Etiopia: rikokset ihmisyyttä vastaan ​​läntisellä Tigrayn vyöhykkeellä

(Nairobi) – Amharan alueelliset turvallisuusjoukot ja siviiliviranomaiset Etiopian läntisellä Tigrayn vyöhykkeellä ovat syyllistyneet laajalle levinneisiin väärinkäytöksiin tigrayalaisia ​​kohtaan marraskuusta 2020 lähtien, mikä merkitsee sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, Amnesty International ja Human Rights Watch sanoivat tänään julkaistussa uudessa raportissa. Etiopian viranomaiset ovat rajoittaneet ankarasti pääsyä alueelle ja riippumatonta valvontaa alueella pitäen etnisen puhdistuskampanjan suurelta osin piilossa.

Raportti, “Poistamme sinut tästä maasta: rikokset ihmisyyttä vastaan ​​ja etninen puhdistus Etiopian läntisellä Tigrayn vyöhykkeellä. dokumentoi, kuinka äskettäin nimitetyt Länsi-Tigrayan virkamiehet ja naapurialueen Amharan turvallisuusjoukot karkottivat järjestelmällisesti useita satoja tuhansia tigraylaisia ​​siviilejä kodeistaan ​​uhkailun, laittomien murhien, seksuaalisen väkivallan ja joukkomielivaltaisuuden avulla Etiopian liittovaltion joukkojen suostumuksella ja mahdollisella osallistumisella. pidätys, ryöstö, pakkosiirto ja humanitaarisen avun epääminen. Nämä laajat ja järjestelmälliset hyökkäykset Tigrayan siviiliväestöä vastaan ​​ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan ​​sekä sotarikoksia.

“Marraskuusta 2020 lähtien Amharan viranomaiset ja turvallisuusjoukot ovat osallistuneet säälimättömään etniseen puhdistuskampanjaan pakottaakseen tigraylaiset Länsi-Tigrayssa pois kodeistaan”, sanoi Kenneth Roth, Human Rights Watchin pääjohtaja. “Etiopian viranomaiset ovat jyrkästi kiistäneet paljastuneiden rikosten järkyttävän laajuuden eivätkä ole onnistuneet puuttumaan niihin.”

Etiopian hallituksen olisi varmistettava humanitaaristen järjestöjen välitön ja jatkuva pääsy alueelle, vapautettava kaikki mielivaltaisesti pidätetyt sekä tutkittava väärinkäytöksistä vastuussa olevat ja asetettava asianmukaisesti syytteeseen. Kaikkiin aseellisen selkkauksen osapuolten yhteisymmärrykseen tulisi sisältyä AU:n johtamien kansainvälisten rauhanturvajoukkojen lähettäminen läntiselle Tigrayn vyöhykkeelle kaikkien yhteisöjen suojelun varmistamiseksi väärinkäytöksiltä.

“Etiopian kansainvälisten ja alueellisten kumppanien vastaus ei ole heijastanut Länsi-Tigrayssa edelleen tapahtuvien rikosten vakavuutta”, sanoi Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard. “Huolestuneiden hallitusten on autettava lopettamaan etninen puhdistuskampanja, varmistettava, että tigraylaiset voivat palata turvallisesti ja vapaaehtoisesti kotiin, ja tehtävä yhteisiä ponnisteluja saadakseen oikeutta näille hirvittäville rikoksille.”

Länsi-Tigray Zone on hedelmällinen hallintoalue Etiopian Tigrayn alueella. Länsi-Tigraya koskevat väitteet ovat olleet kohonneiden raja- ja identiteettikiistojen lähde vuodesta 1992. Länsi-Tigray joutui Etiopian kansallisten puolustusvoimien (ENDF) ja liittoutuneiden joukkojen ja miliisijoukkojen hallintaan Amharan alueelta kahden viikon sisällä konfliktin puhkeamisesta vuonna 1992. Tigray marraskuussa 2020.

Alkuhyökkäyksen aikana Etiopian liittovaltion ja liittoutuneiden joukot suorittivat sotarikoksia tigrayan yhteisöjä vastaan, mukaan lukien kaupunkien mielivaltaiset pommitukset ja laittomat teloitukset, jotka pakottivat kymmeniätuhansia pakenemaan naapurivaltioon Sudaniin ja muihin Tigrayn osiin. Tigrayan miliisit ja paikalliset asukkaat tekivät myös sotarikoksia Amharan asukkaita ja vierailevia työläisiä vastaan ​​Mai Kadran kaupungissa 9. marraskuuta tehdyssä joukkomurhassa, joka oli ensimmäinen julkisesti raportoitu tämän konfliktin laajamittainen joukkomurha.

Seuraavina kuukausina Länsi-Tigrayn ja Amharan erikoisjoukkojen – alueellisten puolisotilaallisten joukkojen – vastanimityt hallintovirkailijat aloittivat etnisen puhdistuskampanjan alueen tigrayan asukkaita vastaan.

Yli 15 kuukauden aikana Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin tutkijat haastattelivat yli 400 ihmistä, mukaan lukien henkilökohtaiset haastattelut Sudanissa olevien Tigrayan-pakolaisten kanssa sekä etähaastattelut läntisen Tigrayn ja Amharan alueen tigraylaisten ja amharalaisten asukkaiden kanssa, jotka ovat kärsineet tai nähneet hyväksikäyttöä. Tutkijat tutustuivat myös lääketieteellisiin ja oikeuslääketieteellisiin raportteihin, oikeuden asiakirjoihin, satelliittikuviin sekä valokuva- ja videotodisteisiin, jotka vahvistivat kertomuksia vakavista väärinkäytöksistä.

Etnisen puhdistuksen kampanja

Amharan alueelliset turvallisuusjoukot, miliisit ja äskettäin nimitetyt viranomaiset toteuttivat koordinoidun etnisesti kohdistetun vainon kampanjan vuoden 2020 lopusta alkaen.

Useissa kaupungeissa eri puolilla Länsi-Tigraya näytettiin kylttejä, jotka käskivät tigrayalaisia ​​lähtemään, ja paikalliset johtajat keskustelivat suunnitelmistaan ​​poistaa tigraylaiset avoimissa kokouksissa. Tigrayan nainen Baekerin kaupungista kuvaili uhkailuja, joita hän kohtasi Fanosin, epäsäännöllisen Amhara-miliisin,: “He sanoivat joka ilta: ‘Me tapamme sinut… Mene pois alueelta.” Näytölle ilmestyi lehtisiä, joissa Tigrayansille annettiin 24 tai 72 tuntia aikaa. uhkavaatimus lähteä tai tulla tapetuksi.

Viranomaiset keräsivät tuhansia tigrayalaisia ​​pitkäaikaisiin pidätyksiin ja pahoinpitelyihin ahtaissa tiloissa. Amnesty International ja Human Rights Watch uskovat, että tuhansia tigrayalaisia ​​pidetään edelleen hengenvaarallisissa olosuhteissa.

Turvajoukot käyttivät myös joukkoraiskauksia, joihin liittyi sanallista ja fyysistä hyväksikäyttöä, sieppauksia ja seksuaalista orjuutta. 27-vuotias tigraylainen nainen kertoi, että miliisin jäsen kertoi hänelle, kun miehet raiskasivat hänet: “Te tigrayanien pitäisi kadota maasta länteen [the Tekeze River]. Sinä olet paha, ja me puhdistamme sinun vertasi.”

Läntisen Tigrayn viranomaiset asettivat myös rajoituksia liikkumiselle, humanitaariselle avulle, tigrinyan kielen puhumiselle ja viljelysmaalle pääsylle pakottaakseen tigraylaiset lähtemään. Amharan turvallisuusjoukot ja joissain paikoissa Länsi-Tigrayssa läsnä olevat eritrealaiset joukot ryöstivät satoa, karjaa ja varusteita, mikä riisti tigraylaisilta heidän selviytymiskeinonsa. 63-vuotias maanviljelijä Divisionin kylästä katsoi, kuinka joukko miehiä tuhosi hänen kotinsa. Yksi miehistä sanoi hänelle: ”Tämä ei ole sinun maasi. Sinulla ei ole täällä mitään väitettävää.”

Monet Tigrayan-yhteisöt, jotka kohtasivat nälkää ja pelottelua, kokivat, ettei heillä ollut muuta vaihtoehtoa kuin lähteä. Toisissa tapauksissa paikalliset viranomaiset toimittivat kuorma-autoja tai linja-autoja kymmenien tuhansien tigraylaisten karkottamiseksi ja lähettivät heidät itään, kohti Tigrayn keskustaa.

Tämä koordinoitu kampanja jatkui kuukausia. Kymmenet tuhannet tigrayalaiset olivat paenneet tai karkotettu maaliskuuhun 2021 mennessä. Pahoinpitelyt ja karkotukset kiihtyivät uudelleen marraskuussa 2021, jolloin kymmeniätuhansia vanhoja ja sairaita tigrayalaisia, nuoria äitejä ja lapsia karkotettiin, kun taas Amharan joukot pidättivät ja pidättivät tuhansia aikuisia. miehet ampuivat pakoon yrittäjiä.

Tekeze-joen sillan verilöyly

17. tammikuuta 2021 Amhara-miliisit, jotka tunnetaan nimellä Fanos, ja paikalliset asukkaat keräsivät ja pidättivät kymmeniä miespuolisia Tigrayan-asukkaita Adi Goshun kaupungista.

Amharan erikoisjoukkojen jäsenet kokosivat ja teloittivat noin 60 Tigrayan-miestä Tekeze-joen varrella. Silminnäkijät ja muutamat hengissä selvinneet miehet uskoivat, että murhat olivat kostohyökkäys Amharan joukot kärsivät raskaita tappioita taistellissaan Tigrayan-joukkojen kanssa edellisenä yönä.

“Kun he ampuivat meitä, kaaduin ensin ja sitten näin myös, kun muut edessäni olleet ammuttiin ja putosivat”, kertoi 74-vuotias eloonjäänyt. “Ja ihmiset takanani putosivat päälleni ja peittivät minut… Sen jälkeen he sanoivat: ‘Tigrayalaiset eivät kuole helposti, ammu uudestaan.'”

Verilöyly johti tigrayalaisten joukkopakoon Adi Goshusta.

Kuolemat pidätyskeskuksissa

Tigrayn eri puolilla sijainneissa pidetyt entiset vangit sanoivat, että monet ihmiset kuolivat Amhara-joukkojen ja Fanon miliisien ylläpitämissä pidätyspaikoissa. Jotkut kuolivat kidutuksen, lääketieteellisen hoidon kieltämisen sekä ruuan ja veden puutteen seurauksena; vartijat tappoivat muita. 72-vuotias maanviljelijä sanoi: “He [Amhara militia guards] kertoi meille jatkuvasti, että tigraylaiset ansaitsevat tulla nälkään… kuoliaaksi.”

Sekä Etiopian liittovaltion joukot että Amharan viranomaiset ovat kiistäneet syytökset etnisistä puhdistuksista Länsi-Tigrayssa. Helmikuun 25. Amnesty International ja Human Rights Watch kirjoittivat Etiopian liittovaltion sekä Amharan ja Tigrayan alueviranomaisille järjestöjen havainnoista. Tätä kirjoittaessa vain Amharan aluehallitus oli vastannut.

Aseellisissa selkkauksissa kaikki osapuolet ovat velvollisia kunnioittamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta, sodan lakeja. Amharan alueelliset joukot ja Etiopian hallituksen kanssa linjassa olevat joukot läntisellä Tigrayn vyöhykkeellä syyllistyivät murhiin, kidutukseen, raiskauksiin, karkotuksiin ja pakkosiirtoihin sekä pakotettuun katoamiseen. Tällaiset loukkaukset, jotka on tehty osana laajaa tai järjestelmällistä hyökkäystä siviiliväestöä vastaan ​​valtion tai organisaatiopolitiikan edistämiseksi, ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Etiopian liittohallituksen ja sen kansainvälisten ja alueellisten kumppaneiden olisi ryhdyttävä konkreettisiin toimiin kaikkien Länsi-Tigrayssa olevien yhteisöjen suojelemiseksi, mukaan lukien vapauttamalla välittömästi siellä mielivaltaisesti pidätetyt tigraylaiset ja sallimalla suojelun valvonta. Maaliskuun 24. päivänä hallitus ilmoitti humanitaarisesta aseleposta. Aseleposta tai tulitauosta huolimatta Etiopian liittovaltion ja alueellisten viranomaisten tulee sallia esteetön, riippumaton ja jatkuva humanitaarinen apu.

Hallituksen tulisi myös demobilisoida ja riisua kaikki väkivaltaiset miliisijoukot Länsi-Tigrayssa ja valvoa Amharan erikoisjoukkoja ja Etiopian liittovaltion joukot ja poistavat vakaviin pahoinpitelyihin osallistuneet, Amnesty International ja Human Rights Watch sanoivat. Siviiliviranomaiset, mukaan lukien Länsi-Tigrayn väliaikaiset viranomaiset, ja vakaviin pahoinpitelyihin osallistuneet turvallisuusjoukkojen työntekijät olisi pidätettävä virkasuhteista tutkimusten ajaksi.

Kaikkien osapuolten yksimieliseen sopimukseen olisi sisällyttävä AU:n johtamien kansainvälisten rauhanturvajoukkojen, joilla on vahva siviilisuojelumandaatti, pikainen lähettäminen Länsi-Tigrayyn. Tämä on ratkaisevan tärkeää ihmisoikeuksien edistämiseksi, humanitaarisen avun toimittamisen mahdollistamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi Tigrayssa. Etiopian kansainvälisten ja alueellisten kumppaneiden tulisi tukea näitä kutsuja.

Leave a Comment