AI.Humanity Ethics Lecture Series tutkii tekoälyn etiikkaa

Kun yhteiskunta luottaa yhä enemmän tekoälyteknologioihin, kuinka eettisesti sitoutuneet yksilöt ja instituutiot voivat ilmaista arvojaan ohjatakseen kehitystään ja vastatakseen esiin nouseviin ongelmiin? Liity Provostin toimistoon tutkiaksesi tekoälyn eettisiä vaikutuksia uudessa AI.Humanity Ethics Lecture -luentosarjassa.

Yli neljän viikon huhti- ja toukokuussa maailmankuulut tekoälytutkijat vierailevat Emoryssa keskustelemaan tekoälyn moraalisista ja sosiaalisista monimutkaisuuksista ja siitä, miten sitä voidaan muokata ihmiskunnan hyödyksi. Jokaisen lukemisen jälkeen järjestetään vastaanotto.

Matthias Scheutz: Moraalirobotit? Kuinka tehdä tekoälyagenteista soveltuvia ihmisyhteisöille

Maanantai, huhtikuun 11

Luento klo 16, vastaanotto klo 17.30

Kokoussali – yhteisötila (210)

Rekisteröidy täällä.

Tekoäly eroaa muista teknologioista siinä, että se mahdollistaa ja luo koneita, jotka voivat havaita maailman ja toimia sen mukaan itsenäisesti. Olemme luomassa tuntevia koneita, jotka voisivat merkittävästi parantaa elämäämme ja ihmisyhteisöjämme. Tekoäly aiheuttaa kuitenkin myös vaaroja, joita meidän on vähennettävä. Tässä esityksessä Scheutz väittää, että tekoälyä tukevilla järjestelmillä – erityisesti autonomisilla roboteilla – tulee olla moraalista pätevyyttä: niiden on oltava tietoisia ihmisten sosiaalisista ja moraalisista normeista, kyettävä noudattamaan näitä normeja ja perustelemaan päätöksensä ihmisten tavoin. ymmärtää. Koko esityksen ajan Scheutz antaa esimerkkejä työstään tekoälyroboteista ja ihmisen ja robotin vuorovaikutuksesta osoittaakseen näkemyksen eettisistä autonomisista roboteista.

Matthias Scheutz on kognitiivisten ja tietojenkäsittelytieteen professori, Human-Robot Interaction Laboratoryn johtaja ja Tuftsin yliopiston ihmisen ja robotin vuorovaikutuksen koulutusohjelmien johtaja. Hänen tutkimuksensa ja kiinnostuksen kohteet ovat tekoäly, keinotekoinen elämä, kognitiivinen mallintaminen, monimutkaiset järjestelmät, kognitiivisen tieteen perusteet, ihmisen ja robotin vuorovaikutus, monimittainen, agenttipohjaiset mallit ja luonnollisen kielen ymmärtäminen.

Seth Lazar: “Algoritmisen voiman luonne ja perustelut”

Maanantai, huhtikuun 18

Luento klo 16, vastaanotto klo 17.30

Kokoussali – yhteisötila (210)

Rekisteröidy täällä.

Algoritmit välittävät ja ohjaavat yhä enemmän sosiaalisia suhteitamme. Näin tehdessään he käyttävät erilaista välittäjävaltaa: he käyttävät valtaa meihin; ne muokkaavat valtasuhteita meidän välillämme; ja ne muokkaavat yleisiä sosiaalisia rakenteitamme. Joskus, kun uusia vallan muotoja ilmaantuu, meidän tehtävämme on yksinkertaisesti eliminoida ne. Algoritmiset välittäjät voivat kuitenkin mahdollistaa uudenlaisen ihmisen kukoistuksen ja edistää sosiaalisia rakenteita, jotka muuten vastustavat kehitystä. Tehtävämme on siis ymmärtää ja diagnosoida algoritminen teho ja määrittää, voidaanko se perustella ja miten. Tässä luennossa Lazar ehdottaa puitteita, jotka ohjaavat toimiamme, kiinnittäen erityistä huomiota olosuhteisiin, joissayksityinen algoritmivoima voidaan joko hyväksyä tai ei saa hyväksyä.

Seth Lazar on Australian National Universityn (ANU) filosofian professori, Australian Research Councilin (ARC) tuleva stipendiaatti ja Oxfordin yliopiston tekoälyn eettisen instituutin ansioitunut tutkija. ANU:ssa hän oli Humanizing Machine Intelligence -projektin perustaja ja käynnisti äskettäin Machine Intelligence and Normative Theory Labin, jossa hän johtaa tutkimusprojekteja tekoälyn moraalista ja poliittisesta filosofiasta. Hän on ACM Fairness, Accountability and Transparency Conference 2022 -konferenssin yleispuheenjohtaja, oli ohjelmapuheenjohtaja ACM/AAAI AI, Ethics and Society -konferenssissa vuonna 2021 ja on yksi Yhdysvaltain kansallisten akatemioiden tutkimuksen tekijöistä. Tiede, tekniikka ja lääketiede, raportoi kongressille vastuullisen tietojenkäsittelytutkimuksen eettisyydestä ja hallinnosta. Hän on pitänyt Mala ja Solomon Kammin luennon etiikasta Harvardin yliopistossa ja pitää vuonna 2023 Tanner Lectures -luennot tekoälystä ja ihmisarvoista Stanfordin yliopistossa.

Ifeoma Ajunwa: “Toteuttamaton lupaus tekoälystä”

Torstai, huhtikuu 28

Luento klo 16, vastaanotto klo 17.30

Oxford Road Building – esityshuone ja olohuone/patio

Rekisteröidy täällä.

Tekoälyn ennustettiin mullistavan maailman parempaan suuntaan. Tämä lupaus on kuitenkin vielä toteutumatta. Sen sijaan on olemassa kasvava vuori todisteita siitä, että automaattinen päätöksenteko ei ole vallankumouksellista; pikemminkin se on pyrkinyt toistamaan status quoa, mukaan lukien yhteiskunnallisiin järjestelmiimme upotetut ennakkoluulot. Kysymys kuuluukin sitten, mitä voidaan tehdä? Vastaus on kaksijakoinen: Yksi osa tarkastelee, mitä voidaan tehdä estääkseen automaattisen päätöksenteon sekä mahdollistavan että hämärtävän inhimillisen ennakkoluulon. Toisessa tarkastellaan ennakoivia toimenpiteitä, jotka voisivat antaa tekoälylle mahdollisuuden työskennellä suuremman hyvän puolesta.

Ifeoma Ajunwa on oikeustieteen apulaisprofessori, jolla on toimikausi Pohjois-Carolinan yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa, jossa hän on myös tekoälyn päätöksenteko-tutkimusohjelman perustajajohtaja. Sitä ennen Ajunwa työskenteli Cornellin yliopistossa. Ajunwa on tällä hetkellä Fulbright Scholar (2021-2022) ja vieraileva stipendiaatti Yale Law Schoolissa. Hän on myös työskennellyt opettajana Harvard Law Schoolin Berkman Klein Centerissä vuodesta 2017. Hänen tutkimusalueitaan ovat rotu ja laki, laki ja teknologia, työ- ja työoikeus, terveyslaki ja paljon muuta.

Carissa Veliz: “Yksityisyydestä ja itsensä esittämisestä verkossa”

Torstai, toukokuu 5

Lukeminen klo 4 iltapäivällä.

Netissä Zoomin kautta

Pitkät perinteet filosofiassa ja sosiologiassa pitää itsensä esittämistä pääasiallisena syynä, miksi yksityisyys on arvokasta, ja se rinnastaa usein itseesittelyn hallinnan ja yksityisyyden. Véliz väittää, että vaikka itseesittelyn ja yksityisyyden hallinta liittyvät tiiviisti toisiinsa, ne eivät ole sama asia – ja itsensä esittämisen yliarvostaminen saa meidät ymmärtämään väärin uhkan yksityisyyteen verkossa. Véliz väittää, että torjuaksemme joitain verkossa havaittavia negatiivisia suuntauksia meidän on toisaalta viljeltävä yksityisyyden kulttuuria, toisin kuin altistumiskulttuuri (esimerkiksi sosiaalisen median paine olla esillä kaikki ajat). Toisaalta meidän on luettava, kuinka ymmärrämme itseesittelyn verkossa.

Carissa Véliz on apulaisprofessori Filosofian tiedekunnassa ja Tekoälyn eettisessä instituutissa sekä opetustutkija Oxfordin yliopiston Hertford Collegessa. Hänen työnsä perustuu digitaaliseen etiikkaan (painottaen yksityisyyttä ja tekoälyn etiikkaa) ja käytännön etiikkaan; yleisemmin poliittinen filosofia ja julkinen politiikka.

Lisätietoja AI.Humanity Ethics Lecture -sarjasta saat ottamalla yhteyttä Melissa Dalyyn.

Leave a Comment