Ukrainan sotilaspappi kehottaa palaamaan ihmiskunnan luo sodan sijaan

Fr. Andriy Zelinskyy SJ, Ukrainan kreikkalaisen katolisen kirkon sotilaspappi, kutsuu solidaarisuutta Ukrainaa kohtaan ja kehottaa palaamaan ihmiskunnan luo sodan aiheuttamien ihmishenkien menetyksien ja massiivisten tuhojen edessä.

Kirjailija: Benedict Mayaki, SJ

Ukrainan sota on nyt jatkunut kuudennella viikolla sen jälkeen, kun se alkoi 24. helmikuuta, jolloin Venäjä hyökkäsi naapuriinsa. Varovaisten arvioiden mukaan satoja siviilejä on kuollut ja noin 4 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan henkensä edestä Ukrainasta naapurimaihin.

Taistelut, jotka ovat asettaneet molempien maiden asevoimat toisiaan vastaan, ovat myös kirjaneet tuhansia sotilaallisia uhreja. Vaikka sota-alueelta on vaikea saada tarkkoja kuolonuhrien lukuja, on selvää, että sotilaat, joista osa on otettu tilapäisesti, kohtaavat päivittäin kuolemanvaaran sodan edetessä.

Ukrainan sotilaspappi, isä Andriy Zelinskyy, on joutunut räätälöimään ministeriönsä vastaamaan haudoissa olevien sotilaiden tarpeisiin heidän taistellessaan maansa puolustamiseksi. Jesuiittapappi on Ukrainan kreikkalaisen katolisen kirkon päämiehen neuvonantaja ja Ukrainan kreikkalaisen katolisen kirkon pääsotilaallinen pappi vuodesta 2018. Hän on myös Ukrainan katolisen yliopiston lehtori, valtiotieteilijä ja useiden aihetta käsittelevien kirjojen kirjoittaja. henkisyys sodan aikana.


Fr. Zelinskyy Ukrainan armeijan palvelijan kanssa

Sota, joka alkoi 8 vuotta sitten…

Fr. Zelinskyylle ja hänen palvelemilleen ukrainalaisille sotilaille Ukrainan sota alkoi todella vuonna 2014 Venäjän ja Venäjän tukemien joukkojen miehittämisellä Ukrainan kaakkoisosassa sekä Krimin liittämisellä.

Näiden kahdeksan vuoden aikana, joista neljä pappi vietti sota-alueella ja niistä kolme juoksuhaudoissa, taisteluissa menehtyi noin 14 000 siviiliä ja yli 4 000 sotilasta, hän sanoi. Konflikti tapahtui kuitenkin suhteellisen pienellä alueella ja ihmiset saattoivat aina muuttaa muualle maata saadakseen lykkäystä.

Yhdistämällä vuoden 2014 hyökkäyksen helmikuun lopulla alkaneeseen sotaan hän panee merkille eron: taistelurintama on ulottunut suurimman osan maasta, ja taistelut ovat ulottuneet läntisimmistä kaupungeista ja levinneet Ukrainan itäosaan.

Kuuntele haastattelumme Fr. Andriy Zelinskyyn kanssa

Tuhoa ja väkivaltaa

Fr. Zelinskyy ilmaisee valituksensa sodan aiheuttamista ihmishenkien menetyksistä ja massiivisista tuhoista ja sanoo, että se on “julma ja yksi järjettömimmistä, järjettömimmistä sodista Euroopan historiassa”.

Hänen mukaansa “väkivallalle ei ole mitään syytä” ja Venäjän tekosyy naapurinsa demilitarisoinnista ja “denatsifioinnista” ei kelpaa. Hän väittää, että Ukraina on rauhanomainen kansakunta, vaikka se pystyy vastustamaan aggressiota tilanteen niin vaatiessa.

Hän ei ollut pappivuosinaan kuvitellut, että 21st vuosisadalla hän oli todistamassa tällaista väkivaltaa. Sotilaspappi pahoittelee yli 40 miljoonan asukkaan kansakunnan suurten kaupunkien tuhoutumista, mukaan lukien Mariupol, Harkova ja Kiova, joissa pommit ovat aiheuttaneet massiivisia tuhoja, kuolemantapauksia ja siirtymiä.

Esimerkiksi pappi kertoo, että Mariupolissa – yhdessä jatkuvan piirityksen kohteena olleista kaupungeista – kansainväliset järjestöt arvioivat, että yli 5000 ihmistä on kuollut ja useampi on vaarassa sähkön, lämmön ja ruoan puutteen vuoksi.

Jesuiittapappi huomauttaa, että tämä kaikki asettaa yhteiskunnalle filosofisia kysymyksiä: ”Missä olemme epäonnistuneet? …eurooppalaisina? Kristillisenä perinteenä?… Että ihmiset Dostojevskin ja Tolstoin kulttuurista voivat luoda tällaista väkivaltaa!

Fr. Zelinskyy palvelemassa Ukrainan armeijaa
Fr. Zelinskyy palvelemassa Ukrainan armeijaa

Ministeriö haudoihin

Kysyin pappilta, millaista palvelutyötä hän tarjoaa sotarintaman sotilaille, jotka ovat suuressa kuolemanvaarassa.

Fr. Zelinskyy selitti, että kaikki riippuu yksiköstä ja sotilaiden vastaanottamasta kokoonpanosta. Kun ammattiarmeija on koulutettu ja valmisteltu taisteluun, lähestymistapa on erilainen. Konflikti on kuitenkin edellyttänyt kansallista luonnosta ja ministeriö on räätälöitävä vastaamaan jonkun, joka viime aikoihin asti on ollut opettaja tai sähköasentaja ja joutunut sodan vuoksi sotilaan tarpeisiin.

Pappi rakentelee palvelutyönsä kolmella päälinjalla. Ensinnäkin henkisen ja psykologisen joustavuuden luominen yksiköille, jotka ovat vaarassa uupumusta toista kuukautta jatkuneesta säälimättömästä taistelusta. Toinen ministeriön painopiste on tiimin rakentaminen ja vastuu toisistamme. Fr. Zelinskyy korostaa, että tämä on välttämätöntä, koska “naapuri on tärkein turvallisuutesi väline”, etenkin taistelukentällä. Siksi on tehtävä työtä kunnioituksen ja vastuullisuuden rakentamiseksi sotilaiden keskuudessa.

Kolmas painopiste on toivo. Toivon pitäminen elossa siitä, että sota päättyy ja “pahuus ei koskaan voita”, varsinkin kuoleman ja kulttuuriin ja yhteiskuntaan vaikuttavien ihmisten, muun muassa näyttelijöiden, runoilijoiden, menetyksen edessä.

Hän huomauttaa lisäksi, että sotilaiden palvelusta tuetaan hengellisillä keinoilla: rukouksilla, sovituksen sakramenttia etsivien läsnäololla, puhehaluisten kuuntelevalla korvalla ja yleisellä läsnäolopalvelulla.

Kirkon läsnäolo

Sodan ja sen synnyttämän massiivisen pakolais- ja humanitaarisen kriisin edessä kirkko on ollut läsnä ja yhdistänyt voimansa valtion virastojen, vapaaehtoisten tukiryhmien ja kansalaisjärjestöjen kanssa vastatakseen tilanteeseen.

Fr. Zelinskyy lisää, että Lvivin jesuiittayhteisöä, jossa hän on, ei jätetä ulkopuolelle tässä suhteessa. Yhteisöllä on pakolaiskeskus, jossa se vastaanottaa ja tarjoaa apua sodan julmuuksia pakeneville ukrainalaisille.

Fr. Andriy Zelinskyy SJ
Fr. Andriy Zelinskyy SJ

Vetoomus

Sotaa pohtiessaan sotilaspappi katsoo, että yhteiskunnan olisi pitänyt ottaa opiksi toisesta maailmansodasta, joka opetti meille, että “voimme voittaa pahuuden vain, jos teemme yhteistyötä”.

Mutta “olemme hetkellä, jolloin suurin lahja, joka meillä on, eli ihmisyytemme, on vaarassa”, Fr. Zelinskyy sanoo ja kehottaa kaikkia “palaamaan kohti tätä ihmisyyden lahjaa”, koska “se on jotain, jota tarvitsemme aarteena.”

Tältä osin hän kehottaa maita tukemaan Ukrainaa ja korostaa, että meneillään olevalla sodalla on seurauksia, jotka vaikuttavat moniin prosesseihin ja kansoihin, mukaan lukien Euroopan maihin ja muihin lännessä, joista osa saattaa tuntea tämän menevän ohi.

“Ole kiltti ja herää!” kehottaa Fr. Zelinskyyä. “Yhdessä olemme vahvempia!”

.

Leave a Comment