen muiden fossiilien ikää.”

Viite: Céline M. Vidal, Christine S. Lane, Asfawossen Asrat, Dan N. Barfod, Darren F. Mark, Emma L. Tomlinson, Amdemichael Zafu Tadesse, Gezahegn Yirgu, “Itä-Afrikan vanhimpien tunnettujen Homo sapiensin ikä”, Alan Deino, William Hutchison, Aurélien Mounier ja Clive Oppenheimer, 12. tammikuuta 2022, Luonto.
DOI: 10.1038/s41586-021-04275-8

Tutkimusta tukivat osittain Leverhulme Trust, Cambridge-Africa ALBORADA Research Fund ja Natural Environment Research Council sekä National Environmental Isotope Facility. Celine Vidal on Cambridgen Fitzwilliam Collegen stipendiaatti.

Leave a Comment