Venäjän rikokset Ukrainassa ihmisyyttä ja luontoa vastaan

Melkein viisi viikkoa on kulunut Venäjän Ukrainan aggression alkamisesta, jota Kreml kutsuu “erityissotilasoperaatioksi”. Tänä aikana tuhansia taloja, satoja sairaaloita, kouluja ja elämää ylläpitäviä infrastruktuuritiloja on tuhottu, ja mikä pahinta, tuhansia siviilejä on kuollut. Yhdessä muiden ukrainalaisten kanssa näen tämän epäinhimillisen terrorin valtavat seuraukset Ukrainan väestölle. Siivekkäät ja ballistiset ohjukset putoavat maanmiesteni päälle. Lapsemme istuvat pommisuojassa pitkään.

Rauhan aikana olin mukana luonnontaloudessa. Olen professori ja työskentelen Ukrainan tiedeakatemiassa. Yhdessä hetkessä koko maa oli eri todellisuudessa! Nykyään myös kotimaani luonto kärsii Venäjän aggressiosta. tuhansia hehtaareja [one hectare equals close to 2.5 acres] Ukrainan hedelmällistä maata on tähän mennessä tuhottu. Ilma on saastunut tulipalojen savulla. Luonto näyttää kapinoivan itse hyökkääjiä vastaan: keväällä muuttolinnut kulkevat polkua pitkin Pohjois-Mustanmerta. Ympäristösuojelijat kertovat, että useat hanhet putosivat venäläisten lentokoneiden turbiineihin ja tekivät ne toimintakyvyttömäksi.

Mustameri on louhittu. Useita miinoja löydettiin Tonavan suulta ja Bosporinsalmesta. Melkein joka päivä venäläiset laivat pommittavat Odesan rannikkoa. Tämä vaikuttaa merieläimiin ja luonnollisiin komplekseihin.

Mutta sota sanelee nämä haasteet! Venäjän federaation virkamiehet käyttävät puheissaan jatkuvasti virallisesti kehitettyä eufemismia “erityinen sotilasoperaatio” johtaakseen yleisöä harhaan ja tehdäkseen kansainvälisten lakimiesten ja kansallisten ja kansainvälisten tuomioistuinten tuomareiden työn mahdollisimman vaikeaksi.

Minusta näyttää siltä, ​​että eufemismia käytetään hämärtämään, hämärtämään käsite “sota”, jota venäläiset itse asiassa tekevät. Venäjän yritykset käyttää eufemismeja eivät ole uusia. Vuonna 2014, Krimin autonomisen tasavallan – Ukrainan suvereenin valtion alueen – sotilaallisen liittämisen aikana, Venäjän propaganda ja jopa viranomaiset käyttivät aktiivisesti ilmaisua “kohteliaat ihmiset” kuvaamaan Venäjän federaation sotilashenkilöstöä.

Ukraina nosti 26. helmikuuta 2022 kanteen Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ) kansanmurharikosten ehkäisemisestä ja rangaistuksesta vuonna 1947 tehdyn yleissopimuksen rikkomisesta. Ukraina on myös hakenut väliaikaisia ​​toimenpiteitä ja pyytänyt lähinnä kansainvälistä tuomioistuinta määräämään Venäjän lopettamaan sodan käymisen Ukrainassa.

Venäjä yritti kansainvälisen oikeusjärjestelmän epätäydellisyyttä hyödyntäen syyttää Ukrainaa kansanmurhasta. Nämä ovat täysin absurdeja väitteitä. Ja Haagin kansainvälinen tuomioistuin hylkäsi tämän Venäjän federaation harjoittaman tosiasioiden manipuloinnin. YK:n tuomioistuin on erittäin tärkeä instituutio maailmassa, jonka toiminta oli tärkeää Venäjän federaatiolle itselleen. Siten voimme tehdä tärkeän johtopäätöksen, että Venäjä tuhoaa tietoisesti nykyaikaisen kansainvälisen oikeusjärjestyksen perustaa.

ICJ:n presidentti Joan Donoghue ilmoitti 16. maaliskuuta Kansainvälisen tuomioistuimen päätöksen: “Tuomioistuin katsoo, että edellä kuvatun tilanteen osalta Venäjän federaation on, kunnes asiassa saadaan lopullinen päätös, keskeyttää sotilasoperaatiot, jotka se alkoi 24. helmikuuta 2022 Ukrainan alueella. Lisäksi, muistuttaen Venäjän federaation Yhdistyneiden Kansakuntien pysyvän edustajan lausunnon, jonka mukaan “Donetskin kansantasavalta” ja “Luganskin kansantasavalta” olivat kääntyneet Venäjän federaation puoleen pyytääkseen sotilaallisen tuen myöntämistä, tuomioistuin katsoo, että Venäjän federaation on myös varmistettava, että sen johtamat tai tukemat sotilaalliset tai laittomat aseelliset yksiköt sekä sen valvonnassa tai ohjauksessa mahdollisesti olevat organisaatiot ja henkilöt eivät ryhdy toimiin näiden sotilasoperaatioiden edistämiseksi.

Kaksi viikkoa aiemmin YK:n yleiskokouksen 2. maaliskuuta antamassaan päätöslauselmassa Kansainvälinen tuomioistuin ilmaisi “vakavan huolensa raporteista hyökkäyksistä siviilitiloihin, kuten asuntoihin, kouluihin ja sairaaloihin, sekä siviiliuhreista, mukaan lukien naiset, vanhukset, vammaiset ja lapset” ja tunnustavat myös, “että Venäjän federaation sotilasoperaatiot Ukrainan suvereenilla alueella ovat mittakaavassa, jota kansainvälinen yhteisö ei ole nähnyt Euroopassa vuosikymmeniin ja että kiireelliset toimet tarvitaan tämän sukupolven pelastamiseksi sodan vitsaukselta”, samalla tuomitsee “Venäjän federaation päätöksen lisätä ydinjoukkojensa valmiutta” ja ilmaisee “vakavan huolensa humanitaarisen tilanteen heikkenemisestä Ukrainassa ja sen ympäristössä, ja se tuomitsee joukko maan sisällä siirtymään joutuneita henkilöitä ja pakolaisia, jotka tarvitsevat humanitaarista apua.”

Ukraina jatkaa taistelua demokratian ja oikeuden puolesta. Haagin kansainvälisen tuomioistuimen väliaikainen tuomio herättää luottamusta siihen, että Venäjä ei pysty horjuttamaan kansainvälistä oikeusjärjestystä.

Kansainvälisen tuomioistuimen päätöksen tunnustamatta jättäminen Venäjältä ei ole vain toinen törkeä kansainvälisen oikeuden rikkomus, vaan myös vakava syy muuttaa Venäjän asemaa YK:n elimissä ja ennen kaikkea turvallisuusneuvoston pysyvän jäsenen asemaa.

Nykyään lakimiehet, tiedemiehet, sosiologit ja ympäristönsuojelijat joutuvat kohtaamaan Venäjän toimet ihmisyyttä ja luontoa vastaan. Myös Haagin ICJ tunnusti merkittävien luontoa vastaan ​​tehtyjen rikosten olemassaolon.

Kollegani Tiedeakatemiasta tekivät yhteistyötä kansalaisjärjestöjen ja Ukrainan ympäristöministeriön ammattilaisten kanssa kerätäkseen todisteita jatkokäsittelyä varten kansainvälisessä tuomioistuimessa kaikista Venäjän julmuuksien seurauksista Ukrainan vastaisessa sodassa. Venäjän militaristit vastaavat kaikista pahoista teoistaan. Mutta tämä vaatii voittoa, ja voitto tulee vain, jos koko länsimainen yhteiskunta on lujittunut Ukrainan taisteluun demokratiasta, vapaudesta ja itsenäisyydestä. ❖

Oleg Rubel on julkishallinnon professori Ukrainan kansallisessa tiedeakatemiassa Odesassa, joka työskentelee luonnonhoidon ja kestävän kehityksen taloustieteissä.

Leave a Comment