Valokuvia ihmiskunnan suurimmalta matkalta


Bookmark and Share

Matkustaminen: Valokuvia ihmiskunnan suurimmalta matkalta
Jens Bezemer, Joel Meter, Simon Phillipson, Delano Steenmeijer ja Ted Stryk
teNeues, 2020
kovakantinen, 304 s., illus.
ISBN 978-3-96171-291-5
65,00 US$

Uusi dokumentti Hämärässä on hiljaisempaa tutkii Voyager-tehtäviä niiden lähestyessä loppuaan, ja niitä hoitaa pieni ryhmä työntekijöitä, joista osa on työskennellyt avaruusaluksen parissa vuosikymmeniä. Tässä vaiheessa tehtävä on melkein unohdettu, ja kun suurin osa dokumentista kuvattiin vuosina 2019 ja 2020, Voyager-tiimi karkotettiin kampuksen ulkopuolelle Jet Propulsion Laboratorysta (katso “Arvostelut: SXSW:n avaruuselokuvat”) , The Space Review, 21. maaliskuuta 2022).

“Kauniisti muotoiltu valokuvakirja. Se oli yksinkertainen tarkoituksemme alusta lähtien, kirjoittajat kirjoittavat kirjan lopussa.

Dokumentissa tarkastellaan lyhyesti lentojen historiaa, mukaan lukien Jupiterin, Saturnuksen, Uranuksen ja Neptunuksen ohitukset. Kohtaukset ovat kuitenkin vain ohikiitäviä välähdyksiä Voyagerin tarinalliseen menneisyyteen, sillä elokuva keskittyy avaruusaluksen nykytilaan ja sen kouralliseen ohjaajiin. Jos haluat ymmärtää, miksi näitä avaruusaluksia arvostetaan niin vuosikymmeniä myöhemmin, käänny kirjaan, kuten Matkustaminen: Valokuvia ihmiskunnan suurimmalta matkalta.

Kirja ei ole yksityiskohtainen Voyagerin historia. Kuten sen alaotsikko ehdottaa, painopiste on kuvissa kahdesta avaruusaluksesta heidän matkaltaan aurinkokunnan halki. “Kauniisti muotoiltu valokuvakirja. Se oli yksinkertainen tarkoituksemme alusta lähtien, kirjoittajat kirjoittavat kirjan lopussa. Se sisältää lähes 200 kuvaa Voyagersista, joiden tarkoituksena on ottaa näyte, jonka avaruusalus näki noista planeetoista ja niiden kuuista ja renkaista, painettuina suurikokoiseen kirjaan.

Kirjoittajat tekivät muutakin kuin vain ryöstivät aiemmin julkaistujen kuvien arkistoon. He palasivat alkuperäisiin kuviin ja käsittelivät ne uudelleen uudella ohjelmistolla ja “pienellä tekoälyllä” tuottaakseen uusia ja parannettuja versioita. Niissä ei käsitellä paljoa yksityiskohtia kuvien uudelleenkäsittelystä, mutta tulokset, jotka on nähty muutamassa ennen ja jälkeen -vertailussa, ovat kauniita painetulla sivulla.

Kirja ei ole kaikki kuvat. Kirjoittajat kertovat Voyager-tehtävien historiasta ja kuvaavat kussakin maailmassa tehtyjen avaruusalusten tieteellisiä löytöjä sekä tarjoavat muuta taustaa tehtävästä ja sen kuuluisasta Golden Recordista. Nämä kohdat eivät tarjoa uusia oivalluksia, mutta tarjoavat selityksen ja kontekstin kuville, jotka ovat kirjan ydin.

Kirja sisältää yhden Voyager-kuvaustiimin jäsenen Garry Huntin esseen, jossa käsitellään tehtävän parissa työskentelyn haasteita ja iloja. Haasteita etäavaruusaluksen käyttämisestä ja sen selvittämisestä, mitä tarkkailla ja miten; iloa siitä, että olemme ensimmäisten joukossa, jotka saavat välähdyksiä paikoista, joita ihmiset eivät ole koskaan nähneet. “Tästä kiihtyvyydestä lähestyessämme ja saapuvien tietojen nopeasta kerääntymisestä tuli jännittävä kokemus”, hän kirjoittaa ja vertaa sitä paloletkusta juomiseen: “Yritit ottaa pienen siemauksen, ja tämä kuvavirta on tulee ulos.”

Voyagerin kuvantamispäivät ovat kauan takana, sen kamerat eivät olleet käytössä vuosikymmeniä, kun avaruusalus suuntautuu tähtienväliseen avaruuteen. Mutta tällainen kirja auttaa sinua muistamaan tai oppimaan, miksi avaruusaluksia kohdellaan kunnioituksella nykyään, kun ne lähettävät takaisin muita tietoja hämärävuosinaan, perintönsä aurinkokunnan tutkimisessa yhtä turvassa kuin koskaan.


Huomaa: käytämme uutta kommentointijärjestelmää, mikä saattaa edellyttää uuden tilin luomista.

Leave a Comment