Arvioi itsesi ihmisyytesi perusteella

Kävellessäni viljelijän torille näin teltan, jossa oli julisteita, joissa pyydettiin vapaaehtoisia “täyttämään kysely ja hankkimaan kirja”. Luulin, että se oli jonkinlainen opiskelijaprojekti. Uteliaana, höpöttelin hetken liian kauan. Mies astui ulos varjosta ja tarttui katseeni, kun hän käveli minua kohti. Sitten näin toisen julisteen: “Spiritual Survey”. En etsinyt henkistä kohtaamista.

Mies oli itsevarma mutta kohtelias. Hän selitti, että tämä oli henkinen kysely ja osa maailmanlaajuista projektia, jonka tarkoituksena on ymmärtää paremmin ihmisten hengellisiä uskomuksia kaikkialla maailmassa.

Hänellä oli lista kysymyksiä, mukaan lukien uskon taustani ja uskoni tuonpuoleiseen. Pelasin “Get-Of-Of-Spiritual-awkwardness-Free” -korttini ja kerroin hänelle, että olen agnostikko. Hän pyysi lisätietoja.

Myöhemmin päädyimme tähän kysymykseen: “Arvioi itseäsi (inhimillisyytesi suhteen) asteikolla 1-10, jolloin 10 on täydellinen.”

En ole koskaan aiemmin arvioinut itseäni ihmiseksi, mutta annoin itselleni heti seitsemän. Mietin, oliko se tyypillinen vastaus vai poser seitsemän refleksi. Lyön vetoa, että useimmat meistä uskovat olevansa keskimääräistä parempia, mikä ei ole tilastollisesti mahdollista.

Puolustan keskimääräistä parempaa arvosanaani sosiaalityöntekijän valintani perusteella. Vaikka olen viettänyt elämäni töissä, joissa on nimenomaan autettava muita, “en ole tehnyt sitä puhtaasta sydämestä”, kuuluu lause syntien tunnustuksessa, joka on osa “uskon taustaani”. Minulle maksettiin ihmisten auttamisesta.

“En ole rakastanut lähimmäistäni niin kuin itseäni”, tunnustus jatkuu. Pyyhkäisen aputilani pois päältä ikään kuin se olisi taksivalo – kun sammutan joka päivä, että valo sammuu. Haluatko apuani? Odota, kunnes valoni palaa.

Vaikka onnistunkin enimmäkseen olemaan avulias, ystävällinen ihminen, en uskaltaudu tuntemattomaan. Silti annoin itselleni arvosanan seitsemän.

Siirryimme seuraavaan kysymykseen: ”Jos olisit taivaan portilla, mitä sanoisit yrittäessäsi päästä sisään?”

Vastaukseni: “En ollut täydellinen, mutta yritin ja välitin.”

Kaikella kunnioituksella helvetin tiellä olevaa päällystysryhmää kohtaan uskon edelleen, että ponnisteluilla ja aikeilla on jotain merkitystä, kunhan ne ovat vilpittömiä eivätkä rajoitu sohvaperunan filosofointiin.

Silti tunnen syyllisyyttä. Tiedän, etten ole kaikki mitä voisin olla ihmisyyteni suhteen. Mietin, odottivatko tutkijat näiden vastausten herättävän syyllisyyttä kirkossa käymiseen? Mutta syyllisyyteni ei rajoitu ihmiskuntaan – se ulottuu koko maapallolle. Missä on kirkko sitä varten? Missä on anteeksianto “mitä olemme tehneet ja mitä olemme jättäneet tekemättä”?

Kun tämä tapahtui, olin vielä sosiaalityöntekijä. Mietin, josko eläkkeelle jäätyäni minulla olisi vahvempi pakko auttaa ihmisiä – kun minulle ei enää makseta hoidosta, välitänkö enemmän?

Vuoden eläkkeellä, tuomaristo on edelleen poissa. Huomaan tekeväni pieniä asioita salassa, ikään kuin olisin se vapaa-ajan taksi, joka poimii liftaajia omaan autoonsa: Onko se hyvä ihminen vai onko se vain tapa?

Kysely päättyi, ja mies kertoi, että annoin poikkeuksellisia vastauksia ja olin antelias ajan suhteen. Hän kertoi minulle heidän kirkosta ja kutsui minut mukaan.

Hän ei tarjonnut kirjaa, enkä minä kysynyt… mitä oikea seitsemän tekisi?

Leave a Comment