Viisi maailmanloppua ihmiskunta on selvinnyt

Koronavirustapausten lisääntyessä jatkuvasti ja luonnonkatastrofit, kuten tulipalot, tulvat ja kuivuus lyö planeetta, on helppo kuvitella, että maailmanloppu on lähestymässä. Silti tällainen katastrofaalinen ajattelu jättää huomiotta sen tosiasian, että historia on täynnä ihmiskunnan onnettomuuksia on selvisivät hengissä, vaikka väestömme on laskenut vakavasti.

“Katastrofit ovat melkein välttämättä osa ihmiskunnan historiaa”, sanoo Lawrencen yliopiston historian professori Jake Frederick, joka on kiinnostunut katastrofeista ja niiden seurauksista. “Tulivuoria tapahtuu, maanjäristyksiä tapahtuu, maastopaloja tapahtuu… Planeetta on sopeutunut käsittelemään näitä asioita. Niistä tulee katastrofeja vasta, kun niillä alkaa olla negatiivinen vaikutus ihmisiin.”

Mutta lohduta siitä tosiasiasta, että meistä, kuten monista nykyään elävistä lajeista, on tullut kokeneita veteraaneja katastrofien käsittelemisessä. “Ihmiset ovat hämmästyttävän mukautuvia”, Frederick sanoo. “Voit laittaa ne mihin tahansa ympäristöön, ja ne yksinkertaisesti kestävät.” Tämän ajatuksen osoituksena tässä on viisi katastrofaalisinta tapahtumaa, jotka ovat uhanneet selviytymistämme.

Toban purkaus

Vulkanologit ovat yhtä mieltä siitä, että supertulivuoret aiheuttavat a vakava uhka planeetalle, ja jotkut väittävät saaneensa ihmiskunnan sukupuuton partaalle ennenkin. Noin 74 000 vuotta sitten Toba-vuoren supertulivuori purkautui nykypäivän Indonesiassa lähettäen tonnia pölyä ilmaan ja peittäen Indonesian, Intian ja Intian valtameren kuuden tuuman syvyydessä. Ihmiskunnan historian suurimpana purkauksena uskottu räjähdys saavutti 8:n tulivuoren räjähdysindeksissä ja lähetti shokkiaaltoja ympäri maailmaa. Tuhka levisi kaikkialle ilmakehään estämällä auringonvalon, alentaen maailmanlaajuisia lämpötiloja 3–5 Fahrenheit-astetta, häiritsemällä kasvien ja eläinten elämää ja aiheuttaen nälänhätää muinaisten ihmispopulaatioiden keskuudessa. Jotkut tutkimukset vain 3 000 – 10 000 yksilöä selvisi näistä äkillisistä ilmastonmuutoksista, vaikka viimeaikainen tutkimusta voisi monimutkaistaa tätä teoriaa. Oli totuus mikä tahansa, ihmiskunta kesti räjähdyksen.

Jääkausi

Aktiivisten supertulivuorien ja niiden tuhkan ohella jääkausien tiedetään syöksyvän planeetan pitkittyneeseen kylmään niin ankaraan, että se uhkaa lajien selviytymistä. Auringon tehon ja planeettamme kiertoradan vaihteluiden aiheuttamaNäihin pitkiin jaksoihin liittyy kylmän lämpötilan nousuja ja jääkauden kasvua, jotka jatkuvat tuhansia, ellei miljoonia vuosia. Elämme parhaillaan lämmintä jääkauden välistä jääkauden ajanjaksoa, mutta ihmiset eivät ole aina olleet niin onnekkaita. Maapallo kärsi täydestä jäätymisestä niinkin äskettäin kuin 20 000 – 10 000 vuotta sitten. Tuolloin jääpeitteet levisivät Pohjois-Amerikan ja Euraasian poikki, jäätiköt kuluttivat vuoria koko pohjoisella ja eteläisellä pallonpuoliskolla, ja maailmanlaajuiset lämpötilat putosivat noin 10 astetta. Kun planeetan massiiviset alueet olivat jään peitossa, maailmasta tuli ankara ja epävieraanvarainen. Itse asiassa monet suuret lajit, mukaan lukien mastodonit ja sapelihampaiset kissat, katosivat, kun lämpötilat vaihtelivat kylmästä kylmempään, kuitenkin Homo sapiens sopeutunut näihin ilmasto-oloihin kaikkialla vastaan.

Bubonic rutto

Jääkauden jäätymistä seuraavien tuhansien vuosien aikana ihmiskunnan lisääntyvä yhteenliitettävyys mahdollisti sairauksien kehittymisen pandemioiksi. Bubonirutto, jonka aiheuttaa Yersinia pestis bakteerien uskotaan olevan tappavin näistä tarttuvista kataklysmeistä. Se ilmestyi alun perin vuonna 541 jKr. ja “lähestyi tuhoamaan koko ihmiskunnan”, kuten muinainen kirjailija Procopius kirjoitti tekstissään. Salainen historia. Tauti riehui Euraasiassa ja Afrikassa ja surmasi jopa 50 miljoonaa ihmistä yhdessä vuodessa. Vuonna 1347 rutto ilmestyi jälleen aiheuttamaan tuhoa ihmiskunnalle. Oireita olivat huonovointisuus, delirium, ripuli, rakkuloita, verinen yskä ja vilunväristykset, kaikki uhrien reisien ja kainaloiden varrelle ilmaantuneiden mustien pullistumien tai kuplien lisäksi – varma merkki kuoleman lähestymisestä. “Näitä sairauksia vastaan”, kirjoitti Giovanni Boccaccio Dekameron tekstit 1300-luvulla, “Kaikki lääkäreiden neuvot ja lääketieteen voima olivat kannattavia ja hyödyttömiä.” Tämä niin kutsuttu musta kuolema vaati jopa 200 miljoonaa ihmistä Euraasiassa ja Afrikassa, vaikka antibioottien edistyminen nykyään tarkoittaa, että moderni maailma on hyvin suojattu toiselta vastaavalta katastrofilta.

Isorokko ja muut vanhan maailman sairaudet

Noin vuosisata Black Deathin jälkeen globalisaatio laukaisi uuden tuhoisan infektioaallon. Eurooppalaiset saapuivat Amerikkaan vuodesta 1492 lähtien ja toivat useita vakavia sairauksia eristyneisiin yhteiskuntiin, joilla ei ollut aiempaa altistumista tai immuniteettia niille. Sairauksia olivat isorokko, tuhkarokko, kolera ja lavantauti, ja vaikutukset olivat välittömiä, arvioiden mukaan 80-95 prosenttia alkuperäiskansoista kuolee niihin 100-150 vuoden sisällä. “He kohtasivat niin paljon sairauksia, kuolemaa ja kurjuutta”, espanjalainen Bartolome de las Casas havaittiin kertomuksessa vuonna 1561,josta ääretön määrä isiä ja äitejä ja lapsia kuoli valitettavasti.” Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että niin monet ihmiset kuolivat näihin niin kutsuttuihin vanhan maailman sairauksiin ja niin äkillisesti, että planeetan ilmakehän CO2 ja kokonaislämpötila laskivat, mikä pahensi kylmän ilmaston ajanjaksoa, jota kutsutaan Pikku jääkausi. Tuo hienovaraisempi jääkausi vaikutti todennäköisesti Pohjois-Amerikkaan ja Pohjois-Euraasiaan jo vuonna 1300 ja niinkin myöhään 1850. Silti ihmiskunta selvisi.

Tamboran purkaus

Samaan aikaan, kun pieni jääkausi alkoi haihtua, toinen supervulkaaninen räjähdys työnsi maailman vulkaaniseen talveen. Huhtikuussa 1815 Indonesian Sumbawan saarella sijaitseva Tambora-vuori räjähti ja levitti savua, vulkaanista tuhkaa, aerosoleja ja hohkakiviä ilmakehään ja kaikkialle ympäröivään maastoon. Tapahtuma tappoi välittömästi 10 000 saaren asukasta. Jälleen kerran seuraukset aaltoivat maailmanlaajuisesti. Savun ja tuhkan leviämisen ilmakehään ne estivät auringonvalon, mikä laski maapallon lämpötilaa 5 astetta. Koko vuoden purkauksen jälkeen Pohjois-Amerikassa ja Euraasiassa oli epäjohdonmukaisia ​​ilmasto-olosuhteita, uskomatonta kylmää, pakkasta ja tulvia, jotka olivat niin ankarat, että vuosi 1816 tunnettiin “vuonna ilman kesää”. yhtä monta kuin 100 000 – 200 000 ihmisiä kuoli maailmanlaajuisesti nälkään ja sairauksiin. Tambora-supertulivuori on edelleen aktiivinen tähän päivään asti, mutta onneksi sen myöhempi aktiivisuus haalistuu tähän räjähdukseen verrattuna.

Leave a Comment