Synkän kauneuden teos

Kuva artikkeliin nimeltä Hen Kai Pan on sarjakuva, joka löytää synkkää mutta kaunista runoutta ihmiskunnan lopusta

Piirustus: Eldo Yoshimizu

Eldo Yoshimizu on todennäköisesti taidemaailman tunnetuin hänen veistoksensamutta debytoi sarjakuvissa vuonna 2016 Ryōko, esillä galleriassa ennen painoon menoa. Nuoresta korppitukkaisesta yakuzasta kertova manga muistutti kuuluisan italialaisen sarjakuvataiteilijan Guido Crepaxin töitä, erityisesti hänen tunnusomaistaan ​​Valentinaa, samankaltaisella linjatyöllä (joka herätti myös Monkey Punchin ja Kamimura Kazuon tyylit). Hänen viimeisin työnsä sitä vastoin tutkii kosmoteismia – panteismin vanhempaa versiota, joka nimettiin myöhemmin uudelleen, jotta vältetään yhteys äärioikeistolaisiin, nationalistisiin poliitikkoihin.

Hen Kai Pan (Kaikki yhdessä) on äärimmäisen synkkä tuomio ihmiskunnan suhteesta Maahan. Kirjassa maapallolla on viisi suojelushenkeä, joiden nimet, kuten Asura ja Pemajugne, ovat peräisin maailmanuskonnoista, pääasiassa itäisten uskontojen pappishahmoista. Kyllästyneenä ihmiskunnan huonoon kohteluun planeettaa kohtaan, suojelusensihenget päättävät suorittaa lopullisen tuomion – vain huomatakseen, että heillä on erilaisia ​​näkemyksiä siitä, mitä tämä tuomio tulee olemaan, mikä johtaa konfliktiin. Tämän taistelun ytimessä on Asura, suojelija, jonka odotetaan tulevan Henki Of Sota, mutta tällä hetkellä Nilan, tuhoisimman suojelijan, alamainen. Tulokset ovat synkkiä, mutta järkyttäviä.

Kuva artikkeliin nimeltä Hen Kai Pan on sarjakuva, joka löytää synkkää mutta kaunista runoutta ihmiskunnan lopusta

Piirustus: Eldo Yoshimizu

Vaikka ei syntynyt pandemiasta, Hen Kai PanTuotanto oli käynnissä jo ensimmäisen COVID-19-epidemian aikana. Hänen mukaansa Yoshimizu epäili, tarvitseeko maailma näin synkkää kirjaa, mutta – todennäköisesti monien lukijalaisten tavoin – kapitalistisen tuotannon pysähtymisen ansiosta hän näki eräänä päivänä luontokävelyllä tavallista vähemmän saastuneen metsän. Hän tajusi, että elämä jatkuu ilman ihmisiä; se on tässä kirjassa toistuva näkökulma, jolla ei ole inhimillisiä päähahmoja. Toisin kuin Neil Gaimanin, Sam Kiethin ja Mike Dringenbergin luomassa Endlessissä, huoltajilla on kuitenkin inhimillisiä ominaisuuksia. Se tosiasia, että nämä henkiset suojelijat osoittavat ylpeyttä, egoa, rationaalista ajattelua, konflikteja ja manipulointia – ja voivat silti tehdä tuhoisia johtopäätöksiä – vahvistaa tätä hirveää tarvetta esittää epämiellyttävä kysymys siitä, ansaitseeko ihmiskunta selviytyä.

Ei voi korostaa, kuinka synkkä teos todella on Hen Kai Pan On. Tarina käsittelee julmuuksia – rajojen väkivaltaa, ydinkriisejä, pommitoimia metsäalueilla – taustayksityiskohtana ihmiskunnan laajemmalle kauhulle. Silti sen taiteessa todellinen tyhjyys piilee. Yoshimizun aikaisemmissa kirjoissa ja yleisessä taidetyylissä on yleensä kiireistä ja intiimiä toimintaa, intensiivisiä linjoja ja elokuvamaisesti kiireisiä sivuja. Ei niin, tässä.

Kuva artikkeliin nimeltä Hen Kai Pan on sarjakuva, joka löytää synkkää mutta kaunista runoutta ihmiskunnan lopusta

Piirustus: Eldo Yoshimizu

Kuva artikkeliin nimeltä Hen Kai Pan on sarjakuva, joka löytää synkkää mutta kaunista runoutta ihmiskunnan lopusta

Piirustus: Eldo Yoshimizu

Hen Kai PanSivut käyttävät runsaasti tyhjää tilaa nykyrunoutta muistuttavalla tavalla. Taivas, jonka pitäisi olla pilvinen, on tyhjä, ja kokonaisia ​​sivuja on omistettu suurille, ihmisttömille maisemille, kuten tundralle. Yoshimizun työn fanit ottavat huomioon SFX:n vähäisen käytön kirjassa, kun otetaan huomioon hänen aikaisempi voimakas niiden käyttö. (Hän keskustelee SFX-käännöksen valvonnastaan ​​vuonna 2017 haastatella.) Apokalyptisen kertomuksen edetessä voidaan muistuttaa, miksi Mesopotamian jumalat tulvivat planeetan Gilgamesh-eepos: liikaa melua.

Niin sanottu, Hen Kai Pan ei ole täysin nihilistinen teos. Panteismi voidaan tiivistää uskomukseen, että todellisuus sisältää jumalallisen. Jos kirja näyttää hämärältä ihmiskunnan hävittämisestä, se johtuu vain siitä, että se yhtyy näkemykseen, jossa ihmiskunta ei ole universumin keskeinen osa, vaan vain sen uudelleenmäärittely. Taidekaan ei ole ilman lämpöä: Kaikki henget piirretään liikkuvilla, inhimillisillä tavoilla, ja siellä on usein lähikuvia kasveista ja eläimistä.

Silmiinpistävin on kuitenkin Yoshimizu vesivärien käyttö. Vesiväri on vallitseva renderöintitapa Hen Kai Panmuistuttaa sen käyttöä vuoden 1973 animoidussa japanilaisessa klassikossa Belladonna of Sadness. Vaikka niitä käytetään osoittamaan tuhon viipyviä vaikutuksia, kuten Räjähdyksillä niitä käytetään myös osoittamaan jälleenyhdistymisen ihmettä ja kuinka todellisuus yhtenä kokonaisuutena tunkeutuu itseensä. Yoshimizu on luonut valtavan voiman omaavan teoksen, jonka epäinhimillisten hahmojensa tavoin kannattaa pyyhkiä liuskekivi puhtaaksi aloittaakseen alusta.

Kuva artikkeliin nimeltä Hen Kai Pan on sarjakuva, joka löytää synkkää mutta kaunista runoutta ihmiskunnan lopusta

Piirustus: Eldo Yoshimizu

Kuva artikkeliin nimeltä Hen Kai Pan on sarjakuva, joka löytää synkkää mutta kaunista runoutta ihmiskunnan lopusta

Piirustus: Eldo Yoshimizu

.

Leave a Comment