Uusi SETI-viesti ulkomaalaisille saattaa jakaa liikaa

Näkymä Linnunradan galaksista.

Näkymä Linnunradan galaksista.
Kuva: NASA

Kansainvälinen tutkijaryhmä on muotoillut päivitetyn, binäärikoodatun viestin, joka voitaisiin lopulta välittää avaruusoleville galaksissamme. Se on täynnä yksityiskohtia, mukaan lukien ihmisten kemiallinen rakenne, Maan kartta ja jopa tarkka sijaintimme Linnunradalla. Mikä voisi mennä pieleen?

Beacon in the Galaxy (BITG) -sanoma, kuten sitä kutsutaan, on päivitys Arecibo-sanomaan vuodelta 1974. On todellakin kulunut lähes 50 vuotta siitä, kun tieteen popularisoija Carl Sagan ja SETI-pioneeri Frank Drake loivat kuuluisan viestinsä maan ulkopuolisille, joten päivityksellä on paljon järkeä, kun otetaan huomioon digitaalitekniikan monet edistysaskeleet sen jälkeen. AT paperi Uutta kuvaava viesti ladattiin äskettäin arXiviin, ja se odottaa parhaillaan vertaisarviointia.

Arecibon viesti vuodelta 1974.

Arecibon viesti vuodelta 1974.
Kuva: SETI-instituutti

Viesti alkaa välittämällä matemaattisia ja fysikaalisia peruskäsitteitä “yleisen viestintävälineen luomiseksi”, tutkijoiden mukaan. Ryhmään kuuluu astrofyysikko Jonathan Jiang NASAn Kalifornian teknologiainstituutin Jet Propulsion Laboratorysta. Sieltä ykkösten ja nollien virta kuvaa maapallon elämän biokemiallista koostumusta, sijaintiamme Linnunradan galaksissa ja digitoituja näkymiä aurinkokunnastamme, Maan mantereista ja ihmismuodosta. Mukana oli myös monien muiden elementtien joukossa kehotus ulkomaalaisille vastaamaan luontoissuorituksina.

Jiang ja kollegat kertovat paperissaan myös optimaalisen tavan välittää viesti ja mihin Linnunradan alueella radiosignaali tulisi suunnata. Tiimi ehdottaa, että tehtävään käytetään viidensadan metrin aukon pallomaista radioteleskooppia (FAST) Kiinassa ja SETI-instituutin Allen Telescope Arraya Kaliforniassa. Uuteen paperiin osallistuvia instituutioita ovat muun muassa SETI-instituutti, Cambridgen yliopisto ja Beijing Normal University.

BITG on iso askel eteenpäin vuodesta 1974 Arecibon viesti, joka oli ensimmäinen todellinen yritys saada yhteys muukalaisiin ja varoittaa heitä läsnäolostamme. Alkuperäinen viesti oli selkeä, ytimekäs ja suoraan asiaan, mutta tuskallisen yksinkertainen nykypäivän standardien mukaan. Arecibon viesti välitti numerot 1-10, avainelementtien atomiarvot, DNA:n esityksen, ihmisen tikku-hahmon, aurinkokunnan kaavion (hups, Pluto näytettiin planeetana) ja alkeellisen esityksen Arecibo-radioteleskooppi.

Venäläiset tiedemiehet tekivät jotain vastaavaa vuosina 1999 ja 2003, sarjan projekteja, jotka tunnetaan nimellä Cosmic Calls. Tällaisia ​​pyrkimyksiä ottaa yhteyttä muukalaisiin kutsutaan nimellä Active SETI tai METI (viestit maan ulkopuoliselle älykkyydelle), jälkimmäisen termin on keksinyt myöhään Venäläinen tiedemies Alexander Zaitsev. Lisää viimeaikainen yritys tuli vuonna 2017, kun elektronisen musiikin festivaalin pätkät lähetettiin punaiselle kääpiölle noin 12,4 valovuoden päässä.

Viestin ensimmäinen

Viestin ensimmäinen “dia” (vasemmalla) välittää keinotekoisuutta (eli alkulukujen virtaa, joita ei esiinny luonnossa) ja nopeaa oppituntia desimaalijärjestelmän lukemisesta.
Kuva: JH Jiang ym., 2022

BITG-kehittäjät käyttivät alkuperäistä Arecibo-kaavaa siemenenä päivitetyn viestinsä rakentamiseen. Mutta kun Arecibon viesti oli kuin postikortti tähdille, uusi lähetys on todellinen PowerPoint-esitys. Päätavoitteena olikin kerätä mahdollisimman paljon olennaista tietoa. Ilmeinen haaste oli suunnitella viestintäjärjestelmä yhteisen kielen puuttuessa.

“Vaikka matematiikan käsite inhimillisesti on ETI:lle mahdollisesti tunnistamaton [extraterrestrial intelligence], binääri on todennäköisesti universaali kaikella älykkyydellä”, tutkijat kirjoittavat. “Binaari on matematiikan yksinkertaisin muoto, koska se sisältää vain kaksi vastakkaista tilaa: nolla ja yksi, kyllä ​​tai ei, musta tai valkoinen, massa tai tyhjä tila.”

Kun binäärikoodi valittiin, tiedemiehet kääntyivät luovuttamattoman totuuden puoleen muukalaisista: he elävät samassa maailmankaikkeudessa kuin me ja ovat siksi samojen muuttumattomien lakien alaisia. Ei ole kohtuutonta olettaa, että muukalaiset ovat löytäneet samanlaisia ​​asioita matematiikasta, fysiikasta, aineen peruselementeistä ja niin edelleen.

Dia, jossa näkyy ihmisen muoto.

Dia, jossa näkyy ihmisen muoto.
Kuva: JH Jiang ym., 2022

Käyttäen tätä perustana vuoropuhelulle Jiang ja hänen kollegansa päättivät käynnistää viestin alkulukujen virralla ja nopealla oppitunnilla desimaalijärjestelmästä. Sieltä tiimi välitti yhteisiä elementtejä jaksollisesta taulukosta, DNA:n rakenteesta ja jopa itse viestiin päivämääräleiman – saavutuksen, joka on mahdollista neutraalin vedyn spin-flip-siirtymän avulla. Viesti välittää myös sijaintimme Linnunradalla viittaamalla sijaintimme näkyvään ryhmään pallomaisia ​​tähtitieteilijöitä, jotka todennäköisesti tietävät avaruustähtitieteilijät. Mukana oli myös kutsu avaruusolioille lähettää takaisin viesti, samoin kuin suosikki radiotaajuutemme.

Kaikki tämä tieto pakattiin 13 osaan, jotka koostuivat 204 000 bitistä tai 25 500 tavusta. Perspektiivin vuoksi koko BITG-sanoma voisi mahtua vanhalle 5,25 tuuman levykkeelle ja tilaa on vielä runsaasti.

Maan sijainti aurinkokunnassa.

Maan sijainti aurinkokunnassa.
Kuva: JH Jiang ym., 2022

On ajateltavissa, että viesti tulee olemaan puhdasta juoruilua muukalaisille. He eivät ehkä havaitse ykkösten ja nollien merkkijonoja kuten me, ja on mahdollista, että maan ulkopuoliset, vaikka ne ovat älykkäitä, eivät pysty tulkitsemaan kuvallisia esityksiämme joko kognitiivisten, havaintojen tai jopa kulttuuristen erojen vuoksi.

Tiimi sanoo, että valittuja radioteleskooppeja Kiinassa ja Pohjois-Kaliforniassa on muutettava, jotta viesti lähetetään radioaaltoina. He lisäävät, että paras aika vuodesta on maalis-lokakuussa, koska Maan ja Auringon kulma on optimaalinen häiriöiden vähentämiseksi. Valittu kohde on samankeskinen rengas, joka sijaitsee 13 000 valovuoden päässä galaktista keskustasta, paikka, joka on äskettäin vetänyt puoleensa Varoitus SETI:n tutkijoista.

Allenin teleskooppiryhmä Pohjois-Kaliforniassa.

Allenin teleskooppiryhmä Pohjois-Kaliforniassa.
Kuva: Allenin teleskooppiryhmä

Mikä vie meidät huoneessa olevaan jättimäiseen norsuun: Pitäisikö meidän edes tehdä sellainen, kun otetaan huomioon mahdolliset riskit? Emme tiedä avaruusolioista mitään heidän käyttäytymisensä, etiikan ja motivaatioiden suhteen, mutta tämä viesti olisi tarkoituksellinen yritys varoittaa heitä läsnäolostamme. Tässä on mitä lehden kirjoittajilla oli sanottavaa aiheesta:

Argumentteja viestinnän jatkamista vastaan ​​on tutkittu ja todettu pöytäkirjassa: olisiko ETI rauhallinen ja vaikka olisikin, tarkoittaisiko ihmisluonto sitä, että sota ETI:n kanssa on väistämätöntä, mikä mahdollisesti aiheuttaa toisen tuntevan rodun sukupuuttoon? Logiikka kuitenkin viittaa siihen, että laji, joka on saavuttanut riittävän monimutkaisuuden saavuttaakseen kommunikoinnin kosmoksen kautta, olisi myös erittäin todennäköisesti saavuttanut korkean yhteistyötason keskenään ja siten tiedostaa rauhan ja yhteistyön tärkeyden.

Tässä kirjoittajat ovat syyllistyneet siihen vanhan trooppisen trooppisen näkemyksen uudistamiseen, jonka mukaan alienien on oltava hyväntahtoisia, muuten he eivät olisi vielä lähellä. Tosiasia on, ettemme tiedä tämän olevan totta. Kierretty mielikuvitukseni voi antaa tunnuslauseen lukuisille skenaarioille, joissa kehittyneet ETI:t jatkavat olemassaoloa pahantahoisista taipumuksista huolimatta lepotilasta. berserker-luotaimet keinotekoisesti älykkääksi singleton tehtävänä puhdistaa galaksi mahdollisista uhista. ETI:t eivät ehkä ole tietoisia ja itseään heijastavia sillä tavalla kuin haluaisimme uskoa.

Jiang ja hänen kollegansa sanovat älykkäästi, että tarvitaan julkinen keskustelu, jonka tavoitteena on “maksimaalitietoinen konsensus” asiasta. On epäselvää, kuinka globaalin yhteisön on tarkoitus saavuttaa tämä konsensus, kun otetaan huomioon tuntemattomat asiat ja METI:n mahdollisuus tuoda mukanaan eksistentiaalinen riski. En ole varma, läpäisikö kustannus-hyötyanalyysi haistelutestin, mutta olen samaa mieltä siitä, että keskustelun on tapahduttava. Muukalaisten havaitseminen, heidän kanssaan keskusteleminen ja teknologiseen ja kulttuuriseen vaihtoon osallistuminen voivat nostaa sivilisaatiomme ja lajimme korkeuksiin, joita ei edes osata kuvitella.

On tärkeää huomauttaa, että ihmissivilisaatio on lähettänyt, vaikkakin heikosti, läsnäoloaan siitä lähtien, kun aloimme lähettää radioaaltoja, joten kissa on todennäköisesti ulos pussista— ainakin laajenevan radiokuplamme koskettaman avaruuden laajenemisen sisällä. Henkilökohtaisesti en usko, että METI-signaali koskaan saavuttaa ETI:tä, koska minulla on hyvin pessimistisiä näkemyksiä, jotka liittyvät Fermin paradoksi ja Hieno suodatin.

Siitä huolimatta, kiitän tiedemiehiä tämän uuden viestin avaruusolioille laatimisesta, mutta käydään varmasti mielekäs keskustelu ennen kuin teemme jotain hätiköityä. Ääneen huutaminen kosmokseen ei ehkä ole niin älykäs idea.

.

Leave a Comment