Tekeekö Venäjä sotarikoksia, rikoksia ihmisyyttä vastaan ​​vai kansanmurhaa?

Tämä raportti on osa Venäjän ja Ukrainan välisen sodan meneillään olevaa kattavuutta. Vieraile omalla sivullamme lisätietoja tästä aiheesta.

Todisteet Venäjän mahdollisista sotarikoksista Ukrainassa ovat lisääntyneet, sillä valokuvat ja raportit osoittavat joukkoteloituksia, joukkohautaja (joissakin tapauksissa kidutettujen) siviilien ruumiit Ukrainan Buchan kaupungissa kiertävät verkossa.

Xander Meise, apulaisprofessori oikeudellisten taitojen sosiaalisen kontekstin ohjelmasta, poseeraa muotokuvassa. Kuva Matthew Modoono/Northeastern University

Amnesty International maanantaina sanoi että Venäjän armeijat ovat toteuttaneet siviilien “tuomiottomia” tappamisia uusien paikan päällä tehtyjen tutkimusten seurauksena teloituspaikoista. Siviiliuhrien määrä sodassa on lisääntynyt huomattavasti viime päivinä, ja Mariupolin kaltaisissa kaupungeissa kuolleita on yli 5 000. Associated Press. Perjantaina, venäläinen ohjusisku Rautatieasemalla Kramatorskissa tapettiin 50 ihmistä, joista viisi lasta.

News@Northeastern puhui Alexandra Meise, Northeasternin oikeustieteen apulaisprofessori, kertoo, kuinka kansainvälinen yhteisö voi edetä syyttämällä Venäjän johtajia, nimittäin Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, väitetyistä sotarikoksista. Hän opetti aiemmin kansainvälistä ihmisoikeuslainsäädäntöä ja työskenteli vuosia aiemmin tuomioistuimessa, joka tuomitsi punaisten khmerien johtajia Kambodžassa.

Hänen kommenttejaan on muokattu lyhyyden ja selkeyden vuoksi.

Miten jokin taho, kuten Kansainvälinen rikostuomioistuin, voisi käyttää Ukrainasta tulevia kuvia, valokuvia ja videoita nostaessaan sotarikossyytteitä Putinia vastaan?

Kaikilla on nyt matkapuhelin tai useampi kuin yksi matkapuhelin, joten näemme kuvia reaaliajassa tai melkein heti sen jälkeen. Se yhdistettynä datan määrään on mittakaava, jota emme ole ennen nähneet.

Ukraina on maa, jossa teknologian käyttö oli erittäin korkeaa ennen konfliktia. Itse asiassa monet maailman huipputeknologian asiantuntijat työskentelevät Ukrainassa. Sinulla on siis mahdollisesti miljoonia ihmisiä, joilla on laitteet ja tietotaito, jotka voivat kerätä kuvia ja videoita väitetyistä rikoksista ja levittää niitä. Mutta onko se todisteita jota voitaisiin käyttää tuomioistuimessa?

Käytämme yleisesti tätä ilmausta “kuva on tuhat sanaa arvoinen” – ja se voi olla. Mutta kuvalla on myös konteksti. Ja me tarvitsemme kuvan kontekstin. Se sisältää yksityiskohtia, kuten kuka sen otti, missä se on otettu – ja tarkoitan erittäin tarkkaa sijaintia, kuten GPS-koordinaatit – kuvan suunta (onko se pohjoiseen, onko se itään?), vuorokaudenaika , kuvan viitepisteitä, jotka voivat auttaa vahvistamaan kokoa ja mittasuhteita jne. Alat saada koko luettelon tiedoista, joita tarvitset tai haluat.

Kun ajattelemme todisteita, meidän on myös kysyttävä: Mikä on valvontaketju? Sähköisiä tiedostoja voidaan kopioida, niitä voidaan muuttaa, ne voivat käydä useiden käsien läpi ennen kuin ne pääsevät määränpäähänsä. Niin paljon kuin alkuperäiset tiedostot voidaan säilyttää alkuperäisessä muodossaan, sen parempi, mutta miten se tehdään dynaamisessa ympäristössä, joka on edelleen aktiivinen konfliktialue? Tällä alalla herää paljon kysymyksiä.

On myös korostettava, että pelkästään kuvilla ja videoilla on rajansa. Ne voivat näyttää meille, mitä tietyn kehyksen neljässä kulmassa on, mutta ne eivät välttämättä näytä meille kuvassa olevien tarkoitusta tai ajattelutapaa tai sitä, kuka teki teot, jotka aiheuttivat sen, mitä näemme kuvassa. Se on myös ratkaiseva konteksti.

Kansainvälinen laki on sitova, mutta tiedän, että sen täytäntöönpanosta on kysymys. Ketä voidaan tuomita – ja mitä haasteita heidän syytteeseenpanossa on?

Teetä CCI on tehnyt selväksi, ettei valtionpäämiesten koskemattomuutta ole. Joten valtionpäämies voidaan syyttää, ja Rooman perussääntö sanoo myös, että tuomioistuimen toimivaltaan kuuluvilla rikoksilla ei ole vanhentumisaikaa.

Todisteet voidaan kerätä nyt, säilyttää, ja voimme odottaa, jos niin on tapahduttava, ennen kuin tapaus voi edetä. On varmasti tilanteita, joissa jollekin on annettu määräys tulla kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen, ja on kestänyt hyvin, hyvin kauan, ennen kuin hän todella näki päivänsä tuomioistuimessa. Joskus se johtuu siitä, että henkilö on erittäin hyvä piiloutumaan. Ajattele joitain entisestä Jugoslaviasta syytettyjä ihmisiä – he onnistuivat piiloutumaan jonkin aikaa ennen kuin jäivät kiinni. Se on siis yksi prosessin esteistä; mutta perussäännön sopimusvaltioilla on velvollisuus toimia perussäännön tekstin ja tarkoituksen mukaisesti. Jos ICC-prosessien mukaisesti on annettu warrantti, osapuolten tulee toimia sen mukaisesti.

Mitä eroa on sotarikoksen, rikoksen ihmisyyttä vastaan ​​ja kansanmurhan välillä?

Nämä kaikki on ilmaistu selvästi Rooman perussäännössä. Sotarikoksia tapahtuu aseellisten selkkausten aikana; rikoksia ihmisyyttä vastaan ​​voi tapahtua aseellisten selkkausten aikana tai mahdollisesti niiden aikana ei aseellinen konflikti. Jotkut teot voivat olla sotarikos ja rikos ihmisyyttä vastaan, mutta kaikki sotarikokset eivät ole rikoksia ihmisyyttä vastaan. Rikokset ihmisyyttä vastaan ​​edellyttävät “laajuisia tai järjestelmällisiä hyökkäyksiä, jotka on suunnattu mitä tahansa siviiliväestöä vastaan ​​tietoisena hyökkäyksestä”.

Joten yhden ihmisen tappaminen voi kontekstista riippuen olla sotarikos; mutta rikosten ihmisyyttä vastaan ​​katsot jotain, joka on laajalle levinnyt ja järjestelmällinen – toisin sanoen, johon liittyy useita siviiliuhreja.

Teetä Kansanmurhasopimus pakottaa sen osapuolet ryhtymään toimiin kansanmurhan estämiseksi ja rankaisemiseksi. Tämä on yksi niistä syistä, miksi kansainvälinen yhteisö epäröi käyttää sanaa kansanmurha – se sisältää ämpärin velvoitteita, jos tunnustamme, että se tapahtui tai tapahtuu.

Kun yrität osoittaa kansanmurhaa tapahtuneen, sinun on näytettävä, että siellä on tietty tahallisuus tehdä se. Kuinka osoitat, että aiot… tuhota ”kokonaan tai osittain kansallisen, etnisen, rodullisen tai uskonnollisen ryhmän?” Sen todistaminen oikeudessa voi olla melko monimutkaista.

Miten suhtaudut siihen, että Venäjä syrjäytetään YK:n ihmisoikeusneuvostosta?

Tätä tehdään harvoin. Se, että kansainvälinen yhteisö kokoontuu tekemään tätä, osoittaa mielestäni sen konsensuksen vahvuuden, että Venäjän toiminta on hyväksyttävien kansainvälisten normien ulkopuolella.

Median tiedusteluihinota yhteyttä media@northeastern.edu.

Leave a Comment