Asiantuntijat pelkäävät, että muovisaaste voi tehdä suuren osan ihmiskunnasta hedelmättömäksi

2020-luvun alusta lähtien ihmiskunta on kohdannut maailmanlaajuista katastrofia maailmanlaajuisen onnettomuuden jälkeen, ja ne kaikki ovat herättäneet kysymyksiä selviytymisestämme lajina. COVID-19-pandemia on jo vaatinut miljoonia ihmishenkiä eikä ole vielä lopettanut riehumistaan. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut esiin ydinholokaustin haaveen, jonka monet olettivat laantuneen kylmän sodan päättyessä. Vaikka nämä ongelmat pahenevat, ilmastonmuutos hiipii hiljaa taustalla ja ylikuumentaa planeetan tulevia sukupolvia varten.

Mutta entä jos kaikkien näiden asioiden lisäksi on tulossa vieläkin dystopisempi kriisi – kriisi, jossa ihmiset eivät enää pysty lisääntymään ilman keinotekoista apua, koska olemme täyttäneet ympäristön kemikaaleilla, jotka ovat muuttaneet kehoamme?

Tiedemiehet uskovat, että tämä ei ole vain mahdollista, se tapahtuu todennäköisesti elämämme aikana.

Sen ymmärtämiseen liittyy kolme tilastotietoa: Ensinnäkin mies, jolla on vähemmän kuin 15 miljoonaa siittiötä millilitrassa, katsotaan hedelmättömäksi; toiseksi, että 1970-luvulla siittiöiden määrä länsimaissa (joista on saatavilla tietoja) osoitti keskimäärin 99 miljoonaa siittiötä millilitrassa; ja kolmanneksi, että tämä määrä oli pudonnut 47 miljoonaan siittiöstä millilitrassa vuoteen 2011 mennessä. Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että muovisaaste on todennäköinen syyllinen.

Suunnittelija on ollut tri. Shanna Swan, ympäristölääketieteen ja kansanterveyden professori Mount Sinai School of Medicine -koulussa New Yorkissa, jonka kuuluisimman kirjan otsikko on kätevästi itsestään selvä: “Count Down: How Our Modern World Is Is” Siittiöiden määrän uhkaaminen, miehen ja naisen lisääntymiskehityksen muuttaminen ja ihmiskunnan tulevaisuuden vaarantaminen.”

Pääsyyllisen uskotaan olevan päivittäisten muovien sisältämät kemikaalit, jotka tunnetaan hormonitoimintaa häiritsevinä aineina. Nämä kemikaalit, mukaan lukien useat ftalaatit ja bisfenolit, ovat kirjaimellisesti väistämättömiä. Ne löytyvät astioista, ruokatölkeistä ja astioista, joista syöt ruokaa, sekä vesipulloista ja muista muoviastioista, joista juot. Niitä on käytännössä kaikessa yleisesti käytetyssä kodin elektroniikassa, silmälasien linsseissäsi, huonekaluissasi ja jopa kaikissa lämpötulostimesta tulevissa kaupallisissa kuiteissa. Koska hormonitoimintaa häiritseviä aineita on torjunta-aineissa, ne ovat päätyneet myös elintarvikkeisiin, joita syömme maatalousteollisuuden ansiosta. Jopa ilman torjunta-aineita päätyisimme silti syömään näitä hormonitoimintaa häiritseviä aineita. Mikromuovit eli muovihiukkaset, jotka ovat halkaisijaltaan tai pituudeltaan enintään viisi millimetriä, ovat peittäneet planeetan kokonaan. Eläimet syövät vahingossa mikromuoveja koko ajan ja kasvit imevät niitä säännöllisesti juuriensa kautta. Ihmiset itse nielevät joka viikko noin luottokortin verran muovia.


Haluatko lisää terveys- ja tiedetarinoita postilaatikkoosi? Tilaa Salonin viikoittainen The Vulgar Scientist -uutiskirje.


“Ensin yhteiskunnan on tunnistettava ja hyväksyttävä, että meillä on erittäin vakava ongelma; tämä vie aikaa, kuten ilmastonmuutos”, IPENin (International Pollutants Elimination Network) kansainvälinen koordinaattori Bjorn Beeler kertoi Salonille sähköpostitse. “Tutkijat tiesivät 1970-/80-luvuilla ilmastonmuutoksen olevan tulossa [greenhouse gas] päästöistä, ja nyt keskustelemme sopeutumisesta ja ilmastokriisistä yli 40 vuotta myöhemmin (myöhässä). Joten uhan hillitsemiseksi meidän on määriteltävä ongelma ja suljettava sitten myrkyllinen kemikaalihana.”

Vaikka näin tapahtuisi, kaikkialla on kuitenkin niin paljon muovia, että ihmiskunta ei yksinkertaisesti voi välttyä edes osalta tämän jatkuvan altistumisen seurauksista. Swan kertoi Salonille sähköpostitse, että liittovaltion avustettu lisääntymistekniikka – jota tällä hetkellä tarjotaan vain yhdessä maassa, Israelissa – auttaa varmistamaan, että tämän saastumisen kohteeksi joutuneet ihmiset voivat edelleen saada lapsia.

“Epäedullisessa asemassa olevat yhteisöt ovat alttiimpia vaarallisille kemikaaleille ja Sama altistustaso vaikuttaa (keskimäärin) heihin enemmän”, Swan kirjoitti Salonille. “Joten, se on “kolminkertainen isku” näille yhteisöille.”

John Hocevar, Greenpeacen USA:n Oceans-kampanjajohtaja, selitti Salonille sähköpostitse, että “pienentynyt siittiöiden määrä ja muut lisääntymishäiriöt vaikuttavat suhteettomasti pienituloisiin yhteisöihin ja värillisiin ihmisiin. Köyhät yhteisöt sijaitsevat todennäköisemmin lähimpänä jätteenpolttolaitoksia ja kaatopaikkoja, koska Sekä jalostamot. Kalliiden hoitojen saatavuus lisääntymisterveyteen liittyvien ongelmien kompensoimiseksi ei ole tasapuolista nykyään, ja jopa Yhdysvaltain poliittisen maiseman optimistisella näkemyksellä on selvää, että tämä ongelma ei katoa pian.”

Ei ole yllättävää, että muoviteollisuus ja muut, jotka luottavat näihin kemikaaleihin, kiistävät sen, että hormonitoimintaa häiritsevät aineet ovat vastuussa siittiöiden määrän laskusta. Kuten Beeler huomautti, he tarjoavat vaihtoehtoisia tietoja aivan kuten teollisuudenalat tekevät, kun ne kiistävät ilmastotieteen pätevyyden. Hocevar lisäsi, että muoviyrityksillä on myös etu, koska muovit ovat niin leviäviä, että “on vaikea suunnitella valvontaa, jossa muovi voidaan sulkea pois tekijänä. Muoviteollisuus käyttää tätä kauheaa tilannetta yrittääkseen väittää, ettei meillä ole tarpeeksi todisteita varmistaaksemme, että nämä kemikaalit ovat vaarallisia.”

Ja selvyyden vuoksi on olemassa muita tekijöitä, jotka epäilemättä vaikuttavat sekä miesten että naisten hedelmällisyysongelmiin: liikalihavuus, tupakointi, humalajuominen, stressi. Tiede hormonaalisista haitta-aineista on kuitenkin selvä.

“Muovissa olevat kemikaalit (ftalaatit, bisfenolit ja muut) sekä torjunta-aineet, lyijy ja muut ympäristöaltistukset liittyvät heikentyneeseen lisääntymiseen, mukaan lukien siittiöiden määrä ja laatu”, Swan kertoi Salonille. “Joillakin, kuten ftalaatilla ja BPA:lla, on lyhyt puoliintumisaika elimistössä (4-6 tuntia), joten on mahdollista vähentää kehon altistumista, jos voimme lopettaa näitä sisältävien tuotteiden käytön.” Samalla yhteiskunnan on käytettävä kollektiivista tahtoa ja huolehdittava siitä, että heikoimmassa asemassa olevat eivät jää jälkeen.

“Matalin tulotason yhteisöillä ei ole varaa “ostaa ulospääsyä” ongelmasta ostamalla luomutuotteita, jalostamattomia elintarvikkeita, turvallisempaa kosmetiikkaa jne. (jotka ovat kalliimpia), Swan selitti. “Mutta “massalapsettomuuden skenaario” on uhka kaikille (ei vain heikossa asemassa oleville).

Lue lisää muovin saastumisesta:

Leave a Comment