Kalat eivät voi itkeä: kuinka hiljaa kärsivät eläimet heijastavat ihmiskunnan moraalisia epäonnistumisia

Kalat tuntevat kipua, mutta he eivät voi kertoa meille. Helpottaako se muualle katsomista?

Giordano Cipriani / Getty Images

Oli aika, jolloin lääkärit tekivät leikkauksia imeväisille ilman anestesiaa. Enkä tarkoita vuosisatoja sitten. Tämä tapahtui 1980-luvulla, eikä se ollut harvinaista. Jotenkin, vaikka vauvat itkivät tai huusivat, lääketieteellinen yhteisö oli vakuuttunut siitä, etteivät he voineet tuntea kipua.

Suuri osa perusteluista liittyi uskoon, että vauvan aivoreitit olivat liian epäkypsiä rekisteröidäkseen sensaatiota. Ja valtava osa kauhistuttavaa väärinkäsitystä oli se, että pienet potilaat eivät pystyneet ilmaisemaan tunteitaan. He eivät voineet sanoa: “Minulla on paljon tuskaa. Auttakaa.”

Sitten vuonna 1987 American Academy of Pediatrics katsoi vihdoin, että käytäntö, jota nyt pitäisimme barbaarisena, oli epäeettistä. Tutkimus toisensa jälkeen osoitti, että lapset tuntevat kipua kuten mekin. Ja tiedän, etten ole yksin järkytyksessäni siitä, että tätä käytäntöä ei korjattu aikaisemmin.

Mutta entä jos ihmiskunta joutuu tietämättään samanlaiseen ansaan uudestaan ​​ja uudestaan? Entä eläinten tunteet?

Kuten pikkulapset, eläimet eivät voi sanoa: “Minulla on paljon kipua. Auttakaa.” Ja monet eivät voi edes itkeä, mutta yhä useammat tutkimukset viittaavat siihen, että eläimet eri puolilla spektriä – mustekalasta kaloihin ja mehiläisiin – kokevat henkistä ja fyysistä kipua ja joskus jopa ahdistusta.

Esimerkiksi vuonna 2011 tutkijat suorittivat mehiläistutkimuksen, jossa niitä kiihdytettiin ravistamalla niitä. Analysoituaan mehiläiset ryhmä näki, että heillä oli aivojen kemiallisia muutoksia, kuten alentunutta serotoniinia, jotka liittyvät suoraan ahdistukseen, masennukseen ja muihin negatiivisiin psykologisiin tiloihin.

Lähikuva mehiläisestä, joka katsoo suoraan katsojaan.

Yhä useammat tutkimukset viittaavat siihen, että eläimet kokevat henkistä ja fyysistä kipua.

Claudio Cavalensi/Getty Images

“Eläinten osalta olemme käyneet läpi samanlaisia ​​vaiheita siinä mielessä, että koska eläimet eivät puhu, heidän tunteensa kiellettiin”, Frans BM de Waal kertoo minulle. Hän on biologi, primatologi ja emeritusprofessori Emory Universityssä, ja hän on myös kirjoittanut bestseller-kirjoja, kuten Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are? “On hyvin outoa, että ihmiset ovat kiistäneet kalojen kipua niin pitkään, ja tämä johtuu siitä, että kalat eivät huuda, kun niillä on kipua.”

Uudessa katsauksessa, joka julkaistiin torstaina Science-lehdessä, de Waal kertoo, mitä tiedämme tähän mennessä eläinten tunteista – ja mitä tämä tieto saattaisi pyytää meitä muuttamaan moraalista kehystämme, kun heidän keskuudessaan elävät ihmiset testaavat niitä. tiedettä ja jopa syödä niitä.

“Vaikka olemme tottuneet ajattelemaan, kuinka toimintamme vaikuttavat muihin ihmisiin, laajalle levinneen eläinten tunteen tunnistaminen edellyttää, että huomaamme – ja harkitsemme – vaikutuksemme muihin lajeihin”, de Waal ja kirjailija Kristen Andrews, filosofian professori. Yorkin yliopisto ja Yorkin Animal Minds -osaston puheenjohtaja kirjoittavat paperissaan. “Tällä tavalla eläimen tuntemus monimutkaistaa jo ennestään monimutkaista moraalista maailmaa.”

Asioiden valoisa puoli on se, että eläinten, erityisesti nisäkkäiden, kohtelu on tasaisesti parantunut vuosien saatossa voi itkeä kivusta tai jollain tavalla ilmaista tuntevansa negatiivisia tuntemuksia, katsaus huomauttaa.

Koirat, delfiinit ja lehmät voivat huutaa, kun niitä vahingoitetaan, mikä helpottaa meitä ymmärtämään niitä. Ja tutkijoilla on hyvin tiukat säännöt tieteellisille tutkimuksille, joissa käytetään eläinkokeita. Kun työskentelin laboratoriotestauksessa hiirissä, osallistuin viikon erikoiskoulutukseen, jossa opin käsittelemään niitä eettisesti ja lopettamaan ne. Meillä oli protokolla, ja jos en noudata sitä, sillä olisi seurauksia.

Mutta kun on kyse lajeista, jotka näyttävät epäherkkiä tuskallisille tunteille, kuten kalat, tai lajit, jotka saattavat vaatia monimutkaisia ​​mekanismeja perusmukavuutta enemmän, kuten tuotantoeläimiä, meillä saattaa olla työtä tehtävänä.

Bonobo-nuoret halaavat toisiaan Kongon demokraattisessa tasavallassa vuonna 2010.

Bonobo-nuoret halaavat toisiaan Lola Ya Bonobo -pyhäkössä Kongon demokraattisessa tasavallassa vuonna 2010.

Anup Shah / Getty Images

“Voimme tehdä paljon paremmin”, de Waal sanoo. “Olen koko ikäni työskennellyt kädellisten parissa vankeudessa, ja on sääntö, että kädelliset on pidettävä sosiaalisesti… ne on pidettävä pienessä ryhmässä. Ja mielestäni kädellisille se on hyvä sääntö. Mutta minä Tiedän myös, että käytännössä monet laboratoriot pitävät apinoita edelleen yksittäisissä häkeissä.”

De Waal korostaa myös selkärangattomien eettistä kohtelua koskevien lakien täydellistä puutetta.

“Meillä on kaikenlaisia ​​sääntöjä rotille ja hiirille – kuinka sinun on kohdeltava niitä ja kuinka sinun täytyy tappaa heidät ja niin edelleen”, de Waal sanoo. Mutta huolimatta viitteistä, joiden mukaan myös selkärangattomat kokevat tunteen, “meillä ei ole sitä heille”.

Hummerit ovat selkärangattomia, ja päät keittävät nämä eläimet elävinä. Tilanne voi olla erilainen, jos hummeri voisi katsoa meitä silmiin ja sanoa jotain kuten “Minulla on kipua.”

“Tunteiden tutkimuksen historiassa tunteet on yleensä evätty kaikilta, jotka eivät osaa puhua”, de Waal sanoo. “Ja se on hyvin outo asenne, koska tunteet eivät tietenkään vaadi kieltä. Ei ole niin, että ei voisi tuntea, jos ei osaa kieltä.”

Vaikka emme ehkä tiedä tarkalleen, mitä eläinten tunteet ovat – koska ne eivät voi kommunikoida niitä kielellä – arvostelun mukaan voimme tunnistaa, milloin he kokevat negatiivisia tai positiivisia tunteita.

gettyimages-1238047931

Kanat pidetään tyypillisesti tiloilla tällaisissa pesissä ilman paljon auringonvaloa tai raitista ilmaa. Astiat ovat yleensä pakattuina.

Getty Images

Jotkut tutkijat ovat ehdottaneet, että ihmisiä yksinkertaisemmilla organismeilla voi olla vähemmän kehittyneitä tunteita, ja toiset tutkijat, de Waal selittää, uskovat päinvastoin. Ehkä yksinkertaisempi aivojen kemia ja siten kyvyttömyys sisällyttää tunteita asiayhteyteen tekee heidän tuntemuksistaan ​​huonompia tai lakkaamattomia. Saattaa olla parasta käyttää yleissääntöä, kun pohditaan, kuinka eläimiä kohdellaan eettisesti, sen sijaan, että erotettaisiin siitä, mikä eläin kokee “enimmän” tunteen.

Emme vain tiedä vielä. Ajattelimme mitä me tehdä tiedä, että näitä tunteita on olemassa.

Tieto siitä, että eläimet tuntevat tunteita, herättää räikeän kysymyksen: Onko niiden syöminen epäeettistä? Yksi ääripää voisi olla sanoa, että meidän ei pitäisi koskaan tehdä mitään vahingoittaaksemme eläimiä. Ei syömistä, testausta tai muuta. Toinen voisi olla sanoa, että sillä, mitä teet eläimille, ei ole väliä.

“Luulen, että meidän on päädyttävä jonnekin väliin”, de Waal sanoo. “Eläinten tunteet on otettava huomioon. Et voi vain käyttäytyä kuin ne olisivat kiviä – se on vähän sitä mitä me tällä hetkellä teemme maatalousalalla.”

Joka päivä kanojen, lehmien, sikojen ja lampaiden väkijoukkoja hoidetaan maatiloilla “yhteytetyissä tiloissa”, de Waal sanoo, “ilman auringonvaloa ja ilman ilmaa”. De Waal sanoo, että kun harkitsemme muutosta moraalisissa toimissamme, meidän on keskityttävä näihin tuotantoeläimiin, ei vain tutkimuslaboratorioiden eläimiin, joissa on tiukat määräykset, tai eläintarhoissa koulutettujen ammattilaisten kanssa. Maatilaeläimet, de Waal sanoo, luultavasti pitävät eläintarhaa “paratiisina”.

Loppujen lopuksi eläinten tunteiden ohjaamisen ajattelu saattaa herättää enemmän moraalisia kysymyksiä kuin niihin vastataan. Siitä huolimatta, de Waal sanoo, jotain on muutettava, erityisesti kotieläinten osalta. Ja meidän vastuullamme on selvittää se.

“Periaatteessa kohtelemme heitä ikään kuin voit tehdä mitä tahansa”, de Waal sanoo. – Minusta se ei ole oikea asenne.

Leave a Comment