Kolmasosa ihmiskunnasta on edelleen rokottamaton, pääsihteeri kertoo GAVI COVAXin ennakkomarkkinoita koskevasta huippukokouksesta 2022 viitaten “syvästi epätasa-arvoiseen maailmaan” – Maailma

SG/SM/21233

Seuraavassa on teksti YK:n pääsihteerin António Guterresin videoviestistä GAVI COVAX Advance Market Commitment Summit 2022 -huippukokoukseen, “One World Protected – Break COVID Now”, New Yorkissa tänään:

Kiitän Saksan hallitusta ja GAVIa tämän tärkeän huippukokouksen järjestämisestä. Tämä kokoontuminen on kriittinen muistutus siitä, että COVID-19-pandemia ei ole kaukana ohi.

Näemme 1,5 miljoonaa uutta tapausta joka päivä. Suuret epidemiat leviävät Aasiassa. Uusi aalto pyyhkäisee ympäri Eurooppaa. Ja jotkut maat raportoivat korkeimmasta kuolleisuudesta pandemian alun jälkeen.

Omicron on alkava muistutus siitä, kuinka nopeasti COVID-19 voi muuntua ja levitä, varsinkin jos rokotusten kattavuus ei ole korkea. Jotkut korkean tulotason maat valmistautuvat toiseen tehosteannokseen. Ja silti kolmasosa ihmiskunnasta on rokottamaton. Tämä on julma syytös syvästi epätasa-arvoista maailmaamme kohtaan. Se on myös erinomainen kasvualusta uusille muunnelmille, useammille kuolemille ja lisääntyneelle inhimilliselle ja taloudelliselle kurjuudelle. Seuraava variantti ei ole “jos” kysymys. Kysymys on “milloin”.

Olemme kaukana tavoitteestamme, että jokainen maa saavuttaisi 70 prosentin rokotuskattavuuden tämän vuoden puoliväliin mennessä. Ja koska uusia variantteja ilmestyy keskimäärin neljän kuukauden välein, aika on olennaista. Tarjonta ei ole ongelma. Valmistajat tuottavat 1,5 miljardia annosta kuukaudessa. Merkittävän hankinta-, toimitus- ja toimitusjärjestelmän ansiosta COVAX Facility ja sen Advance Market Commitment -mekanismi ovat onnistuneet toimittamaan tähän mennessä 1,2 miljardia annosta apua tarvitseville maille.

Tämä osoittaa, että edistyminen on mahdollista. Mutta ikkuna sulkeutuu nopeasti. Hallitusten ja lääkeyhtiöiden on toimittava paremmin yhdessä rokotteiden toimittamiseksi kaikille ihmisille kaikkialla – ei vain varakkaissa maissa. Tämä tarkoittaa sitä, että maat täyttävät ja nopeuttavat COVAXin annoksenjako- ja lahjoitussitoumuksensa parantamalla toimitusten laatua. Ja se tarkoittaa, että on oltava valmiina vahvat kansalliset rokotteiden jakelujärjestelmät – mukaan lukien pyrkimykset torjua disinformaatiota ja saada rokotteet aseisiin.

Kehotan maita myös sitomaan uutta rahoitusta ACT-Acceleratorille ja COVAXille tänä vuonna. Ja meidän on autettava kaikkia maita valmistautumaan tuleviin pandemioihin moninkertaistamalla niiden maiden määrä, jotka pystyvät tuottamaan paikallisesti testejä, rokotteita ja hoitoja. Voimme siis pelastaa ihmishenkiä nopeasti ja oikeudenmukaisesti, kun seuraava variantti tai pandemia iskee. Ja viime kädessä rakentaa vahvempia terveydenhuoltojärjestelmiä, jotka ovat kaikkien saatavilla.

Tämän päivän investoinnit eivät pelasta vain ihmishenkiä. Ne vahvistavat ylikuormitettuja terveydenhuoltojärjestelmiä tulevaisuutta varten ja auttavat kaikkia maita siirtymään lähemmäksi kestävää elpymistä. COVID-19-pandemia ei ole ohi. Mutta, se voi olla. Lopetetaan se yhdessä.

Tiedotusvälineille. Ei virallinen ennätys.

Leave a Comment