Ihmisyyden ja toivon löytäminen Punjabin konfliktin tarinoista

“Aika parantaa” on usein toistettu klise. Oletettavasti aika auttaa ihmisiä jättämään taakseen menneisyyden tuskalliset tragediat ja mahdollistaa heidän jatkaa elämäänsä. Näin ihmiset yleensä tulevat toimeen sen, mikä näyttää mahdottomalta elää, kokemuksensa väkivallasta ja menetyksestä. Kaikilla traagisilla hetkillä tai tapahtumilla ei kuitenkaan ole samanlaista kuolemanjälkeistä elämää. Ihmisen muisti ei seuraa lineaarista muistamisen ja unohtamisen mallia; sillä on hyvin monimutkainen olemassaolo, ja siinä on useita pohjavirtoja. Vaikka monet yksityiskohdat unohtuvat, jotkut asiat säilyvät.

Muistoja ei voida kohdella äitien henkisenä tai psyykkisenä krapulana. Heillä on poliittisia ja sosiologisia puolia. On tapahtumia ja hetkiä, jotka tulevat osaksi kollektiivista muistia ja muuttuvat siten määrittäviksi hetkiksi yhteisöjen ja kansallisvaltioiden muodostumisessa. Esimerkkejä tästä voivat olla 1900-luvun puolivälin Saksan holokausti tai niemimaan jakautuminen vuonna 1947. Sen lisäksi, että ne ovat historiallisen merkityksen ja niiden institutionalisoitumisen vuosittaisilla rituaaleilla, museoilla ja historian oppikirjojen lukujen kautta, niitä myös muistetaan jatkuvasti ja “eletään”. ”, jopa ne, joilla ei ole omakohtaista kokemusta tapahtumista tai niiden aiheuttamista kärsimyksistä. Myöhemmät sukupolvet keksivät ja keksivät ne uudelleen omissa yhteyksissään ja omaa politiikkaansa varten, vaikka vallassa olevat hallitukset yrittäisivät aktiivisesti pyyhkiä ne pois kollektiivisesta muistista. Heillä on tapana elää edelleen, salaa ja usein ei niin salaa.

Mallika Kaur
Usko, sukupuoli ja aktivismi Punjabin konfliktissa: vehnäpellot kuiskaavat edelleen
Palgrave Macmillan, 2019

Tässä yhteydessä tarkasteltava kirja, Usko, sukupuoli ja aktivismi Punjab-konfliktissa: vehnäpellot kuiskaavat edelleen, pitäisi nähdä ja lukea. Professori Richard Buxbaum korostaa tätä esipuheessaan Mallika Kaurin kirjaan. Viitaten vaikeisiin aikoihin Intian Punjabissa ja sikheille eri puolilla Intiaa 1980-luvulla, hän kirjoittaa: “Endeeminen väkivalta ei vain häiritse; Ajan myötä se rakentaa myös elämiä, yhteisöjä, paikkoja, poliittisia yhteyksiä ja – ehkä ennen kaikkea – sukupuolikategorioita ja identiteettejä.”

Kirjan kirjoittaja Mallika Kaur syntyi vuonna 1984. Hänen isänsä muutti Punjabista Yhdysvaltoihin, missä hän opiskeli joissakin maailman johtavista yliopistoista. Sen lisäksi, että Kaur on aktiivisesti mukana sukupuolten tasa-arvokysymyksissä, hän opettaa tällä hetkellä Kalifornian yliopistossa ja toimii myös lakimiehenä. Hänen kirjansa on yhdistelmä kaikkia näitä aloja. Hänen akateemisen koulutuksensa vuoksi kirja perustuu tiukkaan ensikäden historialliseen tutkimukseen ja kenttähaastatteluihin asiaankuuluvien toimijoiden kanssa. Kirja on myös asiakirja ihmisoikeuksien puolesta ja osoittaa hänen intohimoista sitoutumistaan ​​aiheeseen. Se on kaukana “neutraalista” akateemisesta kertomuksesta vuoden 1984 tapahtumasta. Kirja on kirjoitettu tallentamaan järjestelmällisesti tarinoita laajasta yksilön perusoikeuksien loukkauksesta ja valtion toimijoiden aiheuttamista julmista väkivaltatapauksista. Hänen huomionsa on Punjabin vaikeiden vuosien myöhemmässä osassa, Operation Bluestar -operaation jälkeen.

1980-luvun Punjab-tarina on tuskin unohdettu. Meillä on myös suuri määrä tieteellisiä ja journalistisia kertomuksia, jotka on julkaistu viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana muistuttamaan meitä tästä. Jotkut sisäpiiriläiset, mukaan lukien tuolloin valtion ja keskushallinnon kanssa työskentelevät, ovat julkaisseet tarinoita ja kertomuksia siitä, mikä johti noihin traagisiin vuosiin ja tapahtumiin.

1980-luvun Punjabin hallitsevia tarinoita on kerrottu enimmäkseen tarinana Intian kansallisuuden syvästä kriisistä, sen legitimiteetistä ja sen federalistisen politiikan epäonnistumisista. Tämä pätee jopa niihin, jotka arvostelevat Intian hallituksen suhtautumista sikhien sotilaaseen. Kuten hyvin tiedetään, 1980-luvun “Punjab-kriisin” alku johtuu Akalin autonomian vaatimuksesta. Tätä seurasi pian Bhindranwalen nousu ja hänen väitetty vaatimus Khalistanista, erillisestä kansallisvaltiosta. Sikhien separatistit päästivät valloilleen terroristisen väkivallan, joka tappoi usein viattomia ihmisiä kiinnittääkseen huomionsa vaatimuksiinsa. Intian valtio vastasi kaikella julmalla voimallaan lähettämällä Intian armeijan väkivaltaisesti Amritsarissa sijaitsevan Darbar Sahibin (kultaisen temppelin) kimppuun. Sikhien separatistiliikkeen johtajien surmaamisen ja pyhän pyhäkön vahingoittamisen lisäksi tuhansia viattomia uskollisia tapettiin myös operaatio Bluestarissa kesäkuussa 1984.

Mallika Kaur. Kuva: Twitter/@mallikakaur

Tämä ei kuitenkaan lopettanut väkivaltaa. Alle kuudessa kuukaudessa hänen sikhien henkivartijansa ampuivat Intian pääministerin Indira Gandhin. Seurasi lisää väkivaltaa. Tuhansia viattomia sikhejä teurastettiin armottomasti marraskuun 1984 ensimmäisellä viikolla Delhissä ja muualla maassa. Kuten sarja riippumattomia tutkimuksia paljasti, hallitseva instituutio päästi murhaavat väkijoukot valloilleen. Poliisi seisoi paikalla ja auttoi harvoin viattomia. Intian oikeuslaitos petti myös Delhin väkivallan uhrit.

Tämä vain vahvisti sikhien militanttia entisestään, ja valtion virastojen reaktiot muuttuivat paljon julmemmaksi. Poliisi sai täydellisen itsemääräämisoikeuden väkivallan käsittelyyn. Sen lisäksi, että poliisi oli listannut ja kohdistanut sikhien nuoria, jotka oletettavasti osallistuivat militanttiliikkeisiin, myös poliisi soluttautui sikhimilitanttien riveihin. Poliisi sai jopa rahallisen palkinnon. Monet viranomaiset näkivät siinä mahdollisuuksia ansaita rahaa kiristystarjouksilla.

Kaurin kirja-asiakirjoina tämän sodan alla oli lukemattomia tarinoita väkivallasta ja yksilöllisten ihmisoikeuksien loukkauksista, fyysisen kidutuksen ja murhien tapauksista, nuorten katoamisista ja täydellisestä yksilön ihmisarvon piittaamattomuudesta. Kuitenkin jopa niin väkivaltaisina ja synkkinä aikoina Punjabissa oli henkilöitä, jotka jatkoivat oikeuksia koskevien kysymysten nostamista. Tuomioistuimiin vetoamisen lisäksi he kohtasivat usein poliisiviranomaisia, valmistelivat asiakirjoja ja jatkoivat tapauksia, mukaan lukien lobbaus Intian ulkopuolisten virastojen ja henkilöiden kanssa. Kaurin kirja on kudottu kolmen sellaisen yksilön – Ajit Singh Bainsin, Baljit Kaurin ja Inderjit Singh Jaijeen – ympärille, jotka säälimättömällä työllään “pelastivat lukemattomia ihmishenkiä” silloinkin, kun toivo tuntui viimeiseltä mahdolliselta. Ne olivat myös keskeisiä lähteitä materiaalille, jota kirjailija käyttää kirjassaan.

Tarjoamalla laajan ja usein äärimmäisen masentavan selostuksen väkivallasta ja julmuudesta, Kaur osoittaa keskittymällä näiden pelottomien ihmisoikeussotureiden työhön, kuinka ihmiskunnalla ja toivolla on kykyä kestää.

Surinder S. Jodhka on sosiologian professori Jawaharlal Nehrun yliopistossa.

.

Leave a Comment