Inspiroituneena auttamaan Houstonin ravintolaveteraani matkusti Puolaan ruokkimaan ukrainalaisia ​​pakolaisia

“Keittiöelämä” on samanlaista minne ikinä menetkin, Nina Quincy sanoo. “Otat leikkuulaudan kiinni, laitat hanskat käteen, kuorit perunat ja yhtäkkiä seisot pöydän ääressä neljän muun ihmisen kanssa, jotka juttelevat ja vaihtavat tarinoita”, hän sanoo.

Ja vain viikkoja sitten Quincy, joka toimii houstonilaisen Chris Shepherdin johtaman Underbelly Hospitality -ravintolaryhmän toiminnanjohtajana, huomasi putoavansa tähän tuttuun rytmiin ruoanlaitossa vain kilometrien päässä Ukrainan rajalta.

Hetken World Central Kitchenin Puolan etuvartio, joka oli täynnä pakolaisille ruokaa valmistavia vapaaehtoisia, tuntui normaalilta “ravintolaelämältä”, mutta se oli kaukana siitä, Quincy sanoo.

Nina Quincy, Underbelly Hospitalityn toimintajohtaja, ilmoittautui äskettäin vapaaehtoiseksi World Central Kitcheniin Ukrainan rajalla.
Julie Soefer

Quincy vietti äskettäin viikon vapaaehtoistyönä Puolassa José Andrésin organisaatiossa, valmisti ja pakkaa ruokaa kymmenille tuhansille Ukrainan kansalaisille, jotka etsivät turvapaikkaa Venäjän hyökätessä rajojaan vastaan. “Näin ihmiskunnan parhaat puolet ja ihmiskunnan pahimmat”, sanoo Quincy, joka palasi Texasiin 17. maaliskuuta. Puhuessaan Eaterin kanssa hän kutsuu matkaansa “tasapuolisesti hirveäksi ja mahtavaksi”.

Quincy, joka aloitti kokin 16-vuotiaana, kertoo inspiroituneensa vapaaehtoiseksi World Central Kitcheniin ihailtuaan järjestön ponnisteluja vuosia. Hän katseli ja luki uutisia siitä, kuinka Andrés ja hänen tiiminsä astuisivat asiaan luonnonkatastrofien, humanitaaristen kriisien ja hallitusten sulkemisten keskellä ja niiden jälkeen.

Kun Ukrainan kriisi alkoi, World Central Kitchen toimi ripeästi ja oli muutamassa päivässä pystyttänyt Puolaan etuvartioaseman, jossa oli jääkaappi, kahdeksan täyttä keittoasemaa ja valmistusalueet 12 massiivisella paellapannulla ja 12 suurella uunilla. vapautus. Muutaman tunnin sisällä hyökkäyksestä organisaatio alkoi tarjota lämpimiä aterioita ja asettui kahdeksaan rajanylityspaikkaan Puolassa. Jo nyt, joidenkin tappavimpien iskujen keskellä, tiedotteessa kerrotaan, että organisaatio jatkaa yhteistyötä ukrainalaisten ravintoloiden, pitopalveluyritysten ja ruoka-autojen kanssa toimittaakseen aterioita kansalaisille ja kuivattuja tuotteita ravintolakumppaneille Ukrainassa auttamaan kireätä elintarvikeketjua. Tähän mennessä on tarjottu yli miljoona ateriaa.

Ja kun Houstonin alueen ravintolat, mukaan lukien Underbellyn laitokset, aloittivat omat kampanjansa lahjoittaen osan tuotoistaan ​​WCK:lle, Quincy ajatteli, kuinka hän voisi tarjota omia taitojaan vapaaehtoiseksi. Joten kun WCK kutsui vapaaehtoisia maaliskuun alussa, Quincy aloitti pelisuunnitelmansa. Viiden päivän sisällä hän oli lentokoneessa. “Se oli melko välitöntä”, Quincy sanoo. “He tarvitsivat apua.”

Pysähtyessään Chicagossa ja Puolan pääkaupungissa Varsovassa Quincy saapui paikalliselle lentokentälle yli 20 tuntia myöhemmin ja ajoi tunnin ajan Przemyslin rajakaupunkiin. Se, mitä hän näki, oli hämmästyttävää.

Paikalla oli kasa ihmisiä – yksi suurimmista hänen näkemästään väkijoukosta – ryyppäämässä pakkasessa. Vanhusten ja vammaisten lisäksi joukko oli suurelta osin naisia ​​ja lapsia, joista monet olivat jättäneet Ukrainaan aviomiehiä, isiä, veljiä, poikia ja ystäviä, jotka jäivät puolustamaan maataan. Quincy kertoo katsoneensa kunnioituksella, kun puolalaiset sotilaat täydessä panssarivarsissa kävelivät edestakaisin rajalta saattaen ihmisiä ja heidän tavaroitaan turvaan.

“Se oli tarina tarinan jälkeen”, Quincy muistelee yhtä naista, joka oli kävellyt puolitoista päivää rajalle vain kahden taaperon ja matkalaukun kanssa. “Eräänä päivänä he syövät suosikkiravintolassaan, mutta sitten heillä ei ole mitään.”

Ensimmäiset neljä tuntia Quincyn oleskelusta kuluivat ruoan valmistukseen kahdeksan vapaaehtoisen ryhmän kanssa, joka kasvoi noin 30:een hänen lähtiessään. Ihmiset kaikkialta maailmasta – kourallinen Texasista ja osa, jotka eivät olleet koskaan työskennelleet ravintolassa – olivat matkustaneet Puolaan omalla rahalla auttamaan, hän kertoo. Ja joka päivä he kuorivat, leikkaavat ja keittivät tonnia omenoita suurissa paellapannuissa, jotka sitten soseutettiin ja pakattiin vauvanruokaa varten. Quincy sanoo jollain tapaa pudonneensa takaisin keittiön hierarkiaan ja tottumuksiin.

Kolme vapaaehtoista sekoittamassa suurta paellapannua omenoita vauvanruokaa varten.

Puolassa World Central Kitchenissä vapaaehtoistyöntekijät auttoivat kuorimaan, leikkaamaan ja kypsentämään omenoita vauvanruokaa varten, joka toimitettiin myöhemmin ukrainalaisille pakolaisille.
Nina Quincy

“Se antoi normaalin tunteen, vaikka asiat eivät olleetkaan normaaleja”, sanoo Quincy, joka huomauttaa, että ainakin yksi pommi oli pudotettu rajalle hänen ollessaan siellä.

“Tiesin, että vaara on olemassa, mutta en todellakaan ajatellut sitä tai mitä oli tapahtumassa”, hän sanoo.

Yksi hänen varhaisimmista ja ikimuistoisimmista vuorovaikutuksistaan ​​oli naisen kuuman suklaan tarjoilu, hän sanoo. Kun Quincy oli niputettuna kerroksittain, nainen – kirkkaanpunaisilla, halkeilevilla käsillä – halasi häntä ja suuteli häntä poskelle. Naisen kiitollisuuden vallassa tuhon keskellä Quincy melkein alkoi itkeä, mutta ukrainalainen vapaaehtoistoveri pysäytti hänet.

“Et saa itkeä. Tämä ei ole sinun tragediasi”, Quincy muistelee häntä muistuttaen häntä. “Olemme täällä ollaksemme vahvoja”, Quincy sanoo palanneensa töihin, mutta yöllä, jolloin hän lähti Puolasta – adrenaliinin loppumisen jälkeen – hän oli tunteiden vallassa.

”Luulen, että viime vuosina maan jakautumisen ja pandemian aikana kaikki tuntui melkein siltä kuin maailma olisi tulessa. Kaikki näytti olevan huonosti, ja ennen kuin saavuin Puolaan, minustakin tuntui siltä”, Quincy sanoo. Mutta se hyvyys ja inhimillisyys, jonka hän näki Puolassa, ylitti sen. “Jokainen antoi itsensä vapaasti”, hän sanoo. “Toivon, että se motivoi ihmisiä tekemään samoin.”

Se on jo monella tapaa.

Kotimaassa Underbelly Hospitality keräsi 9 846 dollaria kolmesta ravintolakampanjastaan. Muut Houston-ravintolat, kuten Phat Eatery ja Pier 6, ovat samoin käynnistäneet aloitteita kerätäkseen rahaa World Central Kitchenille. Tiedotteen mukaan houstonilainen kokki Aaron Bludorn ja hänen tiiminsä, Dallas-kokki Junior Borges ja Texas Good and Wine Alliance keräsivät yhdessä 11 500 dollaria isännöimällä loppuunmyytyn neljän ruokalajin illallisen 190 hengelle.

Quincy ottaa kaiken opetuksena. “On niin paljon hyvää”, hän sanoo. “Ja hyvä ylittää ehdottomasti huonon. … Se määrä, josta ihmiset välittävät, on mittaamaton.”

Leave a Comment