mielipide | Itse asiassa ihmiskunta voi silti välttää ilmastokatastrofin

Puolen vuosikymmenen välein Yhdistyneiden Kansakuntien hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli julkaisee arvovaltaisen ilmastonmuutosraportin, joka heijastaa monien asiantuntijoiden ja hallituksen virkamiesten yksimielisyyttä. Viimeisin osa tiestä, jonka ihmiskunnan on kuljettava välttääkseen rankaisemasta ilmastovaikutuksista, ilmestyi maanantaina. Toinen analyysi, joka on täynnä vakavia varoituksia, viimeisin raportti saattaa tuntua masentavalta – tai näkökulmasta riippuen rohkaisevalta.

Raportissa todettiin, että ihmiskunta on käyttänyt lähes koko budjettinsa lämpöä vangitsevista kasvihuonekaasupäästöistä, jos planeetta aikoo välttää yli 1,5 celsiusasteen lämpenemisen, kynnystä tutkijat varoittavat, että maapallon keskilämpötila ei saisi ylittää. Toinen vuosikymmen päästöistä vuosien 2010-2019 tasolla kuluttaisi lähes kaikki loput. Vuodesta 2020 lähtien voimassa olevien politiikkojen myötä maailma lämpenee 3,2 celsiusastetta. Jos maat täyttävät Pariisin sopimuksen mukaiset sitoumukset, ne laskevat sen 2,8 asteeseen. Jotta päästäisiin raiteilleen, globaalien päästöjen on saavutettava huippunsa ennen vuotta 2025 ja laskettava sitten nopeasti.

Kuulostaa synkältä. Rohkaisevaa on, että edistyminen on edelleen mahdollista – itse asiassa helpompaa kuin olisi voinut odottaa vielä vuosikymmen sitten. Uusiutuvien energialähteiden, kuten tuuli- ja aurinkoenergian, hinta on laskenut. Akkutekniikka on parantunut. Noin 18 maata on vähentänyt päästöjään 10 vuotta putkeen. Polku on nyt selkeämpi kuin koskaan. Halvempia uusiutuvia energialähteitä on otettava käyttöön nopeasti ja massiivisessa mittakaavassa jatkuvalla valtiontuella. Rakennusstandardien on vähennettävä rakennetun ympäristön energiahukkaa. Kaupunkien on vaadittava parempaa julkista liikennettä ja autotonta infrastruktuuria. Sähköajoneuvoista on tultava normi ja niitä on käytettävä puhtaammalla energiaverkolla. Parempi teknologia ja vähemmän tuhlaava käyttäytyminen voivat puolittaa energiantarpeen vuoteen 2050 mennessä.

Lisätutkimuksen on täytettävä muutama aukko. Lentokoneiden ja laivojen on ehkä käytettävä vetyä. Teolliset prosessit, kuten sementin valmistus, vaativat parannuksia kemiassa. Saattaa olla joitakin aloja, jotka eivät koskaan poista hiilestä täysin.

Näiden kompensoimiseksi maiden on poistettava hiilidioksidi suoraan ilmasta. Helpoin tapa tehdä tämä on lopettaa puiden ja muiden kasvien kaataminen – ja todellakin kasvattaa lisää. Outoomaisempia ideoita ovat valtameren “lannoitus” hiilidioksidia ahmivan planktonin lisääntymisen aikaansaamiseksi. Raportin mukaan ajatus voi aiheuttaa tahattomia vaikutuksia valtamerten ekosysteemeihin.

Hallitusten on todellakin oltava tietoisia lukemattomista kompromisseista. Kun lisää maata käytetään aurinkotiloihin ja puiden viljelyyn, sitä ei voida käyttää ravinnon kasvattamiseen kasvavalle maailman väestölle, joten maatalouden intensiteettiä on parannettava. Jotkut vanhojen fossiilisten polttoaineiden teollisuuden henkilöt menettävät työpaikkansa, vaikka työllisyys lisääntyy muilla aloilla. Hallitusten on tuettava tutkimusbudjettia ja varmistettava, että rahat virtaavat uusiutuviin energialähteisiin. Kaiken kaikkiaan raportti päättelee, että kustannukset voivat tarkoittaa, että maailman bruttokansantuote on muutaman prosenttiyksikön pienempi vuonna 2050 – ei huomioida vältetyn ympäristötuhon arvoa. Mutta nämä hyödyt olisivat paljon suuremmat kuin kustannukset.

Yhdysvallat on liittynyt Pariisin sopimukseen, ja kongressi harkitsee suurta ilmastolainsäädäntöä. Kuten se on tehnyt taistelussa demokratian puolesta Ukrainassa ja monissa muissa globaaleissa kysymyksissä, Yhdysvaltojen on aika johtaa jälleen.

Leave a Comment