Esittelee ihmiskuntaa “I Am As I Am — A Man” kautta – Boston University News Service

Kirjailija: Aditi Balasubramanian
Bostonin yliopiston uutispalvelu

Helmikuusta lähtien Nykytaiteen instituutin taidenäyttely ”I Am As I Am – A Man” on ollut yleisölle avoinna. Napoleon Jones-Hendersonin teoksia viimeisen 50 vuoden ajalta esittelevä näyttely tuo esiin afrikkalaisen kulttuurin eri puolia värikkään linssin läpi.

“Se on todella runsas näyttely”, sanoi näyttelyn järjestäjä Jeffrey De Blois. ”Kaikki seinät on maalattu KoolAid-väreillä. Suuri osa Napoleonin työstä on todella iloista ja itseään vahvistavaa.”

Jones-Henderson varttui Chicagossa, jossa hän opiskeli kuvataidetta ja kudontaa ennen kuin muutti Bostoniin vuonna 1974. Nykyään hän asuu Roxburyssa, ja hän on Research Institute of African and African Diaspora Arts, Inc:n ja Bennu Arts LLC:n toiminnanjohtaja.

”Olen sellaisena kuin olen – mies” on nimetty yhdestä Jones-Hendersonin kappaleesta. Kuva on kollaasi hetkistä vuoden 1968 Memphis Sanitation Strikesta. Se sisältää ihmisiä, joilla on “I Am A Man” -kyltit ja kuvia Martin Luther King Jr:stä. Otsikko kiteyttää Jones-Hendersonin vuosien varrella luoman työn perinnön.

Napoleon Jones-Henderson, Naisten vuosikymmen (yksityiskohta), 1989. Asennusnäkymä, Napoleon Jones-Henderson: Olen sellaisena kuin olen – mies, The Institute of Contemporary Art/Boston, 2022. Kuva Mel Taing. © Napoleon Jones-Henderson

“Se tulee mielestäni todella AfriCOBRAn esteettisten vuokralaisten paikasta, jonka tarkoituksena oli tavallaan ymmärtää kuvataiteilijan rooli kansalaisoikeusliikkeessä ensin”, sanoi De Blois. ”Ja se on siis eräänlainen ihmisyyden vahvistus. Ja tämä on siis sellainen vahvistus, joka on ollut kaikissa Napoleonin teoksissa. Ja niin se tuntui juuri sopivalta näyttelyn nimeksi.

Jones-Hendersonista tuli AfriCOBRA-ryhmän jäsen vuonna 1969, vain vuosi sen perustamisen jälkeen. The African Commune of Bad Relevant Artists oli Chicagossa vuonna 1968 perustettu ryhmä. Jones-Hendersonin mukaan ryhmän tarkoituksena oli kiinnittää huomiota itsemääräämisoikeuteen ja mustien vapautumiseen.

Jones-Henderson sisällyttää tietoisesti elementtejä ryhmän taideteoksista, kuten “kiiltoa”. “Loisto” ei ole vain olennainen osa ryhmää, vaan myös afrikkalaista yhteisöä.

WBUR:n haastattelussa hän puhui tämän näkökohdan merkityksestä.

“Tuo loisto on asia, josta mustat ihmiset ovat innokkaita”, sanoi Jones-Henderson. “Sinun täytyi ehdottomasti olla loistaa, kun menit kirkkoon ja muihin tärkeisiin tapahtumiin, kuten juhliin ja syntymäpäiväjuhliin.”

Napoleon Jones-Henderson, High Baldwin Conquerorista (yksityiskohta), 2010. Asennusnäkymä, Napoleon Jones-Henderson: Olen sellaisena kuin olen – mies, The Institute of Contemporary Art/Boston, 2022. Kuva Mel Taing. © Napoleon Jones-Henderson

“Shine oli osa afrikkalaisten luonnollista estetiikkaa. Näimme sen tarkastellessamme yhteisöämme. Metallipinta heijastaa valoa, ja kun öljyä levitetään tummalle iholle, se heijastaa valoa”, Jones-Henderson sanoi The Bay State Bannerin haastattelussa.

Tämä näyttely on ollut tekeillä vuosia. Nähtyään äskettäin joitakin AfriCOBRA-näyttelyitä, De Blois kiinnostui heidän taiteensa historiasta ja merkityksestä nykyään. Pian hän tapasi Jones-Hendersonin Bostonin taidekirjamessuilla, ja muutaman studiovierailun ja taidekeskustelun jälkeen näyttelyn idea syntyi.

De Blois toivoo, että näyttelyssä vierailevat ihmiset pystyvät rakentamaan arvostusta Jones-Hendersonia ja hänen töitään kohtaan.

”Tiedän, että Napoleonin etu on, että ihmiset tulevat pois näyttelystä tunteen itsensä henkisesti ravituiksi. Joten jos näin on, kannatan sitä”, De Blois sanoi

Leave a Comment