Ihmisoikeusvirastot raportoivat: Myanmarin junta on vastuussa rikoksista ihmisyyttä vastaan ​​- JURIST

Myanmarin juntta on vastuussa rikoksista ihmisyyttä vastaan, murhista, kidutuksesta sekä siviilien ja poliittisten johtajien pakkosiirtolaisuudesta ihmisoikeusvirastojen torstaina julkaistun raportin mukaan.

Raportti, jonka ovat yhdessä kirjoittaneet Fortify Rights ja Yale Law Schoolin Schell Center for International Human Rights, keskittyy ensisijaisesti kuuteen kuukauteen Myanmarin vuoden 2021 sotilasvallankaappauksen jälkeen. Raportissa kuvataan yli 9 000 vallankaappausta vastustaneen henkilön vangitsemista, “laajalle levinnyt ja järjestelmällinen siviilien kiduttaminen” sekä “reilusti yli 100 000 ihmisen karkottaminen ja pakkosiirto”.

Raportissa, jonka otsikko on “Nowhere is Safe”, väitetään olevan “riittäviä todisteita rikostutkinnan perusteeksi” ainakin 61 korkean tason Myanmarin armeijan ja poliisin osalta. Listan kärjessä on Min Aung Hlaing, Myanmarin armeijan komentaja. Raportissa syytetään sotilaita Rooman perussäännön 7 artiklan rikkomisesta. Artiklan 7 mukaan rikos ihmisyyttä vastaan ​​on tehtävä “osana laajaa tai järjestelmällistä hyökkäystä”. Raportissa todetaan, että rikokset ja Myanmar ovat sekä laajalle levinneitä että järjestelmällisiä.

Rikosten systemaattisuus on ongelmallisinta armeijalle ja ihmisoikeuksille, sillä raportissa kuvataan kaksi tapausta, joissa armeija “varoitti mielenosoittajia siitä, että he saattavat “käryä ihmishenkien menetyksiin” tai “saada ammuttu päähän ja selkään”” suuriin välikohtauksiin 22. helmikuuta 2021 ja 27. maaliskuuta 2021. Raportti sisälsi yksityiskohtaisia ​​luottamuksellisia sisäisiä muistioita, joissa poliisia kehotettiin “pysäyttämään mielenosoitusjohtajia ja suorittamaan yöratsia” sekä poliiseja “tekemään luettelo NLD:n johtavista jäsenistä ja kaikista muista muita mielenosoituksia johtaneita johtajia. . . ja toimita luettelo valmistautuaksesi pidätyksiä varten, yksi toisensa jälkeen, joka ilta.” NLD eli National League for Democracy oli Myanmarin asianmukaisesti valittu hallituspuolue ennen sotilasvallankaappausta.

Juntan systemaattisten toimien dokumentoinnin lisäksi raportissa kuvataan niiden laajaa luonnetta. Vastaus mielenosoituksiin sisältää myös “vankien tai sivullisten, mukaan lukien lasten mielivaltaisen tappamisen yksityiskodeissa”. Vaikka raportti vahvistaa yli 2 000 Juntan murhaa, siinä todetaan valitettavasti, että raportti “ei ole tyhjentävä kertomus murhista”.

Raportin lopussa ICC:n syyttäjälle suositettiin Myanmarin väitetyistä kansainvälisistä rikoksista tutkinnan aloittamista sekä suositus YK:n jäsenille tunnustamaan kansallisen yhtenäisyyden hallitus Myanmarin lailliseksi hallitukseksi.

Leave a Comment