Sudanin miliisin johtaja kiistää sotarikokset ICC:n Darfurin merkittävässä oikeudenkäynnissä | Darfur

Sudanin entinen miliisin johtaja on kiistänyt syyllistyneensä sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan, kun hänen merkittävä kuulemisensa avattiin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahmania syytetään tuhansien hallitusta tukevien taistelijoiden johtamisesta järjestelmälliseen murha-, raiskaus- ja kidutuskampanjaan väkivallan huipulla Sudanin Darfurin alueella vuosina 2003–2004.

72-vuotiaan miehen väitetään olleen “pelätty ja arvostettu” Janjaweed-miliisin komentaja, joka lähetettiin Sudanin hallituksen joukkojen rinnalle toteuttamaan julmaa kapinan vastaista kampanjaa joidenkin paikallisten yhteisöjen Khartumia vastaan ​​nostetun kapinan jälkeen.

YK:n mukaan konfliktissa kuoli 300 000 ihmistä ja 2,5 miljoonaa joutui kotiseudulleen.

“Olen syytön kaikkiin näihin syytteisiin”, elinkautista vankeutta uhkaava Abd-al-Rahman sanoi tuomareille Haagissa sen jälkeen, kun syytteet luettiin hänen tapauksensa alkaessa tiistaina.

Oikeudenkäynti on ensimmäinen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, joka käsittelee Darfurin konfliktia, ja kampanjoiden mukaan se osoittaa, ettei edes lähes kaksi vuosikymmentä sitten tehdyistä rikoksista ole olemassa rankaisemattomuutta.

“[Tuesday] on tärkeä päivä Darfurin uhreille ja eloonjääneille, jotka eivät koskaan lopettaneet taistelua nähdäkseen päivän rankaisemattomuuden kierteen katkeavan”, sanoi Mossaad Mohamed Ali, sudanilainen ihmisoikeuslakimies Afrikan oikeus- ja rauhantutkimuskeskuksesta.

Syyttäjät väittävät, että Abd-al-Rahman oli “halullinen ja tietävä osallistuja rikoksiin” ja “yksi tärkeimmistä Janjaweed-miliisin johtajista”, joka työskenteli “käsi kädessä” Sudanin hallituksen kanssa pyrkiessään murskaamaan kapinallisia Darfur.

”Näet, että hän oli ylpeä vallasta, jota hän luuli käyttävänsä, ja vallasta, joka hänellä oli… ja… outoa iloa pelätyssä maineessa. Tulet kuulemaan todisteita… siitä, että hänen joukkonsa ja hän itse riehuivat Darfurin eri osissa”, syyttäjä Karim Khan sanoi.

Syytöksissä kuvataan yksityiskohtaisesti Abd-al-Rahmanin johtamia hyökkäyksiä laajalla alueella, jotka johtivat “suureen määrään uhreja, mukaan lukien tuhansia siviilejä, jotka pakotettiin siirtymään kotiseudulleen, satoja murhattiin ja monia raiskattiin”.

Syyttäjien keräämät todistajanlausunnot kertovat yksityiskohtaisesti, kuinka Abd-al-Rahman tappoi ihmisiä kirveellä ja käski miehiään jättämään eloonjääneitä ratsioista. He kuvaavat siviilejä, jotka ammuttiin paenessaan ratsioita, ilmaan heitettyä vauvaa, perheenjäsenten edessä raiskattuja naisia ​​ja poltettuja kyliä pakottaakseen asukkaat autiomaahan.

Abd-al-Rahman antautui vapaaehtoisesti tuomioistuimelle kesäkuussa 2020 välttääkseen syytteet Sudanissa, jossa häntä uhkasi kuolemantuomio, jos hänet tuomitaan.

Aikaisemmissa oikeusesiintymissä hän ja hänen asianajajansa väittivät, että hän oli väärän henkilöllisyyden uhri ja ettei hän ollut tarpeeksi koulutettu ymmärtääkseen, että hänen suorittamansa käskyt voivat johtaa sotarikoksiin.

Sudanin silloinen hallitsija Omar al-Bashir, joka määräsi väkivaltakampanjan Darfurissa, on ollut Khartumin vankilassa vallasta putoamisestaan ​​vuonna 2019, ja häntä syytetään ICC:n konfliktiin liittyvästä kansanmurhasta.

Kaksi muuta ICC:n etsimää epäiltyä ovat Abdel-Rahim Mohammed Hussein, sisä- ja puolustusministeri väkivallan pahimman aikana, ja Ahmed Haroun, entinen turvallisuuspäällikkö, joka oli Bashirin hallitsevan puolueen johtaja. Harounin uskotaan olevan pidätettynä Sudanissa, mutta Husseinin olinpaikasta ei ole tietoa.

Sudanin siirtymäkauden hallitus, joka astui virkaan vuonna 2019 Bashirin kukistumisen jälkeen, hyväksyi kolmen etsintäkuulutetun miehen siirron Kansainväliseen rikostuomioistuimeen osana laajempaa siirtymistä kohti demokratiaa ja integroitumista uudelleen maailmanyhteisöön.

Kuitenkin viime vuoden sotilaallisen vallankaappauksen jälkeen monet Sudanissa nyt vallanpitäjistä ovat itse sekaantuneet Darfurin väkivaltaisuuksiin eivätkä todennäköisesti luovuta pakolaisia, analyytikot uskovat.

Elise Keppler, Human Rights Watchin kansainvälisen oikeuden apulaisjohtaja, sanoi, että “jyrkät mahdollisuudet ja muita uskottavia vaihtoehtoja ei ole, ICC toimii ratkaisevana viimeisenä keinona Darfurisille”, ja hän kehotti Sudanin viranomaisia lähettää muut Darfurin epäillyt, mukaan lukien Bashir, Kansainväliseen rikostuomioistuimeen joutumaan oikeuden eteen.

Oikeudenkäynti alkaa keskellä humanitaaristen ryhmien mukaan yhteisöjen välistä väkivaltaa Darfurissa sen jälkeen, kun Yhdistyneiden Kansakuntien ja Afrikan unionin operaatio päättyi siellä. YK:n arvion mukaan alueella on vielä vuosikymmeniä pahimman taistelun jälkeen 1,6 miljoonaa ihmistä siirtymään sisäisesti pakosta.

Leave a Comment