Arvostelu: Ihmiskunta kiteytyi “Kirjeessä muukalaiselle”

Tämän kansikuvan on julkaissut Algonquin Shows

Tässä Algonquinin julkaisemassa kansikuvassa näkyy Colleen Kinderin editoima “Kirje muukalaiselle: esseitä niille, jotka kummittelevat meitä”. (Algonquin AP:n kautta)

Tässä Algonquinin julkaisemassa kansikuvassa näkyy Colleen Kinderin editoima “Kirje muukalaiselle: esseitä niille, jotka kummittelevat meitä”. (Algonquin AP:n kautta)

“Kirje muukalaiselle: esseitä niille, jotka kummittelevat meitä”, toimittanut Colleen Kinder (Algonquin)

Jos olet koskaan tarkoituksella mennyt Craigslist Missed Connections -kaninkoloon, “Kirje muukalaiselle” on sinua varten. Joskus se on söpöä, joskus hauskaa, joskus vain outoa.

”Kirje muukalaiselle” on kokoelma kirjailijoiden vinjettejä, joilla kaikilla on yksi yhteinen piirre: tuntematon kokemus, jota he eivät yksinkertaisesti voi karistaa.

Kirjan johdanto alkaa selittämällä: “Kaikilla kirjoittajilla on erikoinen omistautuminen vieraita kohtaan.” Colleen Kinderin kuratoimassa kokoelmassa näkyy tämä omistautuminen – erityinen ekstrovertti, taiteellinen vetovoima, joka saa jopa introvertin huijaamaan jonkun ajattelemaan, että he ovat kaikkein ihmisimpiä ihmisiä.

Tämä taiteellinen luonne näkyy jokaisen kirjeen proosan piilevässä runoudessa, joka on virkistävän ainutlaatuinen äänellään, mutta kaikilla on lyyrinen laatu.

Vaikka se on kuin otsikon lupaama kirjainsarja, “Kirje muukalaiselle” on matkakirjaa. Monet kirjailijoiden vaikuttavat kohtaamiset tapahtuvat poissa kotoa, ja heidän kirjeensä ovat täynnä kulttuuria, historiaa ja herkullisia paikallisia yksityiskohtia.

“Kirje muukalaiselle” -kartan mukana vie meidät riippumattoon Mazunteen Meksikoon, jossa nuoren pojan kammottava käytös on jotenkin myös ihastuttavaa; New Yorkiin, jossa naisen äidillinen suojelu tarjoaa niin käsinkosketeltavaa helpotusta, että melkein itkin; Guanacaste, Costa Rica, jossa bussimatka tarjoaa eräänlaisen loppiaisen; ja paljon muuta ympäri maailmaa.

“Kirje muukalaiselle” on ihastuttava muistutus meitä ympäröivästä ihmisyydestä; sotkuinen, kömpelö, myötätuntoinen, haavoittuvainen. Sen pureman kokoisten kappaleiden avulla voit hypätä sisään ja ulos ja hypätä ympäriinsä – vaikka kategorioiden sujuva kulku kannattaa käydä läpi kerran alusta loppuun. Kinderin organisaatio asettaa esseet syklisesti luettavaan malliin, joka kutsuu lukijan palaamaan ja aloittamaan alusta.

Kinderin konsepti on lumoava ja toteutus vankka. Kokoelmaan kiteytyneistä ihmisistä tulee vieraita, jotka kummittelevat ja inspiroivat myös meitä lukijoita.

.

Leave a Comment