Laura J. Martinin, Erle C. Ellisin ja Agustín Fuentesin kommentit: Onko ihmiskunta tuomittu? Se riippuu meistä – West Central Tribune

Tuhoaako syntyvyys ihmiskunnan? Tekniikan miljardööri Elon Musk soitti vanhaa hälytysääntä joulukuussa, kun hän väitti, että syntyvyyden väheneminen on “yksi suurimmista riskeistä sivilisaatiolle”.

“Katsokaa numeroita”, hän pyysi The Wall Street Journalin toimitusjohtajaneuvostoa. “Jos ihmisillä ei ole lisää lapsia, sivilisaatio murenee, merkitse sanani.”

Tällainen väestön tuomitseminen ei rajoitu miljardööreihin. Paleontologi Henry Gee väitti marraskuussa, että lajimme on määrä kuolla sukupuuttoon – ja pian. Alhainen geneettinen vaihtelu, heikentynyt hedelmällisyys ja elinympäristön huononeminen vaarantavat Homo sapiensin, Gee väittää ja varoittaa, että ”

Ekologeina ja antropologeina, jotka tutkivat ihmisen evoluutiota ja ihmisten suhteita planeettaan, olemme syvästi huolissamme tuomiopäivän jatkuvasta naturalisaatiosta – kertomuksesta, jonka mukaan kärsimys ja yhteiskunnan romahtaminen ovat evolutionaaristen voimien väistämättömiä seurauksia. Tämä kertomus kutsuu poliittiseen nihilismiin ja nykyhetkeen menetykseen. Se kieltää kykymme ja vastuumme luoda parempaa ja oikeudenmukaisempaa tulevaisuutta.

Huoli alikansoituksesta supistaa ihmiskunnan geneettisten resurssien joukoksi ja olettaa virheellisesti, että lajin kyky selviytyä johtuu populaation koosta. Päinvastoin, lajimme on säilynyt sosiaalisen oppimisen – toisin sanoen kulttuuriemme – ohjaamana moninaisten käyttäytymis-, ekologisten, luovien ja yhteistyökykyisten kykyjensä ansiosta.

Samaan aikaan huoli liikakansoituksesta tasoittaa poliittisia ja kulttuurisia eroja ihmisten suhtautumisessa ympäristöönsä. He olettavat virheellisesti, että liikakulutus on taattu luonnollisella valinnalla eikä mainoskampanjoilla, hallituksen politiikoilla ja talousrakenteilla. Ahneus ja hyväksikäyttö eivät ole väistämättömiä. Kuten Los Angelesista kotoisin olevan Elinor Ostromin, ensimmäisen taloustieteen Nobelin voittajan, klassikkotyö osoittaa, itseorganisoituneet ryhmät ympäri maailmaa ovat löytäneet tapoja kuluttaa ja hallita luonnonvaroja kestävästi.

Kaikki väitteet ihmislajin “luonnollisesta tilasta” ovat syvästi poliittisia sekä ihmiskunnan menneisyyden kuvauksessa että tulevaisuuden visiossa. Kognitiivinen psykologi Steven Pinker kirjoittaa vuoden 2018 kirjassaan ”Enlightenment Now”, että köyhyys ”ei tarvitse selitystä. Entropian ja evoluution hallitsemassa maailmassa se on ihmiskunnan oletustila.” Tällä tavalla Pinker luonnollistaa köyhyyden. Silti tämä näkemys jättää huomiotta sen, että maailmaa hallitsevat ihmiset, joiden päätökset – joskus suunnittelusta – luovat köyhyyttä, epäoikeudenmukaisuutta ja kurjuutta.

Luke Kemp Cambridgen yliopiston eksistentiaalisen riskin tutkimuskeskuksesta väitti viime syksynä julkaistussa esseessä, että vain muutamalla instituutiolla on todella valta vaarantaa ihmiskunta. Katastrofiriskien tutkijat osoittavat ilmastonmuutoksen, ydinaseet, bioaseet, autonomiset aseet ja joukkovalvonta ihmiskunnan suurimpana eksistentiaalisena uhana. Kaikki nämä ovat tulosta pienestä joukosta tehokkaita teollisuudenaloja, joita hallitsevat muutama toimija, kuten voimakkaat toimitusjohtajat ja Yhdysvaltain hallitus (joka esimerkiksi johtaa maailmassa tappaviin autonomisiin aseisiin, kuten miehittämättömiin droneihin).

Ilmastonmuutos on selkeä esimerkki siitä, kuinka pienten voimakkaiden ihmisten päätökset, eivät väestön koko, johtavat ympäristön heikkenemiseen. Maailman rikkain prosentti, noin 63 miljoonaa ihmistä, on vastuussa yli kaksi kertaa enemmän kasvihuonekaasupäästöistä kuin 3,1 miljardia ihmistä, jotka muodostivat köyhimmän puolen ihmiskunnasta. Vain 20 fossiilisten polttoaineiden yritystä voidaan liittää suoraan yli kolmasosaan kaikista nykyajan kasvihuonekaasupäästöistä. Väestön koon säänteleminen, kuten jotkut ovat suositelleet päästöjen vähentämiseksi, loukkaisi miljardien ihmisten vapauksia, mutta ei kuitenkaan lievittäisi ilmastonmuutosta.

Ilmastokriisin lisäksi elämme sodan, eriarvoisuuden, valkoisten ylivallan väkivallan, naisten oikeuksien vastareaktion, teknologisen mullistuksen ja rispaavien sosiaalisten verkostojen aikaa. Mikään näistä vaikeista olosuhteista ei ole biologinen tai ekologinen väistämättömyys. Ei myöskään ihmisen sukupuuttoon. Toisen väittäminen tarkoittaa vastuun kieltämistä politiikoista ja valtarakenteista, jotka aiheuttavat elinympäristön huononemista, tulojen epätasa-arvoa ja laajaa epäoikeudenmukaisuutta – olosuhteita, jotka uhkaavat jo nyt lukemattomien ihmisten ja muiden olentojen elämää tällä planeetalla.

Laura J. Martin on kirjoittanut teoksen “Wild by Design: The Rise of Ecological Restoration” ja ympäristötutkimuksen apulaisprofessori Williams Collegessa. Erle C. Ellis on maantieteen ja ympäristöjärjestelmien professori Marylandin yliopistossa Baltimore Countyssa ja kirjoittanut teoksen “Anthropocene: A Very Short Introduction”. Agustín Fuentes on antropologian professori Princetonin yliopistossa ja kirjoittanut teoksen “Miksi uskomme: evoluutio ja ihmisen tapa olla olemassa”.

©2022 Los Angeles Times. Vieraile osoitteessa

latimes.com

. Jakelija: Tribune Content Agency, LLC.

Leave a Comment