Sotarikollisuus, rikos ihmisyyttä vastaan, kansanmurha: mitä eroa niillä on?

Venäjää syytetään sotarikoksista Ukrainassa, ja väitteet vahvistuvat, kun kymmeniä ruumiita on löydetty äskettäin venäläisjoukoilta takaisin pääkaupunki Kiovan läheltä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky on syyttänyt Moskovaa “kansanmurhayrityksestä” löydösten johdosta ja leimannut eteläisen Mariupolin sataman verisen piirityksen “rikokseksi ihmisyyttä vastaan”.

Tarkastelemme eri luokkia vakavimmista ihmisen tuntemista rikoksista, joita Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) perustettiin nostamaan syytteeseen.

Venäjä tai Ukraina eivät ole ICC:n osapuolia, mutta Ukraina on hyväksynyt tuomioistuimen toimivallan väitetyissä rikoksissa, jotka on tehty sen maaperällä Venäjän hyökkäyksen jälkeen Krimille.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä aloitti 3. maaliskuuta tutkinnan mahdollisista sotarikoksista Ukrainassa.

Mikä on sotarikos?

Sotarikokset ovat vakavia kansainvälisen oikeuden loukkauksia siviilejä ja taistelijoita vastaan ​​aseellisen selkkauksen aikana.

Tällaisen rikoksen määritelmät on määritelty vuoden 1998 Rooman perussäännön 8 artiklassa, jolla ICC perustettiin.

Se määrittelee ne vuoden 1949 Geneven yleissopimusten “vakavaksi rikkomukseksi”, joka kattaa yli 50 skenaariota, mukaan lukien tappaminen, kidutus, raiskaukset ja panttivankien ottaminen sekä hyökkäykset humanitaarisiin tehtäviin.

Se kattaa myös tarkoitukselliset hyökkäykset siviilejä tai “kaupunkeja, kyliä, asuntoja tai rakennuksia vastaan, jotka ovat puolustamattomia ja jotka eivät ole sotilaallisia tavoitteita”, sekä miehitetyn alueen “koko väestön tai sen osien karkottamisen tai siirtämisen”.

Kymmenet ruumiit odottavat hautaamista Buchassa, Kiovan laitamilla, Ukrainassa, 5. huhtikuuta 2022. (AP Photo/Felipe Dana)

Mikä on rikos ihmisyyttä vastaan?

Tällaisen rikoksen käsite otettiin ensimmäisen kerran käyttöön 8. elokuuta 1945, ja se kodifioitiin Rooman perussäännön 7 artiklaan. Se sisältää “laajalle levinneen tai järjestelmällisen hyökkäyksen, joka on suunnattu mitä tahansa siviiliväestöä vastaan”, mukaan lukien “murhat” ja “tuhottaminen” sekä “orjuuttaminen” ja “karkottaminen tai pakkosiirto”.

Rikoksia ihmisyyttä vastaan ​​voi tapahtua rauhan aikana, ja ne sisältävät kidutuksen, raiskaukset ja syrjinnän, oli se sitten rodullista, etnistä, kulttuurista, uskonnollista tai sukupuoleen perustuvaa.

Mikä on kansanmurha?

Kansanmurha oikeudellinen käsite juontaa juurensa Nürnburgin oikeudenkäynteihin natsien sotarikollisia vastaan. Puolalais-juutalainen lakimies Raphael Lemkin loi termin kuvaamaan kuuden miljoonan juutalaisen natsien tuhoamista.

Kansanmurharikos luotiin virallisesti vuoden 1948 kansanmurhasopimuksessa kuvaamaan “tekoja, jotka on tehty tarkoituksena tuhota kokonaan tai osittain jokin kansallinen, etninen, rodullinen tai uskonnollinen ryhmä”.

Kansanmurha on “erittäin erityinen kansainvälinen rikos”, jota on vaikea todistaa, sanoo kansainvälisen oikeuden professori Cecily Rose Leidenin yliopistosta Hollannista ja huomauttaa, että se vaatii todisteita sen takana olevasta “henkistä motivaatiosta”.

aggressiivisuusrikos

Kansainvälinen rikostuomioistuin lisäsi vuonna 2017 toimivaltaansa aggressiorikoksen, joka kattaa hyökkäykset toisen maan “suvereniteettia, alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta” vastaan.

Rikoksen tarkoituksena on varmistaa, että poliittiset ja sotilaalliset johtajat saatetaan vastuuseen hyökkäyksistä ja muista suurista hyökkäyksistä, mutta niitä ei voida käyttää niitä kymmeniä ICC:n jäseniä vastaan, jotka eivät ole tunnustaneet tuomioistuimen toimivaltaa rikokseen.

ICC ei myöskään voi asettaa syytteeseen sellaisen maan johtajaa, joka ei ole ICC:n jäsen, hyökkäysrikoksesta.

Oikeusasiantuntijat sanovat, että tällaisen kanteen nostaminen Venäjää vastaan ​​saattaa edellyttää erityisen tuomioistuimen perustamista.

Kerromme kriittisen tarinan

Israel on nyt paljon näkyvämpi toimija maailman näyttämöllä kuin sen koko antaa ymmärtää. The Times of Israelin diplomaattisena kirjeenvaihtajana olen hyvin tietoinen siitä, että Israelin turvallisuus, strategia ja kansalliset edut tutkitaan aina ja niillä on vakavia seurauksia.

Israelin tarinan täsmällinen välittäminen vaatii tasapainoa, päättäväisyyttä ja tietoa, ja tulen töihin joka päivä pyrkien tekemään sen täysin.

Taloudellinen tuki kaltaisiltasi lukijoilta sallii minun matkustaa todistamaan sekä sotaa (palasin juuri raportoimasta Ukrainasta) että historiallisten sopimusten allekirjoittamista. Ja sen avulla The Times of Israel voi pysyä paikkana, josta lukijat ympäri maailmaa kääntyvät saadakseen tarkkoja uutisia Israelin suhteesta maailmaan.

Jos sinulle on tärkeää, että Israelin roolista maailmassa on olemassa ja kukoistaa riippumaton, faktoihin perustuva kattaus, kehotan teitä tukemaan työtämme. Liitytkö The Times of Israel -yhteisöön tänään?

Kiitos,

Lazar Bermandiplomaattinen kirjeenvaihtaja

Kyllä, annan Kyllä, annan Jo jäsen? Kirjaudu sisään, jos haluat lopettaa tämän näkemisen

Olet omistautunut lukija

Siksi aloitimme Times of Israel -lehden kymmenen vuotta sitten – tarjotaksemme sinun kaltaisillesi vaativille lukijoille pakollista luettavaa Israelista ja juutalaisesta maailmasta.

Joten nyt meillä on pyyntö. Toisin kuin muut uutiskanavat, emme ole pystyttäneet maksumuuria. Mutta koska tekemämme journalismi on kallista, kutsumme lukijoita, joille The Times of Israel on tullut tärkeäksi, tukemaan työtämme liittymällä The Times of Israel -yhteisö.

Vain 6 dollarilla kuukaudessa voit tukea laadukasta journalismiamme samalla kun nautit The Times of Israelista MAINOSVAPAAsekä pääsy eksklusiivista sisältöä saatavilla vain Times of Israel -yhteisön jäsenille.

Kiitos,
David Horovitz, The Times of Israelin perustajatoimittaja

Liity yhteisöömme Liity yhteisöömme Oletko jo jäsen? Kirjaudu sisään, jos haluat lopettaa tämän näkemisen

Leave a Comment