Sadat uskolliset täyttivät SS:n katedraalin basilikan. Pietari ja Paavali Philadelphiassa 25. maaliskuuta osallistuakseen yleiskirkon Ukrainan, Venäjän ja koko ihmiskunnan pyhittämiseen Marian tahrattomalle sydämelle, kuten paavi Franciscus pyysi aiemmin tässä kuussa.

Philadelphian arkkipiispa Nelson Pérez ja arkkipiispa Borys Gudziak, Ukrainan katolisten metropolipiispa Yhdysvalloissa, johtivat vihkimistoimen yhdistäen paavin, piispat ja papit maailmanlaajuisesti, kuten he tekivät saman klo 17 Rooman aikaa.

Vatikaani julkaisi aiemmin tällä viikolla vihkimisrukouksen tekstin (englanniksi ja espanjaksi), joka rukoilee Marian esirukousta samalla kun valitetaan ihmisen syntistä.

Kardinaali Konrad Krajewski, paavin almoner, suoritti vihkimisen Fatiman pyhäkössä Portugalissa, jossa Maria ilmestyi kolmelle nuorelle näkijälle toukokuusta lokakuuhun 1917. Heinäkuussa 1917 antamassaan näyssä hän lupasi “tulevan pyytämään Venäjän pyhitystä. ” hänen tahrattomalle sydämelleen estääkseen tuota kansakuntaa “levittämästä virheitään kaikkialle maailmaan aiheuttaen sotia ja kirkon vainoja”.

Paavi Franciscus ilmoitti vihkimisestä 15. maaliskuuta vastauksena Ukrainan piispojen pyyntöön. Ukrainan armeijat ovat tappaneet tuhansia ja siirtäneet kotiseudultaan yli 10 miljoonaa ihmistä helmikuun jälkeen. 24 hyökkäys Ukrainaan.

Noin kolme tusinaa sekä roomalaiseen että bysanttilaiseen katoliseen rituaaliin kuuluvaa pappia konceleboi messun arkkipiispa Pérezin ja arkkipiispa Gudziakin kanssa välittömästi vihkimisen jälkeen, jonka paavi Franciscus asetti samaan aikaan Herran ilmestyspäivän kanssa.

Juhla merkitsee sitä, mikä bysanttilaisessa perinteessä tunnetaan “pelastuksen alun päivänä”, jolloin “Jumalan Poika (tuli) lihaksi Pyhän Hengen ja jumalallisen äitinsä nöyryyden kautta”, sanoi arkkipiispa Gudziak, joka saarnasi saarna liturgiaa varten.

Hän sanoi, että Ukrainan sodan kärsimykset ovat korostaneet Kristuksen lunastuksen tarvetta.

Arkkipiispa Borys Gudziak (oikealla), kaikkien Ukrainan katolilaisten päällikkö Yhdysvalloissa, saarnaa homilian messussa ilmestyspäivän kunniaksi 25. maaliskuuta SS:n katedraalibasilikassa. Pietari ja Paavali, Philadelphia. Philadelphian arkkipiispa Nelson Perez kuuntelee vasemmalla. (Sarah Webb)

“Asiat ovat selvät”, sanoi arkkipiispa Gudziak. “Pahuuden vaara, ihmiskunnan vihollisen tahto, ihmisluontomme heikkous on silmiemme edessä.”

Nyt toista kuukauttaan alkava maailmanlaajuisesti tuomittu hyökkäys – jonka Venäjä käynnisti kahdeksan vuotta Ukrainan Krimin niemimaan liittämisen ja separatististen Donetskin ja Luhanskin alueiden tukemisen jälkeen Ukrainan itäosassa – on kohdistunut kriittisen infrastruktuurin ja ydinvoimaloiden lisäksi kouluihin, synnytyssairaaloihin, asuinalueet, kirkot, siviilipommisuojat ja humanitaariset käytävät.

Tuhansien uhrien joukossa on raskaana olevia naisia, imeväisiä ja lapsia, ja lähes 3,5 miljoonaa ukrainalaista pakolaista on paennut EU:n naapurivaltioihin.

Lähes 7 miljoonaa on edelleen siirtymään joutuneeksi Ukrainan sisällä; toiset 12 miljoonaa on suojissa, jotka tarvitsevat humanitaarista apua, arkkipiispa Gudziak sanoi.

Hän myönsi, että hän itse on kamppaillut rukoillakseen venäläisten vainoajien puolesta maan julmien ukrainalaisten hyökkäysten keskellä.

“Olen teille rehellinen, kun ilmaisen joitain Ukrainan kansan huolenaiheita. Jotkut (kysyvät): “Kuinka voit laittaa raiskaajan ja raiskattavan samaan huoneeseen?” … Puhun itsestäni”, sanoi arkkipiispa Gudziak.

Silti sellainen anteeksiantamus on “hengellinen korkeus, johon tämä hetki meidät kutsuu”, hän sanoi.

Lainaten arkkipiispa Svjatoslav Shevchukia, maailmanlaajuisen Ukrainan katolisen kirkon päätä, hän sanoi: “Rakkaus synnyttää sankareita ja viha synnyttää rikollisia.”

Sodan kauhujen keskellä – mikä on “moraalisesti selvää” Ukrainan hyväksi – “olemme nähneet Jumalan armon toimivan”, arkkipiispa sanoi.

Metropoliittaarkkipiispa Borys Gudziak (vasemmalla), kaikkien Yhdysvaltojen ukrainalaisten katolilaisten johtaja, liittyy Philadelphian arkkihiippakunnan arkkipiispa Nelson Perezin kanssa pyhittäytymisrukoukseen Marian tahrattomalle sydämelle yhdessä kaikkien maailman piispojen ja kaikille uskollisten kanssa. ihmiskunta, erityisesti Ukraina ja Venäjä, 25. maaliskuuta SS:n katedraalissa. Pietari ja Paavali, Philadelphia. (Sarah Webb)

Arkkipiispa Gudziak viittasi maailmanlaajuiseen tuen vuodattamiseen Ukrainalle, ja sanoi uskovansa “koskaan ihmiskunnan historiassa hyväntahtoiset ihmiset ympäri maailmaa eivät ole olleet näin yhtenäisiä”.

“Ukraina on yhdistänyt maailman”, hän sanoi. “Ukrainalaiset osoittavat suurinta rakkautta, jonka näemme Herramme määrittelevän Johanneksen 15:13:ssa: “Ei ole suurempaa rakkautta kuin se, että ihminen antaa henkensä ystäviensä puolesta.””

Maria on esikuva Kristuksen käskyn noudattamiselle, sanoi arkkipiispa Gudziak lainaten vihkimisen kohtaa, jossa todettiin, että hän oli “avannut historian ovet rauhanruhtinaalle”.

Arkkipiispa Gudziak kertoi videolla osallistumisestaan ​​tämänpäiväiseen vihkimiseen, ja Ukraina on pyhitetty Marialle monta kertaa pitkän “hengellisen historiansa” aikana.

Vuonna 1037 Jaroslav Viisas omisti valtakuntansa Jumalanäidille; 1900-luvulla patriarkka Joseph Slipyj pyhitti Ukrainan Jumalanäidille Lourdesissa vuonna 1970, ja hänen seuraajansa kardinaali Myroslav Lubachivsky teki samoin vuonna 1984 ja 1996.

Nykyinen Ukrainan sota merkitsee “historian käännekohtaa (joka tulee olemaan käännekohta”, mutta se tulee “suurin kustannuksin”, arkkipiispa Gudziak). “Todellinen ylösnousemus vaatii aina ristin puhdistamisen, ja me kannamme sitä yhdessä.”

Ehtoollisen jälkeisissä puheissaan arkkipiispa Pérez kiitti arkkipiispa Gudziakia “muistuttamisesta, että kristitty sydän on sydän, joka voi löytää toivoa epätoivon keskellä”.

Tuo toivo keskittyy lujasti Kristuksen voittoon synnin ja kuoleman yli, hän sanoi.

“Me kaikki olemme epätoivon hetkissä, mutta tarina ei lopu tähän”, sanoi arkkipiispa Pérez. “Se päättyy lopulta ylösnousemukseen.”

Papit latinalaisista ja bysanttilaisista katolisista riiteistä liittyvät uskonnollisiin ja maallikoihin 25. maaliskuuta SS:n katedraalibasilikassa. Pietari ja Paavali, Philadelphia, rukoilemaan pyhitysasia Marian tahrattomalle sydämelle yhdessä paavi Franciscuksen kanssa Roomassa ja kaikkien piispojen, papiston ja Jumalan kansan kanssa rauhan puolesta Ukrainassa ja Venäjällä. (Sarah Webb)