Onko ihmiskunta matkalla maailmanlaajuiseen ruokakriisiin? Tuomiopäiväkirjan kirjoittaja varoittaa…

Toimittajan huomautus: Marshall Brain – futuristi, keksijä, NCSU:n professori, kirjailija ja How Stuff Works -kirjan luoja on WRAL TechWiren avustaja, joka ottaa huomioon vakavan ja viihdyttävän maailman ja ihmisrodun mahdollisuudet. Hän on myös kirjoittanut “The Doomsday Book”.

+++

RALEIGH- Kuvitellaan, että meitä kaikkia, tämän Techwiren kolumnin lukijoita, on kutsuttu ihmiskunnan hoitajiksi planeetalla Maa. Annamme itsellemme nimen The High Council on Global Human Wellbeing (HCGHW), koska meillä on suuri tavoite: parantaa kaikkien ihmisten elämää kaikkialla planeetalla. Tapaamme kerran viikossa Zoomissa, ja meillä on näyttö, joka toimii kojelautana maailman nykytilanteeseen.

Jos HCGHW olisi todella olemassa, katsoessamme tällä viikolla kojelautaa, näkisimme useita maailman alueita vilkkuvan kirkkaan punaisena. Nämä ovat ongelmakohtia, jotka ansaitsevat huomiomme juuri nyt.

 1. Yksi ongelmapaikka: miljoonat ihmiset Etiopian Tigrayn alueella näkevät nälkään alueen ruoka- ja lääkesaarron vuoksi.
 2. Toinen ongelmapaikka on Afganistan, jossa valtavia taloudellisia ongelmia jatkuu Yhdysvaltojen vetäytymisen jälkeen, ja tällä viikolla kaikki lukiot suljettiin naisopiskelijoilta. Kuvittele koko maa (39 miljoonaa ihmistä), jossa miljoonat ovat nälkäisiä ja jossa yksikään tytöistä ei voi käydä lukiota.
 3. Toinen ongelmapaikka: tutkijat heiluttavat käsiään kiihkeästi äärimmäisistä kuumenemistapahtumista, joita tapahtuu samanaikaisesti Maan molemmilla navoilla tällä hetkellä. Näitä äärimmäisiä lämpötiloja ympäröivät mahdolliset ongelmat ovat merenpinnan nopeammat muutokset, ikiroudan sulaminen ja vaarallisen korkeiden kevät- ja kesälämpötilojen mahdollisuus pohjoisella pallonpuoliskolla.

Nämä kolme aluetta ja monet muut olisivat tutustumisen arvoisia.

Ukrainan hyökkäys ja ruoka

Toinen ongelmapaikka, joka saa tällä hetkellä suurta painoa, on Ukrainan kriisi. Ukrainan kaupunki Mariupol on poissa. Massiivinen tuho useissa muissa Ukrainan suurissa kaupungeissa on synnyttänyt noin 3 miljoonaa pakolaista (ja kasvussa) viimeisen kuukauden aikana Venäjän aggression vuoksi.

Tuomiopäivän skenaario etenee Ukrainassa – ja me katsomme sitä suorana lähetyksenä

Vielä pahempaa: Ukrainan kriisillä on todennäköisesti merkittäviä maatalouden sivuvaikutuksia seuraavan vuoden aikana. Suuri huolenaihe on maailmanlaajuinen elintarvikehuolto ja Venäjän, Ukrainan ja Kiinan mahdolliset vaikutukset siihen. Heitä jokerimerkki, joka tulee vielä tuntemattomista sääolosuhteista tämän vuoden kasvukauden aikana, ja pahimmasta mahdollisesta ruokaskenaariosta voi tulla tuskallinen jopa miljardille ihmiselle maapallolla.

Ymmärtääksesi ihmiskunnan tänä vuonna kohtaaman mahdollisen ruokaongelman, ajattele maailman kokonaisväestöä ja sitten maailman kokonaisruokatarjontaa. Emme tavallisesti pohdi asioita tässä mittakaavassa, mutta HCGHW:llä on oltava tämä näkökulma. Harkitse:

 • Pyöreästi laskettuna maailman väestö on nykyään noin 8 miljardia ihmistä.
 • Keskimääräinen ihminen painaa 136 kiloa. Tämä saattaa tuntua alhaiselta niille meistä, jotka asumme Pohjois-Amerikassa, jossa keskimääräinen paino on 178 puntaa. Mutta maailmanlaajuisesti on paljon aliravittuja ihmisiä ja paljon enemmän lapsia, joten maailman keskiarvo on 136 puntaa.
 • Ihmisen terveellinen ruokavalio vaatii yhdistelmän viljaa, lihaa, pähkinöitä, hedelmiä, vihanneksia, öljyjä jne.

Jos oletetaan, että keskivertoihminen syö yhteensä 3 kiloa ruokaa joka päivä, niin maailma syö 24 miljardia kiloa ruokaa joka päivä (ja tässä luvussa ei oteta huomioon hukattua ja pilaantunutta ruokaa). Kaikki nämä erilaiset ruoat on nostettava, korjattava, puhdistettava, valmistettava, kuljetettava, pakattava ja myytävä 24 miljardin punnan ruokamääräksi joka ikinen päivä maailmanlaajuisesti.

Ongelma, jota HCGHW tarkastelee nyt: entä jos jonain päivänä ei ole tarpeeksi ruokaa jokaiselle planeetan ihmiselle? Jos korkea neuvosto on huolissaan “ihmisen hyvinvoinnista” maailmanlaajuisesti, emme voi todellakaan saada kymmeniä miljoonia ihmisiä nälkään kuolemaan kellossamme.

Ruokapula voi ilmetä kahdella tavalla:

 1. Entä jos ruoka tulee niin kalliiksi, ettei köyhemmillä ole varaa ostaa tarpeeksi ruokaa? Toisin sanoen, entä jos ruokaa riittää, mutta joillain ihmisillä ei ole siihen varaa? Joissakin köyhemmissä maissa ihmiset käyttävät jo 50 %, 60 % jopa 70 % niukoista tuloistaan ​​ruokaan. Kun ruoka tulee kalliimmaksi, heillä voi loppua rahat sen ostamiseen. Vertailun vuoksi keskiverto amerikkalainen käyttää 10 % tuloistaan ​​ruokaan.
 2. Entä jos jonain päivänä ruokaa on vain 23 miljardia puntaa vuorokaudessa tarvittavien 24 miljardin punnan sijaan? Tai entä jos se on 22 miljardia? Kulta 20? Kapitalismissa tämä puute ilmaistaan ​​äärimmäisenä hinnankorotuksena ilman valtion väliintuloa. Köyhillä mailla ei yksinkertaisesti ole ruokaa hinnalla millä hyvänsä, koska rikkailla mailla on rahaa ostaa se kaikki. Olemme nähneet tämän ennenkin – se tapahtui Covid-rokotteiden kanssa vuonna 2021.

Ruokapula tarkoittaa…

Mitä ihmiskunta tekee, jos ei ole tarpeeksi kohtuuhintaista ruokaa ruokkimaan meitä kaikkia?

Syy siihen, että tästä on tulossa huolenaihe, johtuu useista tekijöistä, jotka kiertyvät yhdessä, joista monet ovat peräisin Venäjän sodasta Ukrainaa vastaan. Voisimme ajatella Ukrainaa pienenä maana puolen maailman päässä, mutta sodalla siellä on globaaleja vaikutuksia.

Ymmärtääksemme ongelman, keskitytään vain yhteen maailmanlaajuiseen satoon: vehnään. Pyöreänä lukuina planeetta tuottaa ja kuluttaa noin 4 miljardia puntaa vehnää päivässä. Vehnä kallistuu, koska:

 1. Polttoaineen hinta nousee Venäjälle asetettujen pakotteiden ja muiden tekijöiden vuoksi. Viljelijät käyttävät polttoainetta vehnän istuttamiseen, sadonkorjuuseen ja kuljettamiseen.
 2. Lannoitteiden hinta nousee. Typpilannoitteiden tuotanto on usein maakaasun varassa, ja maakaasun hinnat nousevat (etenkin Euroopassa) Venäjälle asetettujen pakotteiden ja muiden tekijöiden vuoksi. Muut lannoitekomponentit louhitaan, ja kaivostyöläiset käyttävät polttoainetta kaivostoimintaan ja kuljetuksiin. Lisäksi Venäjä ja Valko-Venäjä tuottavat hyvän osan maailman lannoitteista.

Tänä vuonna voi syntyä merkittäviä vehnävajeita, koska:

 1. Ilman tarpeeksi lannoitetta vehnäsato kutistuu. Vehnä kasvaa edelleen, mutta sato on pienempi, kun lannoitetta ei ole riittävästi.
 2. Ukraina on maailman 10 parhaan vehnän tuottajan joukossa. Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käymän sodan myötä ukrainalaiset viljelijät tuottavat todennäköisesti vähemmän vehnää. Venäläiset pommit kohdistuvat myös Ukrainan elintarvikevarastoon.
 3. Venäjä on maailman kolmanneksi suurin vehnän tuottaja. Pakotteet voivat pysäyttää Venäjän vehnän viennin tai Venäjä voi keskeyttää viennin kostoksi pakotteille.
 4. Kiina on maailman suurin vehnän tuottaja. Kiinan vehnäviljelysmaiden tulvat voivat vähentää Kiinan vehnäsatoa jopa kolmanneksella tänä vuonna.

Ja tämä on vain yksi tärkeä globaali sato, jolla on ongelmia.

Kuinka taistella takaisin

Mihin toimiin HCGHW voisi ryhtyä, kun otetaan huomioon elintarvikepulan mahdollisuus maailmanlaajuisesti? Tässä on joitain mahdollisuuksia:

 1. Nopea vallanvaihto Venäjällä saattaa auttaa. Toisen hallituksen myötä Venäjän sota Ukrainaa vastaan ​​saattaa päättyä nopeasti. Tämä saattaa vähentää pakotteiden tarvetta ja auttaa maailman elintarvike- ja energiamarkkinoita normalisoitumaan.
 2. Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa on paljon viljelysmaata kesannolla. Se voitaisiin mahdollisesti aktivoida hätätapauksessa sadon tuottamiseksi. Tämän pitäisi kuitenkin tapahtua nopeasti, koska vehnä istutetaan yleensä keväällä.
 3. Lihantuotantoa voitaisiin vähentää. Yhden kilon lihan tuottamiseen voi kulua monta kiloa jyviä (lihatyypistä riippuen – naudanliha on pahin rikollinen).
 4. Ruokaa voitaisiin säännöstää ylipainoisille ja lihaville ihmisille. Tämä saattaa kuulostaa äärimmäiseltä, mutta ylipainoiset ihmiset syövät enemmän kuin laihat ja heillä olisi myös varaa pudottaa muutama kilo. Voisimme ottaa ruokaa pois ylipainoisilta ja antaa niitä aliravituille. Ylipainoisen ihmisen tunteminen nälkäiseksi on huomattavasti parempi kuin aliravitun ihmisen kuolema nälkään.

Tällä hetkellä useimmat maapallon ihmisistä eivät yleensä ajattele näin globaalisti. HCGHW:n on ajateltava globaalisti välttääkseen mahdollisen ruokakatastrofin. Tällainen globaali ajattelu voi antaa meille kaikille erilaisen näkökulman siihen, mitä tarkoittaa olla ihminen.

Hankinta

[Note – I am going to start including the links for all of the facts I include in my articles. For example, in this article I say that the average person on Earth weighs 136 pounds. How do I know that? I have a link below. I don’t think we need to publish the links (unless you want to, and in that case we should talk about how to format them for easy publication on your side). But I would like to include them for completeness in case anyone asks a question down the line. It makes it easier for me to track down the source if I have a list of links attached to the article like this.]

Marshall Brain: Parannetaanko syöpää?

Leave a Comment