Zelenskiy sanoo Mariupolin piirityksen “rikokseksi ihmisyyttä vastaan”, kun neuvottelut päättyvät Istanbulissa

Presidentti Volodymyr Zelenski on kutsunut Venäjän hyökkäystä Ukrainan piiritettyyn satamakaupunkiin Mariupoliin “rikokseksi ihmisyyttä vastaan”, kun Venäjän ja Ukrainan valtuuskunnat kävivät kasvokkain Istanbulissa neuvotteluja, mikä on ensimmäinen tällainen kontakti osapuolten välillä yli kahteen viikkoon.

“Se, mitä Venäjän joukot tekevät Mariupolille, on rikos ihmisyyttä vastaan, mikä tapahtuu koko planeetan silmien edessä reaaliajassa”, Zelenskiy sanoi Tanskan parlamentille videopuheessaan 29. maaliskuuta.

Venäjän joukot ovat pommittaneet hellittämättä Mariupolia hyökkäyksen alkamisesta yli kuukausi sitten, ja tilannetta kaupungissa, jossa oli ennen sotaa noin 400 000 ihmistä, on kuvattu “apokalyptiseksi”.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk sanoi Venäjällä 29. maaliskuuta oli sopinut avata kolme humanitaarista käytävää, mukaan lukien yksi Mariupolista, jotta siviilit pääsisivät paeta taistelualueilta, mutta oli epäselvää, kuinka moni kymmenistä tuhansista kaupungissa loukussa olevista pääsisi ulos.

Hän lisäsi, että Mariupolin lisäksi avataan turvallinen käytävä, joka johtaa Venäjän miehittämästä Melitopolin kaupungista, jotta siviilit voivat matkustaa Zaporizhzhyaan.

Kolmannet käytävät lähtevät Enerhodarin kaupungista ja yhdistävät myös Zaporizhzhyaan.

Siirto tapahtui päivää sen jälkeen, kun osapuolet eivät onnistuneet avaamaan yhtään käytävää Kiovan varoittua mahdollisista Venäjän “provokaatioista”.

Ukrainan Turkin-suurlähetystö kertoi 29. maaliskuuta, että neuvottelut Istanbulissa kestivät noin neljä tuntia. Ei ollut heti selvää, jatkuvatko keskustelut Istanbulissa toista päivää.

Zelenskin neuvonantaja sanoi, että kokouksessa keskityttiin tulitauon varmistamiseen ja Ukrainan turvallisuuden takaamiseen – kysymyksiin, jotka ovat olleet aiempien epäonnistuneiden neuvottelujen ydin.

Ennen neuvotteluja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi valtuuskunnille toivovansa neuvottelujen edistymistä tasoittavan tietä Zelenskin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamiselle.

Aiemmat neuvottelut osapuolten välillä, sekä henkilökohtaisesti että videoneuvotteluissa, eivät edenneet.

Erdogan sanoi, että on tullut aika neuvottelujen tuottaa konkreettisia tuloksia ja vaati välitöntä tulitaukoa sanoen, että “tämän tragedian pysäyttäminen” on molempien osapuolten tehtävä.

Zelenski on sanonut, että Ukrainan prioriteetit neuvotteluissa ovat “suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus”.

Ukraina “etsii rauhaa, todella, viipymättä”, hän sanoi iltapuheessaan myöhään maaliskuun 27. päivänä. Toistaen aikaisempia lausuntoja Zelenski sanoi, että turvallisuustakuiden tarjous sisältää Ukrainan pitämisen ydinasettomana.

Suora lähetys: Venäjä hyökkää Ukrainaan

RFE/RL:t Live tiedotustilaisuus antaa sinulle kaikki tärkeimmät tapahtumat Venäjän hyökkäyksestä, Kiivan taistelusta, siviilien ahdingosta ja lännen reaktiosta. Katso kaikki RFE/RL:n tiedot sodasta napsauttamalla tässä.

Hän kertoi toimittajille, että kysymys puolueettomuudesta – ja suostumuksesta pysyä Naton ulkopuolella – pitäisi saattaa ukrainalaisten äänestäjien käsiteltäväksi kansanäänestyksessä Venäjän joukkojen vetäytymisen jälkeen. Hän sanoi, että äänestys voitaisiin järjestää muutaman kuukauden sisällä joukkojen lähdöstä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi, että tulitauko oli suurin, mitä hänen maansa voi toivoa neuvotteluilta. “Emme käy kauppaa ihmisillä, maalla tai suvereniteetilla”, Kuleba sanoi.

Yli neljä viikkoa provosoimattoman hyökkäyksensä jälkeen Venäjä ei ole onnistunut valloittamaan yhtäkään suurta Ukrainan kaupunkia ja ilmoitti 25. maaliskuuta vähentävänsä tavoitteitaan keskittyä Donbasin alueen turvaamiseen, jossa Moskovan tukemat separatistit ovat taistelleet Ukrainan armeijaa vastaan. viimeiset kahdeksan vuotta.

Ukrainan armeijan kenraali esikunta totesi viimeisimmässä päivityksessään 29. maaliskuuta, että Venäjän joukot ampuvat jatkuvasti ohjusiskuja asuinalueille eri puolilla maata keskittyen polttoainevarastojen kohdistamiseen pyrkiessään “hankeamaan logistiikkaa” ja “luomaan olosuhteet humanitaarinen kriisi.”

Polttoainevarastoihin on kerrottu viime päivinä osumia kaupungeissa, kuten Kiovassa, Lvivissä, Rivnessa, Zhytomyrissa ja Lutskissa.

Ukrainan pelastuspalvelun mukaan ainakin kolme ihmistä kuoli ja 22 haavoittui 29. maaliskuuta raketin osuessa aluehallinnon rakennukseen eteläisessä Mykolaivin satamakaupungissa.

KATSO: Tämänhetkisen ajan Borys Sachalko keskustelee Kiovaa puolustavien vapaaehtoisten kanssa.

Ukrainan viranomaiset sanoivat myös 29. maaliskuuta, että Venäjän joukot tekivät edellisenä päivänä ohjusiskun Ljubotynin kaupunkiin Koillis-Kharkovan alueella, litistäen useita taloja ja haavoittaen useita ihmisiä.

Venäläiset joukot jatkavat keskittymisyrityksiään Kiovan, kenraaliesikunnan, ympärille sanoi “Venäjän joukot jatkavat epäonnistuneita yrityksiä ottaa paikkoja, joista ne voisivat hyökätä Kiovaan tai ympäröidä sitä”, lausunnossa todettiin.

Venäjän joukot muodostavat edelleen merkittävän uhan Kiovalle iskukykynsä kautta, vaikka ukrainalaiset jatkavat paikallisten vastahyökkäyksiä Ukrainan pääkaupungin luoteeseen, Britannian sotilastiedustelu sanoi 29.

Irpinin, Kiovan luoteisen esikaupungin pormestari, joka on ollut yksi voimakkaimmista taisteluista pääkaupungin lähellä, sanoi, että kaupunki oli “vapautettu” venäläisjoukoilta. Sisäministeri Denys Monastyrskiy kommentoi myöhemmin televisiossa.

Venäjän joukot ovat jatkaneet hyökkäystään Mariupoliin jatkuvalla raskaalla pommituksella piiritettyä satamakaupunkia vastaan, Yhdistyneen kuningaskunnan puolustusministeriö sanoi. lausunto 29. maaliskuuta. “Kaupungin keskusta on kuitenkin edelleen Ukrainan hallinnassa.”

Mariupolin pormestari Vadym Boychenko sanoi, että kaupunki Azovinmeren rannalla oli humanitaarisen katastrofin partaalla ja se on evakuoitava kokonaan.

Hän sanoi, että noin 160 000 siviiliä oli loukussa kaupungissa ilman sähköä.

Boytšenko sanoi myös, että kaupungissa on kuollut lähes 5 000 ihmistä, mukaan lukien 210 lasta, sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä. Lukua ei voitu vahvistaa itsenäisesti.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väitti Moskovassa 29. maaliskuuta jälleen, että Venäjän Ukrainan sotilasoperaation ensimmäisen vaiheen päätehtävät oli suoritettu.

Shoigu väitti myös, että Venäjän armeija tappoi noin 600 ulkomaista taistelijaa viimeisen kahden viikon aikana.

Se oli Shoigun toinen esiintyminen televisiossa kahden päivän sisällä kahden viikon poissaolon jälkeen yleisöltä, mikä herätti kysymyksiä hänen olinpaikastaan ​​ja terveydentilastaan.

Kreml puolestaan ​​sanoi 29. maaliskuuta, että Moskovan ja Washingtonin olisi lopulta käytävä vuoropuhelu turvallisuudesta, mutta heidän suhteitaan vaikuttavat väistämättä “henkilökohtaiset loukkaukset”, joita Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on osoittanut Putinia kohtaan.

AFP:n, AP:n, dpa:n, CNN:n, BBC:n ja Reutersin raporteista

.

Leave a Comment