Kunnianosoitus: Sunny Ojeagbasen ihmisyys kestää ikuisesti

On niin vaikeaa kirjoittaa hyvistä ihmisistä menneisyydessä, mutta se on tosiasia, joka meidän on uskallettava hyväksyä. Hyvät ihmiset kuolevat aina ja lähtevät tästä syntisestä maailmasta.

Silti jokainen kuolema on tuskallinen, mutta kun hyvät ihmiset kuolevat, heidän tarinansa jäävät meihin muistuttamaan jatkuvasti heidän hyvyydestään, olemuksestaan ​​ja inhimillisyydestään. Muistamme heidän tekemänsä merkittävät asiat aarreaittana; asiat, joista heidät tunnettiin, tekivät heistä merkittäviä ja erityisiä.

Yleensä heillä on vahva henkilökohtainen tuotemerkki, joka vetää ihmisiä helposti heidän luokseen kuin magneetti, koska he elivät vaikuttavaa elämää – koskettavat ja muuttivat muiden ihmisten elämää. Se on yksilöllinen valinta, mutta on parempi nousta seisomaan ja kuulua niiden joukkoon, jotka käyttävät aikaansa, kykyjään ja aarteitaan luodakseen ikuisia perintöjä.

Jotkut organisaatiot myös tekevät osansa tehdäkseen maailmasta paremman paikan. Esimerkiksi Rotary Foundation (TRF), Rotary Internationalin voittoa tavoittelematon haara, yli 200 maassa ja maantieteellisellä alueella toimiva kansainvälinen humanitaarinen palvelu- ja stipendiaattijärjestö, perustettiin vuonna 1917, ja sen tehtävänä on “tehdä hyvää maailmassa”. Lähes 2 miljardin dollarin lahjoitusrahastolla TRF on jatkanut hyvää työtä maailmassa rahoittamalla elämää muuttavia ja vaikuttavia hankkeita.

Hyviä tekoja ei voi lakaista maton alle, koska niistä tulee eläviä todistuksia ja kestäviä perintöjä. Pohdittaessamme tohtori Emmanuel Sunny Ojeagbasen (lyhyesti SO), Complete Communications Limitedin, Complete Sportsin ja Complete Footballin tunnetun kustannusyhtiön perustajan ja puheenjohtajan elämää ja aikoja, vaimoni ja minä päätimme hyödyntää viisautta. ja vaikuttaa edesmenneen viisaan Nelson Mandelan elämään.

Mandela oli kuuluisa eteläafrikkalainen kansalaisoikeusjohtaja, joka vietti 27 vuotta vankilassa aktivismistaan ​​ja rotujen tasa-arvon ja demokratian puolestapuhumisesta. Hän oli Etelä-Afrikan apartheid-taistelun symboli ja hänestä tuli maan presidentti. Tässä on yksi hänen kuuluisista lainauksistaan: “Ei voi olla suurempaa lahjaa kuin antaa aikaa ja energiaa muiden auttamiseksi odottamatta mitään vastineeksi”.

Tämä on toinen lainaus häneltä: ”Elämässä ei ole merkitystä pelkästään sillä, että olemme eläneet. Se, mitä olemme muuttaneet toisten elämään, määrittää elämämme merkityksen.”

Nämä ovat voimakkaita ja inspiroivia lainauksia suurelta maailmanjohtajalta, joka tukee uhrauksen ja epäitsekkään palvelun voimaa. Mitä eroa me teemme toisten elämässä? Ajattele sitä ja katso, kuinka voit olla muutoksentekijä.

On selvää, että elämässämme ei ole väliä autojen tai talojen määrä tai meille myönnetyt kunnianosoitukset ja palkinnot. Tärkeää on se “ero, jonka teemme toisten elämässä”.

SO, joka kuoli 26. helmikuuta 2022 kaukaisessa Atlantassa, Georgiassa, Yhdysvalloissa, oli humanisti ja intohimoinen hoitaja. Keskustelimme eri projekti-ideoista joka kerta kun puhuimme, ja hän sanoi minulle: “Ehi, mene vain… seuraa sydäntäsi”. SO oli aina täynnä uusia ideoita – jopa hänen ikänsä. 71-vuotiaana hän ei ollut väsynyt.

Hän ei keskustellut kanssani eläkesuunnitelmista työssä, joka toi hänelle iloa ja täyttymystä. SO:ta ohjasi aina korkeampi tarkoituksentunto kaikissa yrityksissään. Kun julkaisin kirjani “My Lockdown Diary: Reflections on Nigeria and Covid-19 Pandemic” kaksi vuotta sitten, hän suostui mielellään kirjoittamaan esipuheen.

Kuten Nelson Mandela, SO uskoi ihmisyyteen, joka kukoistaa, jotta muiden elämä voi olla parempaa. Voin todistaa hänen hyvyydestään, koska olen edunsaaja.

Nuorena perustutkinto-opiskelijana minut houkutteli Ojeagbaseen se, miten hänen journalisminsa kukoisti. Kun lähestyin häntä vuonna 1988 kansallisen nuorisopalvelukseni jälkeen Awkassa, Anambran osavaltiossa, hän tarjosi minulle työtä, vaikka hän ei todellakaan tuntenut minua sinänsä. Hänestä tuli ensimmäinen työnantajani Lagosissa – juuri Beninin yliopistosta, jossa opiskelin teollista matematiikkaa.

Näin suhteemme alkoi Okotassa. Sanoin hänelle, että haluan kirjoittaa kuten hän ja että hänen tulisi ohjata minua. SO oli enemmän kiinnostunut jonkun kyvyistä eikä siitä, mistä henkilö tulee. Hänellä oli suuri sydän ja epätavallinen avarakatseisuus, mikä vahvisti hänen inhimillisyyttään. Paljon myöhemmin palkkasin myös hänen tyttärensä Blessingin PR- ja markkinoinnin hallintayhtiöömme.

Toisessa yhteydessä SO antoi minulle käteistä sisältävän kirjekuoren lahjaksi pojalleni hänen valmistuttuaan yliopistosta, jossa hän opiskeli tietojenkäsittelytiedettä. “Anna tämä Oselle hänen merkittävästä saavutuksestaan ​​niin nuorena”, SO sanoi minulle ja vaimolleni. Se oli neljä vuotta sitten.

Kun SO täytti 70 vuotta 31.12.2020, juhlin häntä artikkelilla. Vastauksessaan WhatsApp-viestillä SO kirjoitti: “Ei, rakas rakas veljeni, kiitos tästä kirjoituksesta 70-vuotiaana. Olen kiitollinen Jumalalle, että olet aina ollut tukenani. Rukoilen, että Jumalani siunaa sinua elämäsi jokaisena päivänä Jeesuksen mahtavassa nimessä. Aamen. Arvostan sinua aina.”

Kustantaja, kuten häntä myös kutsuimme, opetti minulle journalismin alkeita ja olen iloinen, että minulla oli mielen läsnäolo omaksua tietoa. Opin kirjoittamaan ja tuottamaan hienoa sanomalehteä hänen ohjauksessaan.

Vuonna 1989 SO, joka oli huolissaan siitä, ettei minulla ollut omaa majoitusta Lagosissa, antoi minulle N1 000 lainan. Maksoin N360 vuokrana kuudeksi kuukaudeksi (N60/kk) yhden huoneen asunnosta bungalowissa Olaide Tomori Streetillä, Ikejalla.

Kaksi vuotta myöhemmin sain yritykseltä toisen lainan. Tällä kertaa se oli N6 000, ja pystyin “päivittämään” ja maksamaan kahden makuuhuoneen asunnon Alade Avenuella, Jabita-hotellin takana, Ikejassa. Asunto maksoi N5 000 vuodessa, mutta nykyään asunnot kyseisellä alueella maksavat yli N2 miljoonaa vuodessa. Se mittaa, kuinka paikallinen valuuttamme on menettänyt merkittävästi arvoaan vuosien aikana.

Nuorisojoukon jäsenenä ansaitsin N200/kk. Kun SO palkkasi minut, hän asetti minulle stipendin, joka oli N50 viikossa tai N200 kuukaudessa. Olin iloinen ja hyväksyin tarjouksen, koska tarpeeni olivat hyvin vähäiset. Mikä tärkeintä, minulla oli paljon opittavaa häneltä. Huomaa, että työpaikkaa ei ilmoitettu; hän pyysi minua aloittamaan työn osoittaakseen jälleen kerran hyvyyttään ja ystävällisyyttään, josta olen pysynyt ikuisesti kiitollisena.

Nigerian urheilujulkaisemisen doyen oli myös elämän- ja yritysvalmentaja, joka osoitti tietä eteenpäin innokkaille yrittäjille luoda omaa vaurautta ja vahvistaa myös muita. Pastori (rouva) Esther Ojeagbase, SO:n huollettava vaimo ja liikekumppani, oli aina hänen rinnallaan. Kerran kiusoin heitä, että he olivat hyvä roolimalli nuorille pariskunnille, koska heidän romanssinsa ei eronnut Mills & Boon -sarjasta.

SO oli perheen mies ja hän omisti jokaisen energiansa ja aikaansa ydin- ja suurperheensä jäsenille. Hän piti erittäin hyvin yhteyttä mentoroitaviinsa ja pysyi heihin yhteydessä WhatsApp-viesteillä, äänipuheluilla ja sähköpostilla.

Hän saarnasi Jeesuksen Kristuksen evankeliumia säännöllisesti, eikä tämän pitäisi olla yllättävää, koska hänen maailmankatsomuksensa oli juurtunut Jumalan sanaan. Jeesuksen Kristuksen sotilaana SO oli saarnaaja ja opettaja podcastinsa kautta.

Perheeni tulee kaipaamaan häntä suuresti, koska hän oli isä meille. Hän pysyi yhteydessä meihin kuolemaansa asti. SO oli aina halukas levittämään rakkautta, onnea, ystävällisyyttä ja menestystä. Hänen kirjastonsa oli täynnä kirjoja eri aiheista, eikä hän koskaan lopettanut kirjojen ostamista – mukaan lukien digitaaliset versiot.

Hänen mukaansa tieto on valtaa, ja olennaisten tietojen saanti voi tehdä eron onnistumisen ja epäonnistumisen välillä. SO oli rohkea eikä koskaan nähnyt yhtään vuorta, joka olisi liian korkea kiivettäväksi. Hän osoitti, että menestyksen avaimet ovat kova työ, nöyryys, sinnikkyys ja Jumalan pelko.

SO oli kirjailija ja hän rakasti kirjoja. Jo ennen hänen kuolemaansa olin keskustellut tohtori Mumini Alaon, Complete Communications Limitedin konsernijohtajan ja SO:n yli 33-vuotiaan uskotun kanssa, mahdollisuudesta kirjoittaa kirja SO:sta. Hänen muistonsa kunnioittamiseksi Mumini ja minä työskentelemme kirjan parissa ja julkaisemme sen mahdollisimman pian.

Viimeksi näin SO:n Lagosissa kaksi vuotta. Vaimoni ja minä vierailimme hänen Okota-kodissaan. Hänen vaimonsa Esther oli paikalla. 29. helmikuuta 2020 SO sanoi minulle hyvästit ja matkusti Yhdysvaltoihin. “Tervehdys Ehi”, SO kirjoitti viestissään minulle. “Lähden Atlantaan tänä iltana. Lento lähtee muutaman minuutin kuluttua. Palaan takaisin, kun olen maassa.” Hän kertoi minulle 12 tuntia myöhemmin saapuneensa Atlantaan kiittäen Jumalaa turvallisesta saapumisestaan.

Olin etuoikeutettu, että hän uskoi minulle suurimman osan tekemistään asioista. Olin innolla odottanut näkeväni SO:n jälleen tänä kesänä Atlantassa, matkalla Houstoniin, Texasiin Rotaryn kansainväliseen vuosikongressiin. Mutta se ei tule olemaan.

SO:n jäännökset haudataan Atlantaan 1. huhtikuuta Lagosissa edellisenä päivänä järjestetyn laulupalvelun jälkeen. Hyvästi tohtori Emmanuel Sunny Ojeagbase – monipuolinen mies. Meillä on aina hyviä muistoja sinusta hyvänä miehenä ja mahtavana mielenä, joka työskenteli kovasti tehdäkseen maailmasta paremman paikan.

Olkoon perintösi ikuisesti.

Braimah on PR-strategi ja Naija Timesin (https://naijatimes.ng) kustantaja/päätoimittaja

Leave a Comment