Noam Chomsky: Olemme lähellä “ihmishistorian vaarallisinta kohtaa”

Tunnettu kielitieteilijä, filosofi ja Salonin avustaja Noam Chomsky varoitti keskiviikkona, että ihmiskunta on historiansa ratkaisevassa vaiheessa – suurelta osin ilmastonmuutoksen ja ydinsodan kaksoisuhkien vuoksi.

“Trumpin fanaattisuuden vuoksi republikaanipuolueen palvova tukikohta tuskin pitää ilmastonmuutosta vakavana ongelmana. Se on lajille kuolemantuomio”, Chomsky sanoi haastattelussa. Uusi valtiomies. Amerikkalainen tutkija, joka on tällä hetkellä professori Massachusetts Institute of Technologyssa ja Arizonan yliopistossa, varoitti myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin “hirviömäisestä” sodasta Ukrainassa. Chomsky selitti, että Putin on käynnistänyt tapahtumaketjun, joka voi johtaa apokalyptiseen maailmanlaajuiseen sotaan.

AIHEUTTAA: Noam Chomsky keskustelee polusta suoritettavaan tulevaisuuteen

“Olemme lähestymässä ihmiskunnan historian vaarallisinta kohtaa”, Chomsky päätti. Hän muisti artikkelin, jonka hän kirjoitti lapsena vuonna 1939 siitä, kuinka fasismin pilvi valtasi vähitellen maailman ja lisäsi pahaenteisesti: “En ole muuttanut mielipidettäni sen jälkeen. Se on vain pahentunut. Bulletin of Atomic Scientists -lehden tuomiopäivän kello – Trumpin alaisuudessa he hylkäsivät minuutteja, siirrettiin sekunteihin. Sata sekuntia keskiyöhön. Siinä se nyt on, koska uhkaukset kasaantuvat.”


Haluatko lisää terveys- ja tiedetarinoita postilaatikkoosi? Tilaa Salonin viikoittainen The Vulgar Scientist -uutiskirje.


Chomsky on aiemmin ilmaissut myötätuntonsa Putinin poliittisia kantoja kohtaan Ukrainaa kohtaan, vaikka hän ei ole koskaan tukenut sellaista provosoimatonta sotaa, jota Venäjä tällä hetkellä käy Ukrainaa vastaan. Vuonna 2015 Salonin haastattelussa Chomsky totesi, että Nato laajeni koko 1990-luvun Venäjän rajoille, vaikka silloin Neuvostoliiton johtajana toimineelle Mihail Gorbatšoville oli suullisesti vakuutettu, että vastineeksi Saksan yhdistymisen tukemisesta Naton vaikutuspiiri ei menisi Itä-Saksan ohi.

“Ja nyt se on mennyt pidemmälle, jopa Ukrainaan, joka on historiallisten yhteyksien lisäksi Venäjän geostrategisten huolenaiheiden ytimessä”, Chomsky väitti. “Se on erittäin vakavaa.” Hän lisäsi myöhemmin, että tiedotusvälineissä oli “kaikki siitä, millainen hullu Putin on” ja väitti, että “voit pitää hänestä tai ei, mutta hänen asemansa on täysin ymmärrettävä.

Chomsky on ollut johdonmukainen ehdotus aggressiivisten toimien toteuttamisesta ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Vuonna 2020 Salonin haastattelussa hän kiinnitti huomiota presidentti Donald Trumpin liikenneministeriön asiakirjaan, jossa he myönsivät, että maapallon lämpötilat ylittävät neljä celsiusastetta esiteolliseen aikaan verrattuna vuoteen 2100 mennessä, mutta ehdottivat vain autojen ja kuorma-autojen päästöjen vähentämistä.

“Tämä on ihmiskunnan historian erikoisin asiakirja”, Chomsky kertoi Salonille. “En voi ajatella mitään tällaista. Lähimpänä oleva asia on natsien Wannseen julistus vuonna 1942, joka oli natsipuolueen virallinen päätös pyyhkiä pois kaikki Euroopan juutalaiset. Edes siinä ei sanottu: ‘Kilpailemme ansaita rahaa samalla kun tuhotaan kaiken ihmiselämän mahdollisuudet maan päällä. Miksei tämä ole otsikko kaikkialla?”

Joulukuussa Chomsky kertoi Democracy Now -sivustolle, että hän uskoo, että Amerikka on siirtymässä kohti “protofasismia, jossa monet fasismin oireet ovat ilmeisiä – turvaudutaan väkivaltaan, uskotaan, että väkivalta on välttämätöntä”.

Hän lisäsi: “Suuri osa republikaanipuolueesta, luulen, että ehkä 30 tai 40 prosenttia, sanoo, että väkivalta saattaa olla tarpeen maamme pelastamiseksi ihmisiltä, ​​jotka yrittävät tuhota sen, demokraattiroistoilta, jotka tekevät kaikkia näitä kamalia asioita. jotka syötetään heidän korviinsa.”

Lue lisää Noam Chomskysta:

Leave a Comment