Tässä toivotaan “ihmiskunnan vallankumousta” vuonna 2022

Kirjailija: Fedah M. Dahdul 4 minuuttia Lukea

Jokainen sukupolvi luulee elävänsä haastavimpia aikoja, joita maailma on koskaan tuntenut. Vuonna 2021 on ollut vaikea olla ajattelematta sitä itsestämme. Tappava virus, joka etsii armottomasti uusia tapoja tappaa meidät, hälyttävä poliittisen autoritaarisuuden nousu, pitkään pelätyn ilmastokatastrofin avaussävelet, kamppaileva talous, sosiaaliset levottomuudet – nämä kaikki saavat meidät tuntemaan olonsa tapahtumien ja pyörivien voimien armoille kaukana hallinnastamme. Samaan aikaan teknologia marssii eteenpäin; Yritykset, jotka keräävät ja hyödyntävät tietojamme, kasvavat suurempia ja tehokkaampia, ja tekoäly kehittyy niin nopeasti, että emme jo tiedä, miksi algoritmimme tietävät asiat, jotka he tietävät. Kuka meistä voi ennustaa luottavaisesti, että teknologia ei menetä työpaikkojamme seuraavan 10 vuoden kuluttua? Kuka tuntee olevansa varma yksityisyyden ja individualismin tulevaisuudesta?

Luultavasti yksi vaikutusvaltaisimmista kirjoista kaikesta tästä on edelleen Yuval Noah Hararin New York Timesin bestseller, 21 oppituntia 21st vuosisadalla. Hänen esseekokoelmassaan. hän väittää, että ihmiskunta on risteyksen edessä. Tietotekniikan ja biotekniikan nopean kehityksen myötä maailmamme on valmis muuttumaan ikuisesti, hän sanoo, ja nyt on hetki pysähtyä ja selventää, millaisen tulevaisuuden valitsemme. “Filosofit ovat erittäin kärsivällisiä ihmisiä”, Harari kirjoittaa, “mutta insinöörit ovat paljon vähemmän kärsivällisiä, ja sijoittajat ovat vähiten kärsivällisiä… Jos et mielellään usko elämän tulevaisuutta neljännesvuosittaisten tuloraporttien armoille, tarvitset selkeän käsitys siitä, mitä elämässä on.”

Millaisessa maailmassa haluamme elää?

Silti näen vuoret vakuuttavia todisteita siitä, ettemme anna tapahtumien passiivisesti viedä meitä pois. Teknologia jatkaa varmasti sokaisevassa tahdissaan – puhu kenelle tahansa, joka on viettänyt vuosia rahoituspalveluissa, ja he kertovat sinulle, kuinka myrskyisä heidän maailmansa on tulossa – niin sen pitäisikin, ottaen huomioon kaikki sen tuomat edut. En myöskään odota pysähdystä, kun me kaikki laitamme togamme ja osallistumme symposiumiin ihmiskunnan tulevaisuudesta. Silti näen vastaukset Hararin kysymykseen –Millaisessa maailmassa haluamme elää?– tulee ulos puutöistä.

Yritykseni, 74&West, tarjoaa asiakastietoa perinteisten rahoituspalveluiden, fintech- ja voittoa tavoittelemattomien yritysten yrityksille. Se antaa meille ainutlaatuisen näkemyksen tapahtumista. Tuotamme myös podcastin, jossa saamme ajatusjohtajia mukaan ajankohtaisista asioista. Lyhyesti sanottuna kysymme paljon, mutta enimmäkseen vain kuuntelemme. Ja on olemassa kaksi pääsäiettä, kaksi teemaa, jotka tulevat esiin yhä uudelleen ja uudelleen. Voit ajatella niitä kahdentyyppisinä muutoksina, jotka ovat käynnissä. Ensimmäinen on teknologinen – painopisteen siirtyminen perinteisestä rahoituksesta fintechiin, tekoälyn nousu, automaatio, big data, kryptovaluutta, lohkoketju, työn tulevaisuus.

Toinen muutoslanka on ihminen. Tarkemmin sanottuna se on ihmisyytemme vahvistus. Ala huomata se ja alat nähdä sen kaikkialla. Pankkiiri perustaa fintech-yrityksen edistääkseen maahanmuuttajien taloudellista osallisuutta; toinen perustaa riskipääomayrityksen parantaakseen vaateteollisuuden kestävyyttä; kolmasosa avaa yrityksen, jonka tarkoituksena on tuoda ihmiskunta uudelleen yrityssuhteisiin. Muualla taloudessa työntekijät ottavat mallin Melvillen Bartleby the Scriveneristä sanoen: “En haluaisi tehdä niin”, kun kyse on sielua murskaavasta työstä. Toimistotyöntekijät kertovat pomoilleen, että he haluavat työskennellä kotoa, lähellä perhettä ja lemmikkejä, kiitos samoin. Poliitikot käyvät vakavia keskusteluja aiheesta a yleinen perustulo. ESG (environmental, social and governance) sijoittaminen kehittyy markkinaraon muotisanasta tilan tärkeimmäksi aiheeksi. Markkinointi, joka tuhoaa vanhan maineensa palkkasoturina ja venaalina, ottaa “sosiaalisesti vastuullisen” vaipan. Business Roundtable luopuu missiokielestä, joka koskee omistaja-arvon maksimoimista. Se, mitä tapahtuu, on vain vallankumouksellista. Tähän asti uskalsimme puhua sellaisista asioista vain hämmentyneenä tuntien jälkeen.

Vastauksemme epävarmuuteen

Vaikka nämä kaksi säiettä ovatkin suurelta osin ristiriidassa keskenään, ne eivät liity toisiinsa. Toinen ohjaa selvästi toista: ihmisyyden lanka on pitkälti vastaus epävarmuuteen siitä, mihin olemme matkalla. Yhdessä me tiedämme, että olemme tienhaarassa, yhdessä tiedämme, onko nyt tai ei koskaan, ja yhdessä me puolustamme arvojamme ja näytämme – emme kerro – millaista maailmaa vaadimme itsellemme ja seuraaville sukupolville.

Ja tässä on hyvä uutinen: Täällä missä istun, tämä ihmiskunnan vallankumous näkyy vielä alkuvaiheessaan. Kuten kaikki laajat liikkeet, se kyllästää yhteiskuntamme kaikilla osa-alueilla, varsinkin kun se saavuttaa kriittisen massan, mitä se ei ole vielä saavuttanut. Tulevina kuukausina odotat näkeväsi ja kuulevasi enemmän todisteita siitä, että ihmiset koko taloudessa tekevät toimia, jotka sanovat: “Kyllä, asiat on aina tehty tietyllä tavalla, mutta niitä ei enää tarvitse tehdä sillä tavalla, ja nyt on meidän onnemme muuttaa se.”

Epävarmuus ei ole vieras tulevana vuonna. Mutta merkitse sanani: 2022 tulee olemaan ihmisen vuosi.


Fedah M. DahdulPhD, on organisaatiopsykologi ja toimitusjohtaja 74&Länsiboutique-asiakastiedustelupalvelu, joka palvelee rahoituspalveluita, fintechiä ja järjestöjä.


Leave a Comment